-
Molim pomoć!
Evo mene opet s problemima!
Mojoj bubici je sad 5 mjeseci i ne računajući početne probleme dojenje je dobro funkcioniralo, odnosno prva tri mjeseca je dobivao 1300-1500 gr!
Ali 4. mjesec je dobio samo 400 a 5.mj. 300 gr :cry: Šta je sad? Već neko vrijeme imam osjećaj da mu više nije dovoljno! Pogotovo lijeva cica pravi probleme - nakon 3 min. dojenja tako se rasplače da me srce boli; probala sam pumpicom izvuć ali ne izlazi ništa!! Desna strana je kao ok ali mu nije dosta!
Do sada bi sisao svojih 10-20 min i prestao bi kad se nadoji ali sad doji po sat vremena i opet je nezadovoljan :( :( :(
Šta da radim?
-
da li si pod stresom? da li dovoljno jedes? pijes?
da li si bebi dodavala caj ili nekakvu dohranu?
pokusaj se sto vise okrenuti bebi, zaboravi rintanje po doma, kuhanje, spremanje i sve skupa i bavi se bebom i dojenjem, ovo ostalo moze pricekati, nek ti kuha muz kad dodje doma
pokusaj sto cesce imati bebu uz sebe, kontakt koza-koza, spavaj sa bebom jer bebina blizima stimulira proizvodnju mlijeka
-
Mislim da je sasvim dovoljno bebica dobila. Pa ne mogu uvijek dobivati preko kile, bili bi mali bumbari :mrgreen:
Ako je beba opcenito zadovoljna, ima dovoljno mokrih pelena i sve ostalo, onda se nemoj brinuti vec uzivaj u bebici.
-
Draga Pia
Sjecam se vasih pocetnih problema pa mi je drago sto ste ih uspjeli rijesiti.
Sto se tice sadasnjih problema, tu cemo ti sad pokusati pomoci.
Reci mi kako dijete izgleda, da li je veselo, zainteresirano za okolinu, koliko ima mokrih i pokakanih pelena dnevno? (Kako znati što je mokra pelena? Ulijte 30-60ml vode u pelenu i izvažite.)
Da li ga samo dojis ili mu dajes uz dojenje vodu ili caj?
Ima li dudicu?
Koliko cesto ga dojis, da li dojis i nocu?
Tvoje dijete je u dobi kad se pocinje zanimati za svijet oko sebe pa ce ti trebati mozda malo vise strpljenja i mira dok dojite.
Sto se tice tablice rasta, evo
1. tablice rasta i dobivanja tezine nisu radjene prema dojenoj djeci, valjda cemo uskoro dobiti i takve jer SZO skuplja inofrmacije za nove grafove
2. osim tablica treba se i individualno pristupiti prema svakom djetetu, jer napredovanje ovisi i o tjelesnoj gradji – ako su roditelji niski ne mozete ocekivat dijete diva. Bitan je i temperament djeteta, kao i da li dijete doji na zahtjev.
3. Imamo puno razlicitih prosjecnih dobivanja na tezini, ja bi se drzala onog s Bab-a
Prva cetiri mjeseca – od 113-200, prosjecno 170
Od cetvrtog do sestog mjeseca – 113-142 grama tjedno
Od sestog mjeseca do godine dana – 57-113 grama tjedno
Po ovoj tablici dijete jest u 5. mjesecu dobilo nesto manje nego bi trebalo.
Ako dijete slabo dobiva na težini, prvo što trebas napraviti je povećati broj podoja. Nemoj ograničavati dužinu trajanja podoja i uvijek pazi da dijete isprazni prvu dojku prije nego mu ponudite drugu. Tako će doći do masnog i kaloričnog mlijeka.
Osim što podoji moraju biti češći, moraju i biti efikasniji. Kod beba koje nisu zainteresirane za dojenje, treba ih potaknuti razodijevanjem (u toploj prostoriji) i kontaktom koža-koža (WHO preporučuje ovo kao jedan od vrlo uspješnih poticaja da beba siše i da majčino tijelo adekvatno reagira), zajedničkim kupanjem, ljuljanjem ili nošenjem u nosiljci za vrijeme dojenja.
Sve sisanje koje beba obavlja, mora biti na dojci. Umjesto da se bebi ponudi duda-varalica, treba joj se ponuditi dojka kad beba ima potrebu za sisanjem. Tako dojke dobivaju više impulsa za proizvodnju mlijeka.
Broj mokrih pelena trebao bi biti najmanje 6 dnevno, sa svijetlim, rijetkim urinom. U prvom mjesecu života, beba bi trebala imati bar jednu stolicu dnevno, a nakon toga bar jednu u tjedan dana (broj stolica može biti i puno veći od navedenog). Stolice koje nastaju od majčinog mlijeka rijetke su i žuto-smeđe. Stolice koje nastaju od adaptiranog mlijeka su čvršće. To može ukazati na udio majčinog mlijeka koji beba pojede - što su stolice rjeđe i svjetlije, veća je proizvodnja mlijeka u dojci, a manji unos adaptiranog mlijeka. To vrijedi za bebe mlađe od 6 mjeseci koje se još ne dohranjuju čvrstom hranom. Čvrsta hrana značajno mijenja izgled stolice.
Zanima me i lijeva cica, da li osjecas refleks otpustanja mlijeka na toj strani, dok sise, osjecas li da je mlijeko poteklo? Kako beba guta kad je na lijeoj strani, kako kad je na desnoj?
Trebalo bi izgledati tako da prvo kratko i cesto vuce, a onda rijedje i duze, kad se aktivira refleks otpustanja mlijeka i kad mlijeko samo krene…
Ako nema let downa, dijete pojede samo jedan dio mlijeka iz dojke, ispusti bradavicu , plače i izgleda gladno. Ovaj refleks mogu poremetiti briga, nervoza i stres jer se oksitocin (hormon zsluzan za otpustanje mlijeka) zaustavlja adrenalinom koji se tada stvara.
Da li imas mozda neku ranicu an bradavici na toj strani, da li vam je polozaj dobar?
Osnvono je da ti budes odmorna, da pijes dovoljno tekucine, da pokusas smanjiti stres i guzvu oko vas ako je ima….slusaj omiljenu glazbu, pokusaj se opustiti , i javi kako vam ide….
I zanima me da li ti je pedijatrica dala neki savjet zbog slabog dobivanja na tezini, koja je njena preporuka?
-
Evo, probat ću na brzinu odgovoriti!
-vesel je i izgleda kao i uvijek; ma pravi mali zvrk
-piški puno, kaki svaka 2-3 dana
-ponekad mu dam malo vode, ali rijetko
-nema dudu
-po danu doji svaka2-3 sata, po noći jedan put
"Trebalo bi izgledati tako da prvo kratko i cesto vuce, a onda rijedje i duze, kad se aktivira refleks otpustanja mlijeka i kad mlijeko samo krene… "
-tako i doji samo što čujem da guta sam par minuta i onda ništa i ljuti se, dok na desnoj to i dalje ide normalno
-nemam nikakvih ranica i sl.
-trudim se da uvijek budemo u mirnom okruženju...
-stres je moguć izvor problema-imala sam goste čitavo ljeti (u trosobnom stanu nas 6!), ali ne vjerujem da sve potječe od toga
-pedijatrica je rekla da je ok s obzirom da je on mali buco; rekla je samo da ako želim da mogu početi sa dohranom
(bila mi je rekla da mu mogu i davati navečer adaptirano , kao bolje bi spavao i sl. ali nisam - o tome sam već pisala ranije...)
-uz to imam osjećaj da ga muče zubići; donji su mu se malo oslikali na du desni i stalno trlja pa mi je nešto nervozniji nego inače
-
Draga pia, je li mišić imao problema s upalom uha? Je li uopće imao kakvih zdravstvenih problema ( zubiće ne računamo u zdr. problem :D ) posljednje vrijeme? Je li možda imao proljev?
To te pitam zato što se dijete može početi vrpoljiti i plakati za vrijeme dojenja i zbog upale uha ( i grla ), a ukoliko je imao proljev, on zna odnijeti dosta djetetove kilaže makar trajao i jedan dan. Također, ako je bila bilo kakva temperatura u igri, ona se može odraziti na ovako malen prirast težine. Jer po ovome što pišeš, stvari kod vas više-manje štimaju ( osim stresa koji zaista može poremetiti refleks otpuštanja, ali da je to u pitanju, onda bi imala problem i s drugom dojkom ). Možeš li malo opisati kad si davala vodu i u koliko navrata? I koliko, otprilike, traje ovaj problem s odbijanjem jedne dojke?
-
Nije uopće bio bolestan!
I nije da on odbija dojiti na toj strani, nego on doji i sve je super prvih nekoliko minuta; čujem ga kako guta itd, ali onda se počne ljutiti i vuče i vuče ali ne izlazi ništa. Onda ga prebacim na drugu stranu i tamo isprazni dojku. Nekad je sav zadovoljan a nekad mu jednostavno nije dosta!!!
Vodu sam mu dala par puta; npr. kad nije htijo dojiti onda bi mu dala nekoliko žličica vode i onda bi mi dojio normalno.
-
Pokušaj s kompresijom ove dojke na kojoj odustaje - kad vidiš da se smanjilo gutanje počni pritiskati kao da izdajaš - ne znam kako da ti opišem, ali meni je to jako pomoglo. Počela sam samo zato da razbijem kvrge, ali onda je ispalo da sam tako uspjela izbaciti adaptirano koje sam davala u par obroka jer nisam imala dosta svog mlijeka.
Možda netko od savjetnica ima kakav link o kompresiji?
-
evo linka
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669
pia, meni nekako sve izgleda kao da na toj dojci izostaje let down refleks :? ...ali mozda zbilja ove kompresije pomognu, procitaj tekst na linku i probaj primjenjiti....
trenutno nemam vremena za dulje pisanje, javim ti se skoro...
-
Javi se kako idu kompresije i je li ti jasna tehnika, ako ne, što bi ti još trebalo objasniti.