Kupujemo cjepivo 5u1. Pretpostavljam da to može ići u porezne olakšice. Na čije ime treba glasiti račun - djetetovo ili onog tko podnosi poreznu prijavu (dakle moje ili muževo)?
Printable View
Kupujemo cjepivo 5u1. Pretpostavljam da to može ići u porezne olakšice. Na čije ime treba glasiti račun - djetetovo ili onog tko podnosi poreznu prijavu (dakle moje ili muževo)?
na onoga preko koga je dijete osigurano (barem su tako nama rekli)
Ako račun glasi na dijete, nećeš imati poreznu olakšicu.
Naši računi glase na dijete. :P
Iz rubrike "Najčešća pitanja" na poreznom webu:
Nije mi baš jasno kako stvar funkcionira kad je očito da je u pitanju dječje pomagalo, cjepivo ili neka pretraga, pa makar račun glasio i na ime samog poreznog obveznika?Citiraj:
Pitanje
9. Može li porezni obveznik rezident po podnesenoj godišnjoj prijavi poreza na dohodak uvećati osobni odbitak za iznos stvarno nastalih troškova za zdravstvene usluge i nabavu ortopedskih pomagala u Republici Hrvatskoj, a najviše do 12 000 kuna, za uzdržavanog člana (npr. maloljetno dijete)?
Odgovor
Ne može. Porezni obveznik rezident može koristiti uvećanje osobnog odbitka za zdravstvene usluge i nabavu ortopedskih pomagala isključivo za sebe, ne i za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu.
Almathea, ponekad je moguće nakandano tražiti R1. Možda se može tražiti i "primenovanje" računa?
ma kakvi, ja zvala 0800 i rekli mi da NISTA sto nije za mene (vec je za dijete) ne ide u porezne olaksice, cak i ako je racun izdan na moje ime.
Idu samo lijekovi koji se izdaju na recept, a morali ste ih iz nekog razloga platiti (trebao vam je vise od 1 recepta na mjesec ili ste platile particpaciju).
Za neke stvari (tj. za one koje nisu samo pedijatrijske) oni ne mogu znati da je bilo za dijete, a ne za tebe.Citiraj:
Foška prvotno napisa
Tu pazite. Izdavanje na recept ne znači nužno HZZO recept.Citiraj:
Foška prvotno napisa
Olakšice vrijede i za sve što se kupuje na "privatni" recept (kao npr. 5u1 cjepivo, ali opet je valjda problem što je dječje). Znači, ne mogu se prilagati računi jedino za tzv. OTC lijekove.
Idu i svi pregledi, fizikalna terapija, naočale... ali sve samo s računom na poreznog obveznika i isključivo u zdravstvenim ustanovama - tu pazite da ne račznate na olakšicu kod onih koji nisu tako prijavljeni, iako su liječnici - ne vrijedi (osim uz posebnu izjavu da ste dobili medicinske postupke, ali mislim da dobrohotnost u tom slučaju ovisi o porezniku koji obrađuje vašu prijavu). Naime, mnogi vrlo kvalitetni liječnici nisu uspjeli svoje privatne prakse registrirati kao takve, nego se vode kao savjetodavne usluge, fitness i sl. zbog par kvadrata čekaone ili premalo WC-a.