u 7.mjesecu sam trudnoće. primijetila sam svakih nekoliko dana na bradavicama sluz, više poput sline, u jako maloj količini. pretpostavljam da je to početak prije mlijeka, pa me zanima - da se laički izrazim - kad 'kreće' mlijeko? :oops:
Printable View
u 7.mjesecu sam trudnoće. primijetila sam svakih nekoliko dana na bradavicama sluz, više poput sline, u jako maloj količini. pretpostavljam da je to početak prije mlijeka, pa me zanima - da se laički izrazim - kad 'kreće' mlijeko? :oops:
evo s naseg portala
Citiraj:
Otprilike početkom 2. tromjesečja (12.-14. tjedan) počinje stvaranje kolostruma - tzv. prvog mlijeka koje se još naziva i prvo cijepljenje, zbog mnoštva proteina, minerala, antitijela i ostalih sastojaka koji štite bebu od infekcija i bolesti. Neke trudnice će ga zamijetiti kao sitne žućkaste kapljica, neke ga neće uopće vidjeti sve do prvog podoja, ali ne brinite - ako ga i ne vidite, ono je tu!
U zadnjem tromjesečju, dojke će se još malo povećati, zbog većeg broja mliječnih žlijezda i kolostruma.
Zanimljivo je da, ukoliko se dijete rodi ranije, majčino je mlijeko bitno drugačijeg sastava od mlijeka majke donešenog djeteta. Sastav mlijeka će biti potpuno prilagođen potrebama nezrelog organizma prerano rođene bebe!
a moze procitati i ove tekstove
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2118
i super je sto se vec zanimas za mlijeko i dojenje, ako imas bilo kakvih nedoumica, slobodno pitaj :)
s obzirom na tvoja ostala pitanja, bilo bi dobro da procitas i ovo :)
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=240&Show=1674
I ovo:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2116
Tu su osnove dojenja, o stvaranju mlijeka, o kolostrumu, o refleksu otpuštanja mlijeka, kako to sve funkcionira i tako to... :)
hvala zrinki i morwen na korisnim linkovima :)
zanima me još par sitnica o dojenju i dojkama općenito... možda mi je promaklo dok sam pretraživala tekstove, ali to je zato što pokušavam progutati što više informacija u kratko vrijeme :lol:
prvo... što je s bolestima (gripa, viroza...) za vrijeme dojenja? npr. smijem li piti antibiotike? čula sam da to pospješuje stvaranje antitijela u bebi, ali je li to samo 'bablja priča'...?
drugo... što je sa konzumiranjem alkohola (naravno ne u velikim količinama), cigareta, crne kave? ista 'pravila' kao u trudnoći ili strože ili blaže?
treće...vezano za oblik dojki... hoće li se i kada te u kolikoj mjeri veličina dojki vratiti u prvobitno stanje (kao prije trudnoće)? mislim na razdoblje poslije poroda i kada dijete prestane dojiti
još jednom thanks
:*
Meni se ni oblik ni veličina nisu promijenili ni u trudnoći, ni do sada u ovih 5 i pol mjeseci dojenja.Citiraj:
k2007 prvotno napisa
Super da se unaprijed informiraš o dojenju :heart: . Dobro je znati što više jer kad period dojenja jednom krene susretat ćeš se sa različitim poteškoćama u koje ubrajam i svakakve (a često krive i pogrešne) savjete bliže i daljnje okoline, te brojne mitove o dojenju koji nemaju puno veze sa istinom... Bez obzira, i mi ćemo biti tu da ti pomognemo :love: .
Smiješ dojiti za vrijeme viroza i gripe. Možda će ti biti malo teže, naročito ako se loše osjećaš, ako si preumorna, ako te iznuruje temperatura...Citiraj:
k2007 prvotno napisa
Među antibioticima ima i onih koji su kompatibilni s dojenjem.Citiraj:
npr. smijem li piti antibiotike? čula sam da to pospješuje stvaranje antitijela u bebi, ali je li to samo 'bablja priča'...?
U slučaju potrebe za ikakvom terapijom, uvijek liječniku trebaš napomenuti da dojiš i on ti može prepisati onaj lijek koji smiješ koristiti za vrijeme dojenja. Ovo s antibioticima kao sredstvu poboljšavanja bebinog imuniteta, rekla bih isto - babska priča!
Za domenu lijekova apsolutno su kompetentni liječnici!
Sve što ti jedeš i piješ za vrijeme dojenja u određenim količinama se izlučuje u mlijeku i toga trebaš biti svjesna. Ja bih savjetovala bolje NE! Ali opet, ako mama ima izrazitu želju za kojom šalicom kave ili cigaretom...Citiraj:
drugo... što je sa konzumiranjem alkohola (naravno ne u velikim količinama), cigareta, crne kave? ista 'pravila' kao u trudnoći ili strože ili blaže?
Evo jednog lijepog teksta o tome:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=142&Show=1420