Da li netko zna kako se radi dinamička scintigrafija bubrega s diuretikom? Moj sin je star 2 mjeseca. Zanima me da li ja mogu biti uz njega tijekom pretrage, da li je potrebno da dijete bude vezano? Bilo kakva saznanja su dobrodošla.
Printable View
Da li netko zna kako se radi dinamička scintigrafija bubrega s diuretikom? Moj sin je star 2 mjeseca. Zanima me da li ja mogu biti uz njega tijekom pretrage, da li je potrebno da dijete bude vezano? Bilo kakva saznanja su dobrodošla.
Sigurno si uz dijete. Trebalo bi biti mirno.
Ides bas na dinamicku? (razlika je od staticke).
Ako je dinamicka, doci cete tamo, dobit ce u venu kontrast, i odmah ce ga snimati. Bitno je da bude beba mirna. Bilo bi idealno kad bi ti uspjela beba zaspati tamo.
Mi smo isli na staticku, kod toga je snimanje 2 do 3 sata nakon dobivanja kontrasta, pa smo ju setali da zaspi prije snimanja i uspjeli smo veci dio snimanja obaviti dok je spavala (uz pomoc dojenja usput).
Hvala na odgovoru. Da, idem na dinamičku scintigrafiju. Da li je to bolno za dijete i da li kontrast dobiva u ruku?
Kontrast se dobiva u venu.Bolno je koliko i vadenje krvi.
Dijete leži mirno(jako je važno da je mirno) ,daju mu kontrast u venu ruke i leži 20 minuta koliko traje snimanje.Majka je uz dijete cijelo vrijeme.
Evo, sve su ti cure već napisale. Jako je bitno da je beba mirna. Bilo bi odlično kada bi uspjela zaspati. Možeš biti uz bebu cijelo vrijeme.
Snimanje traje 30-ak minuta.
A zbog čega mora na scintigrafiju?
Kao sto ti kaze sirius, boli kao vadjenje krvi. Samo snimanje nije nista. Dijete lezi na krevetu (kolicima) iznad njega je kamera koja ga ne dira.
Ako idu na snimanje na Rebro kamera je ispod kreveta(čiji je gornji dio od plastike) tako da je sve to manje neugodno.Koliko može biti...
Pretpostavljam da nije važno da dijete bude natašte za tu pretrage?
Ne, ne treba biti natašte (iako mi nismo radili s diuretikom). Koristim priliku da uputim svaku pohvalu osoblju Rebra koje je radilo pretragu. :yes: Vrlo su strpljivi i znaju s djecom. Zbog takvog odnosa mi inače odlazimo u Helenu (i ostavljamo brdo para)...Citiraj:
berlinka prvotno napisa
I mi smo radili na Rebru. Kad je sestra vidla da mali spava odmah nas je uzela i svima govorila tišina beba spava i super smo se snimili. Dakle kad uspavaš bebu kaži im to. Mi smo malog namjerno rano digli i "mučili" ga da ne zaspi do tajminga...
Podižem temu da ne otvaram novu.
Katji je u veljači dijagnosticiran VUR II stupnja obostrano, a UZV je ustanovljeno da na lijevom bubregu ima dvostruki kanalni sustav te joj je lijevi bubreg diletiran na donjoj polovici te nas zbog sveg toga šalju na scintigrafiju (čini mi se da piše DMSA moram provjerit). E sad kolko sam čitala bitno je da je dijete kod snimanja mirno i da samo snimanje traje cca 15-ak minuta. E sad obzirom da ona ima 2,5 godine nisam sigurna kolko će mirno ležat. Inače je kod svih pretraga super i spremnana suradnju ali imamo jedno jako ružno iskustvo s mikcije pa se bojim i kak će ovo proć. Naručeni smo 20.05. na Rebru pa me zanimaju iskustva nekoga tko je radio ovu pretragu s djetetom te dobi. Čitala sam da bi bilo dobro dijete uspavat ali mi smo naručeni u 08,00 ujutro pa teško da će spavat, a ak ju ranije probudim bojim se da će mi zaspat u autu do Rebra jer imamo cca 40-ak minuta vožnje. Još jednom molim da podijelite samnom svoja iskustva s tom pretragom.
Ne znam što bi ti rekla. Bitno je da je dijete mirno, jako mirno. Teško da se ne bi probudila treba primiti kontrast u venu, znači ili dvije injekcije (jedna kad snimanje počne i tokom pretrage dijuretik) ili uvođenje kanile (pa će joj dijuretik dati kroz nju tokom snimanja).
Ne znam da li bi ju smirila činjenica da je obučena i da ste vi uz nju cijelo vrijeme , te da ju nitko od osoblja ne dira osim kod namještanja na krevet i ruku kod davanja kontrasta ?
Puno hvala na odgovoru. Ma nemam pojma kaj mogu očekivat jer sumnjam da će tak dugo uspjet bit mirna. Inače je do sada jako dobro surađivala i nije bilo nikakvih problema čak je uspjela obavit neke pretrage
za koje su rekli i da puno starija djeca od nje ne uspjevalu, ali nakon mikcije bojim se da je ta suradnja propala i da možemo očekivat otpor.
Kaj će se dogodit ako ona nebude mirna. Dal postoji šansa uspavljivanja ili nečega nemam pojma. Znam da ni anestezija nije bezazlena, ali stvarno sumnjam da će uspjet bit skroz mirna tak dug period.
Na Nuklearnoj ne sediraju djecu (nemaju lijekove niti pedijatre za tako nešto), ali često sa odjela djeca dolaze sedirana (blago omamljena). Da li posttoji šansa sa ju sediraju na hitnoj dječjoj ambulanti (koja je u istoj zgradi , ali drugi ulaz), kad bi netko imao volje bilo bi moguće, ali...
Najčešće oba roditelja drže dijete tokom snimanja i zabavljaju ga , kamera se niti ne vidi jel je ispod kreveta, tako da nije neugodno...
Ali zadržati tako malo dijte mirno je jako teško, ako se jako miće možda snimka neće biti dobra i tada možda treba ponoviti snimanje...
Lara je imala 2 godine kad smo to obavili i baš kako kaže Sirius jedino je pomoglo da je nitko ne dira osim mene. trebalo je malo da se smiri ali je popustila kad su mi dopustili da je grlim cijelo vrijeme, onako da ne vidi gdje je.....s 5 godina je teže podnjela cistografiju i urodinamiku nego scintigrafiju s 2!
sretno i iščitaj malo postove na Zdravlje djece o VUR-u, ima nas dosta