Endometriom i IVF postupak
Prije mjesec dana mi je po prvi puta dijagnosticiran endometriom na desnom jajniku, i to upravo prije postupka. Išli smo na stimulaciju i čak je i taj desni jajnik reagirao i proizveo par folikula. Nažalost postupak nije uspio i sada trebamo raditi planove za dalje. U MB su mi dali novi termin u 12.2007. MM i ja smo razmišljali da bi ipak probali dva IVF godišnje, odnosno da bi za 6 mj išli na CITO.
Pitanje je što sa endometriomom. Da li ići na laparoskopiju i kada? On mi je bio dijagnosticiran na CITU i dr. je rekao da me takvu ne bi primio u postupak. Tri dr. iz Mb su rekli da nalaz nije problematičan za stimulaciju. Kad sam ih pitala da li trebam na operaciju ako postupak ne uspije rekli su ne nužno. Malo prije mi je sestra iz Mb rekla da laparoskopija možda nije najbolje riješenje jer može doći do oštećenja janika, da pričekam malo i dođem na kontrolu na proljeće. Sutra sam naručena u CITO da popričam o istoj temi, odnosno ja sam čak imala neku ideju da odmah idem nalaparo pa da sve ružno ostavim u ovoj godini. Znam da se endometriom može vraćati.
Totalno sam zbunjena. Ne mislim se igrati lijčnika, ali prevladati razlike u mišljenjima dr. odnosno kako donijeti odluku?
:love: