Je li dojenje precijenjeno?!?
Slučajno naletih na ovaj forum, pa evo da dam i moje, muško, mišljenje. Gdje se god okrenem, stalno slušam o tom dojenju, ta kampanja stvarno ide u nedogled. A evo, na vašim stranicama sad vidim i napade na proizvođače umjetne hrane. Stvarno svašta!?!
Po meni, dojenje je APSOLUTNO precijenjeno! Ne tvrdim sada da se žena ne treba potruditi i pokušati dojiti, ali mislim da to dojenje ipak nije toliko važno za dalji razvoj djeteta koliko nam sve ti aktivisti(ce) dojenja pokušavaju objasniti. Za primjer mogu navesti sebe, koji ni u svojoj 30 godini još nisam praktički bio bolestan; nisam prebolio nijednu dječju bolest, nikada nisam bio u bolnici niti kod liječnika, a najveće moje bolesti bile su 4-5 gripica... A nisam bio dojen niti jednog jedinog dana! Nadalje, moje 18 mjesečno dijete također nikada do sada (da "kucnem u drvo") nije bilo bolesno, iako ga je mama dojila samo nekih mjesec i po dana. S druge strane, djeca mojih prijatelja, sva odreda "na ciki", dosada su barem dvaput dobijali antibiotike...
Naravno, ovo su samo primjeri, ali mislim da je, općenito, to dojenje doseglo nekakav kultni status, koje apsolutno ne zaslužuje! Pogotovo danas. Kako ta gospođa, koja je napisala onaj članak kako proizvođači umjetne preharane krše nekakav pravilnik, može biti sigurna da nije pojela nekakav genetski modificiran proizvod i tako ga isto prenijela svom djetetu (pretpostavljam da ga ima)? Današnja prehrana se može nazvati svakakvom, samo ne zdravom; hrpa kemije, pesticida, kravlje ludilo, GMO... Sve to mi unosimo u svoj organizam, a onda to isto dajemo i djetetu. Naravno, to je jednostavno cijena razvoja čitavog društva i vjerojatno se ne može izbjeći, ali nemojte onda pričati o dojenju kao "100 puta zdravijem od (kršitelj koda)a". To su najobičnije gluposti; razlika je mala ili nikakva (dapače, možda je u nekim slučajevima umjetna prehrana čak i zdravija, ako majka konstanto konzumira "lošu" hranu).
Za kraj, samo bih se osvrnuo na ono produljenje dojenja i to "tandemsko dojenje". Osim što, po meni, nema apsolutno nikakvog smisla dojiti dijete starije od godine dana , to je ujedno i krajnje perverzno! Postoji li granica kad prestati?!? Ako može do 3 godine, što ne bi dojili i dijete od 8 godina? Kakva je razlika? Pa dijete nakon godinu dana počinje jesti "normalnu" hranu, ima zube, hoda... Argument da se na taj način ostvaruje posebna veza djeteta i majke je, u najmanju ruku, smješan! Zašto se onda djeca ne doje do njihove 18 godine (tada postaje punoljetno, pa pretpostavljam da ni najzagriženije zagovarateljice dojenja ne bi nastavile), da bi se ta "veza" šta bolje uspostavila?!?
Moja je poruka svim tim "super mama" da im je pametnije da gledaju kako se ponašaju prema tom svom djetetu, kao i prema suprugu, jer je puno važnije u kakvim uvjetima dijete odrasta, nego je li dojeno 2 mjeseca ili 2 godine.