no uglavnom
što s dunjama? :)
molim neki receptić za nešto fino i trajno
Printable View
no uglavnom
što s dunjama? :)
molim neki receptić za nešto fino i trajno
Moja mama radi savršeno slatko od dunja...ali nemam pojma kako... :mrgreen:
Meni je uvijek bio super kompot od dunja, po želji dodati šećera ili vanilije...
Evo, našla neki recept za SIR OD DUNJA, pa ako ti se svidi....
2 kg dunja
2 kg šećera
2 limuna
1/2 l vode
50g badema ili oraha sjeckanih na rezance.
Zdrave i neoštećene dunje obrišite papirnatom salvetom, operite ih, pa rasijecite na četiri dijela.
Stavite u čistu i neoštećenu emajliranu posudu, prelijte vodom, poklopite poklopcem i kuhajte dok sasvim ne omekšaju.
Skuhane dunje protisnite, pa smjesu stavite u čistu posudu i kuhajte na vatri.
Tijekom kuhanja postupno dodavajte šećer i limunov sok.
Kad smjesa počne padati s kuhače u čvrstim komadima, sklonite posudu s vatre, dodajte poparene, oljuštene i na rezance sjeckane bademe ili orahe, dobro promiješajte, smjesu ulijte u čiste i vodom isprane limene kalupe ili šalice, pa ostavite da se ohladi.
Kad je smjesa ohlađena, izvadite je iz kalupa, položite na čisti poslužavnik, pa ostavite da se suđi prekrivena čistom gazom na propuhu.
Sušenje na propuhu traje 3 do 7 dana. Nakon toga, svaki komad sira od dunja uvaljajte u kristal šećer, zavijte u foliju i držite u limenoj kutiji na hladnom do posluživanja.
Režite režnjeve i poslužite kao desert ili ukras pripremljenih poslastica.
Dobar tek!
ma nek si se ti nama javilaCitiraj:
mamma san prvotno napisa
hera zvuči super
Sir od dunja je super stvar!
jedna mi je gospođa rekla da je najbolje da su dunje od kojih se radi kitenkez taj dan ubrane, ja ih poberem u vikendici i onda radim.
Ali, kod mene, osim mene, to nitko ne voli :( , tako da sam ove godine preskočila!
I ja sam ove godine napravila sir od dunja samo sam ga izlila u protvan od pećnice i izrezala ga na kockice. I kad dođe Božić lijepo ću iha zapakirati i pokloniti prijateljima.
radim ovaj sir
evo dva i po sata na šporetu na laganoj
poludila sam
bolje bi mu bilo da se ne pretvori u plemeniti dok bude na propuhu
He, he i ja sam ga kuhala dva puta. Prvi puta je bio poput pekmeza pa sam drugi dan ponovno kuhala uz dodatak još šećera :mrgreen:
Trebam malu pomoć vezanu uz ovaj recept
moje su natučene mogu li ipak ovo raditi i s takvima?Citiraj:
Hera prvotno napisa
sve posude koje imam su od inoxa. Može li to?Citiraj:
Hera prvotno napisa
Može li to u hladnijoj prostoriji?Citiraj:
Hera prvotno napisa
I da ako je odgovor na prvo pitanje negativan,
što mogu raditi s dunjama koje su u lošijem stanju (pored pekmeza i kompota)?
To se u Dalmaciji zove kotonjada. Evo receptic.Citiraj:
Sir od dunja je super stvar!
Odlučila sam pokušati pa što bude.
Javim rezultat
moja baka zna raditi i slatko od dunja i sir od dunja, a ja nemam pojma :mrgreen:
..ali javih se samo da napišem da mi je super naziv ovog posta :)
kitnkes (naravno od njemačke riječi) je okus mog djetinjstva. Otkada nema bake nema niti njega pa ako mi netko želi donirati koji komadić, rado prihvaćam.
U Zgb-u ga ima za kupili u slastičarnici Princess, Gajve, ali nije to onaj moje bake
ja imam sljedeće recepte, pa ti reci šta te zanima:
-sočni tarte od dunja
-mirisni kolač od kestena i dunja
-žele od dunja i vanilije
-kocke od dunja(nešto između želea i rahatlokuma :mrgreen: )
-slani relish od dunja(jede se uz meso)
et :)
mene interesira sljedeće:
-sočni tarte od dunja
-kocke od dunja(nešto između želea i rahatlokuma :mrgreen: )
-slani relish od dunja(jede se uz meso)
naročito ovo zadnje
Upravo sam izlila i sad sljedi čekanje da se stisne. :cekam:
Izgleda mi lijepo jer je crvenkasto. Stavila sam sjeckanih mendula. Malo sam izmijenila recept pa kad se uvjerim da je ok napišem.
White_musk mene interesira, žele od dunja i vanilije i kocke od dunja.
Ipak mi je ostalo još jedno 2 kile dunja, pa bi bilo šeteta da to ne napravim.
ja pravila ovo prošle godine
i bilo premljac
Ovaj sir od dunja mi se čini malo kompliciranim - vi koje ste pravile da li je bilo komplicirano? I gdje ste našle propuh? :lol:
Imate li neki receptić sa malo oštećenim dunjama?
nisam našla propuh ali se sušilo u hladnijoj prostoriji
moje su bile malkoc oštećene no sir je ispao ok.
Radila sam dvije verzije u jednu sam stavila sjeckane mendule a u drugu cimet
Pekmez od dunja, jabuka i krušaka, a mogu se jednostavno skuhati kao kompot (rezane na vrlo male komadiće), ali u manje vode i više šećera, u to se doda limun rezan na kolutove, malo narančine korice, klinčić i spremi se za zimu. Nama je to mrak otvoriti negdje u 2. mjesecu i najesti se. Jako fino miriši. Isti taj kompot ja koristim i za kolače: dodam odokativno u pite, u kuglofe...Ma, :heart: dunje.