Ako gledamo moj prosjek plaće, onda nemam pravo na doplatak jer mi plaća prelazi 10 kuna od "normale" za ostvarenja prava. Ali, ja sam samohranka. Ima li i to kakve veze?
Nije mi jasno kako to da nemamo nikakva prava
Zna li netko nešto o tome?
Tnx
Printable View
Ako gledamo moj prosjek plaće, onda nemam pravo na doplatak jer mi plaća prelazi 10 kuna od "normale" za ostvarenja prava. Ali, ja sam samohranka. Ima li i to kakve veze?
Nije mi jasno kako to da nemamo nikakva prava
Zna li netko nešto o tome?
Tnx
ja zivim s ocem svog djeteta, trenutno nezaposlenim i moja primanja tako na dlaku prelaze prosjek i isto nemam prava na dječji, maltene sam samohrana majka, kaj to nije koma?!
Da li su sada povečali taj cenzus za dječji doplatak od nove godine? Ne znam više koliko bi trebao biti, ali znam da ako ga povečaju ulazim u to.
nemam pojma, nažalost, a i mene zanima, možda netko drugi zna bolje
Imte članak na portalu
Svota doplatka za djecu određuje se ovisno o visini ostvarenoga ukupnog dohotka po članu kućanstva mjesečno.
Ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 16,33% proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 9% od proračunske osnovice po djetetu.
Ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi između 16,34% i 33,66%, od proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 7,5% od proračunske osnovice po djetetu.
Ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi između 33,67% i 50%, od proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 6% od proračunske osnovice po djetetu.
skladu s cenzusnim grupama određene su svote doplatka za djecu i to:
- ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 543,14 kn), doplatak se određuje u svoti od 299,34 kn
- ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 543,14 kn, a ne prelazi 1119,53 kn, doplatak se određuje u svoti od 249,45 kn
- ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 1119,53 kn, a ne prelazi 1663,00 kn, doplatak se određuje u svoti od 199,56 kn
- za dijete bez oba roditelja ili za dijete čija su oba roditelja nepoznata ili nepoznatog prebivališta ili potpuno nesposobni za samostalan život i rad ili ako im je oduzeta poslovna sposobnost, pripadajuća svota doplatka, određena prema utvrđenom cenzusu, povećava se za 25 %
(374,18 kn, 311,81 kn ili 249,45 kn)
- za dijete s oštećenjem zdravlja, korisniku pripada doplatak za djecu u 25% većoj svoti od pripadajuće svote doplatka
(374,18 kn, 311,81 kn ili 249,45 kn)
- za dijete bez jednog roditelja ili za dijete čiji je jedan roditelj nepoznat ili nepoznatog prebivališta ili potpuno nesposoban za samostalan život i rad ili ako mu je oduzeta poslovna sposobnost, pripadajuća svota doplatka, određena prema utvrđenom cenzusu, povećava se za 15%
(344,24 kn, 286,87 kn ili 229,49 kn)
- za korisnike koji pravo ostvaruju prema članku 34. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, svota doplatka iznosi 374,18 kn
- za korisnike koji ostvaruju pravo prema članku 22. Zakona o doplatku za djecu (za djecu s težim oštećenjem zdravlja) svota doplatka iznosi 831,50 kn.
Izmjenom Zakona od 1. siječnja 2007. snižen je prvi dohodovni cenzus s 20% proračunske osnovice (665,21 kn) na 16,33% (543,14 kn), što znači da najvišu svotu doplatka od 299,34 kn mjesečno ostvaruje korisnik ako mu prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 543,14 kn.
Budući da je određeni broj korisnika kojima dohodovni cenzus prelazi 543,14 kn u 2006. godini ostvario pravo na doplatak za djecu u svoti od 299,34 kn, Zakonom je određeno da im se do 28. veljače 2007. neće smanjiti već određena svota doplatka ako im dohodovni cenzus ne prelazi 20% proračunske osnovice tj. 665,21 kn.
Od 1. ožujka 2007. navedenim korisnicima odredit će se doplatak prema novim odredbama Zakona, a na osnovi dohotka ostvarenog u 2006. godini.
Provukli smo se za dlaku!
Do kada se treba predati ta prijava za doplatak odnosno za nastavak primanja doplatka?
cim prije.. do kraja veljace je rok, kao i za poreznu prijavu
Imam pitanje!
Zadnjih par godina smo zahtjev za d.d. podnosili na moje ime, a sada smo mislili da bi to bilo pametno napraviti na MM jer s nama u kućanstvu živi njegova mama koja je nezaposlena.
Vidjela sam da u rubrici: podaci o članovima obitelji ima, između ostalog, i roditelj...
Da li ju možemo navesti kao član kućanstva?
Da li će biti kakav problem jer mijenjamo podnositelja zahtjeva?
:?Curke dajte mi recite ako znate da li treba i ovu godinu uz zahtjev priložiti rodne listove, osobne ...., iako sam primala dječji prošle godine .Ili samo potvrde o primanu i ispunjen obrazac.
hvala !
pise na zadnjoj strani - uz zahtjev za nastavno utvrdjivanje prava na doplatak od 1. ozujka treba priloziti:
- dokaze o ostvarenim prihodima svih clanova kucanstva u prethodnoj godini
- dokaze o nastalim promjenama u statusu koristika i djece
- potvrdu o redovitom skolovanju za djecu
- dokaze o nastalim promenama u broju i svojstvu clanova kucanstva
Koji su to dokazi ako sam bila na čuvanju trudnoće? Doznake?
Eci, ako si radila u prošloj godini onda je to PK-1 iz poduzeća (za taj dio koji si radila), a za onaj koji si bila na bolovanju potvrdu o iznosu isplate iz Fonda za zdrastveno osiguranje tj.tamo gdje si nosila doznake za bolovanje i otvarala porodiljni ( ako si već na porodiljnom)
aaa, kužim, hvala!
:) Nema na čemu, i drugi put.
Za doplatak se uzima u obzir prošla godina. A kod mene je situacija da sam rodila krajem 12.mj.
Živjela sam sa djedom koji je imao penziju i umro u 10.mj.
Ja sam početkom god radila, pa komplikacije, pa porodilni. MbudućiM nije prijavljen na moju adresu, dakle, u kućanstvu nas je 2 - ja i beba.
moj prošlogodišnji mjesečni prihod (kad se podijeli na nas dvoje) je u granici za doplatak. A šta sa pok.djedom, on je živio tu i imao veliku penziju?
Ovo ostalo ti ne znam, ali nema veze što tvoj M nije prijavljen na istu adresu kao i ti. Ni MM nije i računa se kao da smo zajedno u kučanstvu.
I ja sam nekad živjela sa roditeljima ali nisam ih upisala pod članove kućanstva. Tako da je njihov dohodak bio za njih, a njih nisam nigdje prikazivala na formularu.
Šta treba i da li treba priložiti neke papire o rastavi, da se promjeni broj članova u kućanstvu?
Ili samo napraviti zahtjev za dd i navesti mene i sina da živimo sami?
I promjenila bih da sada ide doplatak na mene a ne na muža kao dosad. To se samo treba navesti ili je druga procedura?
Drage moje,da li je istina da onih 3000,6000 i 9000 kn od Zagreba za novorođenu djecu ulazi u prosjek primanja? :x
Još nema odgovora na prošlo pitanje,a ja imam novo.Jel rodni listovi ili izvodi iz mat. knjige rođ.(kaj već treba) trebaju biti novi?Predajemo papire prvi put,pa nemam pojma. :?
Romana za prvo pitanje ne znam odgovor, a što se tiće rodnih listova ne trebaju biti novi i mogu biti kopije
2006. sam provela 4mj. na čuvanju trudnoće i ostatak na porodiljnom.
Dakle na mojo PK1 kartici su same nule (samo na jednom mj. imam nekakvih 1030kn), suprug je samostalna djelatnost i ove je god. koliko se sjećam zaradio oko 60 000kn,da li trebam razmišljati o predaji molbe za dj. doplatak?
IKI, da li si digla potvrdu o isplaćenom bolovanju i porodiljnom na zdrastvenom tj. tamo gdje si predavala doznake, a što se tiće toga da li trebaš predati zahtjev ,prvo zbroj svoj porodiljni, bolovanje i od supruga primanje onih 60 000, s tim da pravo na doplatak za djecu od 1. siječnja 2007., mogu ostvariti korisnici čiji dohodovni cenzus iznosi 50% proračunske osnovice, odnosno ako ukupni prihod svih članova kućanstva ne prelazi 1663,00 kn mjesečno po članu.
· Određene su tri cenzusne grupe, prema kojima su određene i nove svote doplatka za djecu:
1. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 543,14 kn, doplatak se određuje u svoti od 299,34 kn
2. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 543,14 kn, a ne prelazi 1119,53 kn, doplatak se određuje u svoti od 249,45 kn
3. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 1119,53 kn, a ne prelazi 1663,00 doplatak se određuje u svoti od 199,56 kn
· Određen je i dodatak za treće i četvrto dijete.
Ukupna određena svota doplatka za djecu povećava se za 500,00 kn ako korisnik koristi doplatak za troje djece, a za 1000, 00 kn ako koristi doplatak za četvero
MANIVA hvala.
Btw, jel mi ta potvrda o isplatama od HZZO-a treba i za prijavu poreza?
Da li treba potvrda iz porezne za prošlu godinu ili je dovoljna potvrda od poslodavca koliki mi je dohodak 2006?
Da li trebam prijavit porez: radila sam 9mj, 10 na bolovanju, 11. radila a od 1.12. išla na porodiljni? Ima li mogućnosti kakvog povrata? Stvarno neznam truba sam što se tiče toga :tele:
E da: Ako je muž prijavljen na 2500kn a ja na 3350 onda kužim da nemamo pravo na dječiji?
HZZO ne izdaje potvrde za poreznu upravu, kod prijave poreza predajes samo ono sto dobijes od poslodavca tj. u tvom slucaju PK karticu na kojoj je vidljiva ona jedna isplata.Citiraj:
iki prvotno napisa
Provjereno prije par dana na licu mjesta (Jukiceva) ;)
Da li trebam prijavit porez: radila sam 9mj, 10 na bolovanju, 11. radila a od 1.12. išla na porodiljni? Ima li mogućnosti kakvog povrata? Stvarno neznam truba sam što se tiče toga
Astralis što se tiće povrata, ja mislim da imaš pravo, pošto nisi radila cijelu godinu tj. 2 mjeseca si bila na bolovanju i porodiljnom i za ta 2 mjeseca imaš pravo povrata(makar sam ja bila u takvom slućaju) i dobila sam povrat.
Tnx! :heart:Citiraj:
Marsupilami prvotno napisa
Sva sam se totalno zbunila sto se tice dd,
mi nismo dosad podnjeli nikakav zahtjev za dd,ja sam na porodiljnom i s drugih 6 mj.padam na 1663,00kn, muz je privatnik i dijete je prijavljeno na njega,cijelu trudnocu sam provela na komplikacijama , jel mi imamo pravo na dd?
totalni sam zbunj sto se tice toga pa ako neko moze malo pomoc,i koliko sam shvatila ako se prvi put podnosi zahtjev za dd ovaj 28 nije bio zadnji rok?
dohodovni cenzus iznosi 50% proračunske osnovice, odnosno ako ukupni prihod svih članova kućanstva ne prelazi 1663,00 kn mjesečno po članu.
· Određene su tri cenzusne grupe, prema kojima su određene i nove svote doplatka za djecu:
1. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 543,14 kn, doplatak se određuje u svoti od 299,34 kn
2. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 543,14 kn, a ne prelazi 1119,53 kn, doplatak se određuje u svoti od 249,45 kn
3. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 1119,53 kn, a ne prelazi 1663,00 doplatak se određuje u svoti od 199,56 kn
Rency i moj suprug ima obrt ,a ja primam dječji moraš prije izračunat njegov dohodak tj, ako ima obrt dohodak koji je prijavio na poreznoj prijavi i za tebe bolovanje i porodiljni koji si dobila u prošloj godini.
gore ti je naveden cenzus max po osobi mjesećno( znaći ako je vas troje to je 3 *1,663,00 kn- toliko bi ti max biti mjesećna primanja , a ako to pomnožiš sa 12 mjeseci znaći max prihod da bi dobili djećji bi Vam trebao biti 59.868,00 kn-u cijeloj goodini) a što se tiće nije krajni rok za podnošenje zahtjeva 28.02.-ako podneseš kasnije nečeš dobiti zaostatke tj. isplatu od 01.03., nego od dana kada si podnjela zahtjev.