Vrijeme je da prestanete pušiti
Citiraj:
Utjecaj pušenja na reprodukciju žena: Sve znanstvene studije slažu se da pušenje negativno utječe na plodnost. Postotak neplodnih žena sve je veći, a vrijeme do začeća kod pušačica u usporedbi s nepušačicama je također duže. Aktivno pušenje bilo kojeg partnera ima loš utjecaj, a dokazano je da je utjecaj pasivnog pušenja tek nešto manji nego kod aktivnog. Istraživanja pokazuju da pušenje šteti jajnicima, a stupanj štete ovisan je o količini i dužini pušenja. Čini se da pušenje ubrzava gubitak jajnih stanica i reproduktivne funkcije te može ubrzati dolazak menopauze za nekoliko godina. Tvari u duhanskom dimu smetaju sposobnosti stanica u jajnicima pri stvaranju estrogena i predisponiraju jajne stanice za genetske abnormalnosti. Pušenje je usko vezano s povećanim rizikom spontanog pobačaja te ektopičke trudnoće. Trudne pušačice vjerojatnije će imati prerani porođaj i dijete niske porođajne težine. Postatak sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) veći je u obiteljima u kojima netko puši.
Utjecaj pušenja na ishod medicinski potpomognute oplodnje: Parovi koji puše moraju se skoro dvostruko više puta podvrgnuti postupku izvantjelesne oplodnje da bi ostvarili trudnoću.
Studije pokazuju da pušačice trebaju veće doze gonadotropina za stimulaciju jajnika, imaju niže vrijednosti estradiola, manje punktiranih jajnih stanica, više otkazanih postupaka u prirodnim, nestimuliranim, ciklusima, manje stope implantacije i veći broj postupaka s nedovoljnom fertilizacijom nego nepušačice. Negativan utjecaj pušenja izraženiji je kod starijih žena. Općenito govoreći, smanjenje prirodne plodnosti povezane s pušenjem možda se ne može premostiti metodama potpomognute oplodnje.
Utjecaj pušenja na plodnost muškaraca: Muškarci koje puše imaju manji broj spermija, slabiju pokretljivost i povećane nenormalnosti u obliku i funkciji spermija. Utjecaj pušenja na mušku plodnost teže je proučavati jer je teško kreirati studije koje proučavaju to pitanje. Iako utjecaji pušenja na mušku plodnost ostaju nedorečeni, štetnost pasivnog pušenja na plodnost ženskih partnera i dokazi da pušenje negativno utječe na kvalitetu spermija ukazuju da bi se pušenje kod muškaraca trebalo smatrati rizičnim faktorom neplodnosti.
Prestanak pušenja kao pitanje liječenja kod parova koji prolaze kroz terapiju medicinski potpomognute oplodnje: Studije su pokazale kako prestanak pušenja barem dva mjeseca prije postupka izvantjelesne oplodnje značajno povećava šanse začeća. Iako dugoročno pušenje može imati nepovratni utjecaj na funkciju jajnika, štetni utjecaj na ishod liječenja djelomično je preokrenut ako se prestane pušiti prije početka terapije.
Zaključak: Najbolji znanstveni podaci kojima trenutno raspolažemo pokazuju da pušenje snažno doprinosi neplodnosti. Oba bi partnera s dijagnozom neplodnosti ili višestrukih spontanih pobačaja trebala prestati s pušenjem jer bi na taj način mogli poboljšati svoju prirodnu plodnost i povećati uspjeh liječenja neplodnosti.
Prevela: Kristina P.
Izvor:
Američko društvo za reproduktivnu medicinu
Informativni listić za pacijente
Roda-Pušenje i neplodnost
Odlučila sam otvoriti ovu temu jer sam uvjerena da ima puno onih koji imaju neopisivo jaku želju postati roditelji,
puno onih koji bezuspješno pokušajavaju i rade sve moguće i nemoguće da bi tu želju ostvarili,
a zanemaruju činjenicu da pušenjem sebi ubijaju šanse.
Ovo je možda i svojevrsna tabu tema, jer znam po sebi da malo pušača želi priznati da sami sebi rade štetu,lakše je praviti se blesav i zabiti glavu u pijesak.
Sada nije bitno kako pušenje utječe na naše zdravlje.
Bitna je činjenica da nam ono uništava šanse za ostvarenjem one jedne prekrasne želje. Uništava nam šanse da postanemo mame ( i tate).
Naravno, nisu svi pušači neplodni, pa često vidite i trudnice sa cigaretom u ruci. I sada vidim kako većina vas kaže: čim ja ostanem trudna, isti sekund prestajem pušiti.
Odlično, ali je li vam palo na pamet da se vaše djete začelo u vašem
kontaminiranom organizmu. Da ostaci nikotina kolaju vašim tijelom i hrane vašu bebu. Je li vam palo na pamet da će vaša beba prolaziti sa
vama apstinencijsku krizu (jer pušač je jedna vrsta narkomana)?
Zapitajte se malo.
Nije da bi ja nekome htjela soliti pamet. Samo bi sa vama podjelila svoje iskustvo. Svoje gluposti.
Naime već sam se nekoliko puta iz ovih razloga ostavila cigareta. Bilo bi mi užasno teško prestati, ali ispred sebe sam imala prekrasan cilj i to mi je pomoglo da prestanem.
I izdržala bi nekoliko mjeseci. Pogodite kada bi ponovo počela pušiti?
Naravno, kad bi nakon 4-5 mjeseci pokušaja ponovo dobila m, a uz nju i slom živaca.
Promislila bi, ma kojeg se vraga ičega odričem kad mi nije ionako suđeno da budem mama.
Glupo, ha? Ili nije? Ali šta sam s time dobila?
Opet smanjila šanse, opet ubila nadu. Definitivno glupo!
Da ja skratim ovu moju priču, jako sam puno razmišljala i donjela odluku da nikada više u životu neću zapaliti cigaretu. Ni nakon 5, ni 10 ni 50 neuspjelih pokušaja.
Uvijek će postojat neki način da ostvarim svoju želju,mora postojati način, a posljednje što želim je da kada se to dogodi ja budem sa cigaretom u ruci.
Možda sam na ovome forumu jedina sa ovakvim problemom, ali iako se iskreno nadam da jesam, znam da nisam....na žalost
Zato buduće mame i tate volila bi vas malo mrdnit, probudit, osvjestit i podsjetit na nešto važno što trebate napraviti prije nego.... :saint:
Vrijeme je da prestanete pušiti
Mogu ti reci da mi je tema bas sjela uz kafu i cigaru . :P
Citiraj:
I sada vidim kako većina vas kaže: čim ja ostanem trudna, isti sekund prestajem pušiti.
E upravo tako . Kada sam se spremala za trudnocu , ostavila sam cigarete i kafu smanjila na jednu dnevno . Rekla sebi , sad ce beba pa da je docekam u zdravoj okolini . Ali bebe nema . Jedino sto sam dobila bila je povecana kiselina jer sam se non stop nervirala . I propusila sam opet , nakon jednog od moji padova temperature . I pusim jos uvijek , nekad 10 cigareta dnevno , nekad 5 ; nekad ni jednu , nekad citavu kutiju . To mi je moj luksus , jedini porok , posebno uzivanje . Nek me razapnu antipusaci , ZNAM koliko je stetno . Kad vidim plus na testu - gasim cigaru . Do tada (hebi ga nema smjalic sto pusi :mrgreen: )
Re: Vrijeme je da prestanete pušiti
Citiraj:
Betty prvotno napisa
Mogu ti reci da mi je tema bas sjela uz kafu i cigaru .
:lol: ovo je nešto što bi sigurno ja napisala jer definitivno spadam u
strastvene pušače.
Znam da ne mogu još govorit kao da sam rješila sve probleme jer evo tek 3. dan prolazim bez cigarete, ali kod prestanka pušenja me uvik mučilo to da ću postat čangrizavi bivši pušač. :evil:
E to sam se zaklela da neću. 8)
kažeš jedini porok, gle sad ovo:
ostavila sam se cigareta, hrane i sex-a :no: (doduše ovo zadnje još samo kratko)
Bit će super ako iz ovoga svega izađem barem malo normalna :lol:
Re: Vrijeme je da prestanete pušiti
Citiraj:
Betty prvotno napisa
Mogu ti reci da mi je tema bas sjela uz kafu i cigaru . :P
Citiraj:
I sada vidim kako većina vas kaže: čim ja ostanem trudna, isti sekund prestajem pušiti.
E upravo tako . Kada sam se spremala za trudnocu , ostavila sam cigarete i kafu smanjila na jednu dnevno . Rekla sebi , sad ce beba pa da je docekam u zdravoj okolini . Ali bebe nema . Jedino sto sam dobila bila je povecana kiselina jer sam se non stop nervirala . I propusila sam opet , nakon jednog od moji padova temperature . I pusim jos uvijek , nekad 10 cigareta dnevno , nekad 5 ; nekad ni jednu , nekad citavu kutiju . To mi je moj luksus , jedini porok , posebno uzivanje . Nek me razapnu antipusaci , ZNAM koliko je stetno . Kad vidim plus na testu - gasim cigaru . Do tada (hebi ga nema smjalic sto pusi :mrgreen: )
apsolutno potpisujem. mislim da bi me u ovom trenutku pokušavanje prestanka još više unazadilo jer bi mi hormoni poludili od dodatnog nerviranja. em sam živac po prirodi, em se bavim takvim poslom. u svakom slučaju milsim da je ipak pozitivno to što, kao i Betty, imam čvrstu odluku prestati isti tren kad vidim + na testu - i to je već nešto (btw. apstinencijska kriza o nikotinu u tijelu prestaje nakon 62 sata, ostalo je na psihičkoj bazi)
tebi sunce svaka čast, vibram da izdržiš u odluci i da ti se mi što prije pridružimo