kupovina, šivanje-apsolutna početnica ne zna otkud krenuti
kad sam čekala svoju prvu bebu, odlučila sam koristiti jednokratne, bez obzira što je love bilo katastrofalno malo...jer sam htjela uštedjeti vrijeme i u iznajmljenoj garsonjeri nije bilo mjesta za sušenje velike količine pelena...i izazvala sam zgražanje moje mame koja se šokirala da ću svoje dijete prematati u papir... :shock:
onda su se svi navikli na jednokratne, D. je isto bio u njima, ali sam se ja u međuvremenu zagrijala za platnene i sad se moja mama opet zgraža da nisam normalna što idem sebi zakomplicirati život...a i njoj, jer je žicam da mi sašije pelene, pa da onda i ja učim kao šegrt (jerbo mašinu nisam koristila već par godina...), ali mama je ipak pristala, pa se planiramo ona i ja baciti na šivanje... :mrgreen:
I sad sam puna pitanja, pokušavala sam se snaći po pretraživaču, ali sam se totalno izgubila u silnim slikama i kraticama...
Dakle pitanja:
-ako naručujem pelene, da li su SMIB OK?
-što se tiče šivanja, koji je kroj optimalan za malu bebicu?
-koliko materijala ide po peleni (za vanjski i unutarnji sloj i za punjenje)?
-što je najbolje za punjenje, džersej, flanel, frotir?
-ako pelena ima vanjski i unutarnji sloj i još iznutra 8 slojeva punjenja, kako se to prošije, sve se prošiva zajedno? da li vam mašine mogu šivati tako debelo?
-da li je netko šivao pocket pelenu kojoj vanjski sloj nije od nepropusnog materijala, čisto zato da smanji debljinu koju treba zajedno prošiti?
-kako odrediti koliko treba biti zategnuta guma koja ide oko nogice, bojim se da bebu previše ne steže, ali i da ne pliva pelena oko noge?
-da li se papirići (Tosamini) mogu bacati u WC?
a to su tek prva pitanja koja mi padaju na pamet...
Re: kupovina, šivanje-apsolutna početnica ne zna otkud krenu
Citiraj:
Marija prvotno napisa
-ako naručujem pelene, da li su SMIB OK?
-da li se papirići (Tosamini) mogu bacati u WC?
Što se tiče šivanja, ne znam ništa o tome. SMIBove pelene su dobre, ali mislim da tek malo kasnije (ja sam ih stavila na Idu dok je imala 6 kg i djelovale su mi glomazno dok se nisam navikla). Papirići ti ne trebaju dok je kakica tekuća (ja ih još ne koristim), ali mislim da mogu u wc.
Evo ti par linkova koji su i meni kao početnici puuunooo pomogli:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=30795
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=33167
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=32265
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=32239
Re: kupovina, šivanje-apsolutna početnica ne zna otkud krenu
Citiraj:
Marija prvotno napisa
što se tiče šivanja, koji je kroj optimalan za malu bebicu?
Ovaj na gornjem linku od sabalete je super, no ima ih jos puno dobrih na netu. Prouči topic o sivanju pelena i tu ces naci svasta i tamo mozes pitati sve u vezi toga jos i pohvaliti se prvim uradcima! 8)
Citiraj:
Marija prvotno napisa
koliko materijala ide po peleni (za vanjski i unutarnji sloj i za punjenje)?
.
Ovisno o kroju. Recimo vanjski 50x50, unutarnji isto toliko plus umetci 38x10 nekoliko komada.
Citiraj:
Marija prvotno napisa
što je najbolje za punjenje, džersej, flanel, frotir?..
Flanel ili frotir. Frotir vjerojano najbolji sto se tiče moći upijanja, no zna s vremenom postati nesto tvrdji. Posebno ako nemas sušilicu.
Flanel je super, ali isto tako ovisno koji.
Citiraj:
Marija prvotno napisa
ako pelena ima vanjski i unutarnji sloj i još iznutra 8 slojeva punjenja, kako se to prošije, sve se prošiva zajedno? da li vam mašine mogu šivati tako debelo?
.
umetke sivas prvo na unutarnji, pa na vanjski ili samo na jednu stranu (ne moraju sve pelene biti jako debele, mozes bebu cesce prematati sto je ionako preporučljivo).
mogu to masine podnijeti ne brini!
znaci umetci na jednu stranu, te obe strane (tu na rubu se umetci ne zahvacaju)...bez problema masina izdrzi, čak i 2 sloja frotira, iako se jadna muči prilično za takve stvari.
Citiraj:
Marija prvotno napisa
da li je netko šivao pocket pelenu kojoj vanjski sloj nije od nepropusnog materijala, čisto zato da smanji debljinu koju treba zajedno prošiti?
sto se prosivavanja materijala i masine tiče, to nije razlog zasto bi se sivala poketica jer znaci te umetke ionako ne sivas odjednom, ali dobar razlog za poketicu je sto se brze suse pelene kojima je ulozak izdvojen!
Citiraj:
Marija prvotno napisa
-kako odrediti koliko treba biti zategnuta guma koja ide oko nogice, bojim se da bebu previše ne steže, ali i da ne pliva pelena oko noge?
zategni, ali nemoj bas ono skroz do kraja i bit ce ok. Imaj u vidu da pelene mogu i bez gumice funkcionirati znaci ako je preslaba, nista strasno.... no, ipak zategni malo ipak... imas dosta linkova za sivanje na netu.. samo napisi u google FREE CLOTH DIAPER PATTERN i bit ce svaceg!
Na kroju ces vidjeti koju duljinu gumice preporučaju pa ces prema tome moci pretpostaviti koliko se mora razvući.