OBVEZNA CJEPIVA - PO TKO ZNA KOJI PUT
Evo jedan prilog o obveznom cjepivu do 1 godine života, te kako doći do lječničke potvrde za dijete da je zdravo.
Naime, svoje treće dijete do kraja prve godine nisam cijepila niti jednim cjepivom - dobio je cjepivo u rodilištu kao i sva druga djeca.
Prva dvojica su išla redovito te imala problema sa imunitetom. Da ne kažem da je doktorica u Splitu, bez krvne pretrage dala djetetu SUMA MED i nakon 5 dana rekla: A sada ćemo druge antibiotike. Već sutradan sam došla po karton i dijete premjestila kod drugog liječnika.....
Danas sam bila kod xxxxx (Admin editirao ime osobe)pri ministarstvu za prosvjetu, kulturu, šport, znanost i obrazovanje... ona vodi odjele za dječje vrtiće/jaslice, i ima dugogodišnje radno iskustvo, uslužna, pristojna i čini mi se rijetka osoba među ljudima koji rade u ministarstvu a da obavlja svoj posao korektno.
Naime ovako stvari stoje - rekla sam da nisam bila spremna cijepiti dijete do 1 godine života iz cijelog niza razloga - neki su nabrojani u prethodnim topicima (kao da djete ima imunološku zaštitu do 6 mjeseca života preko majke, do podatka da jetra tek počinje funkcionirati oko 1 godine, te je sposobna neke tvari eliminirati iz organizna). Pročitala gomilu stvari i rekla joj da želim neaktivno cjepivo DTP + Polio jer je po programu za 2002 godine, a koji nije mjenjan živo atenuirano. Gospođa mi je priznala da nije niti ona znala da se može na zahtjev dobiti strano - koje je oko 400 kuna. Saznala njena kći koja je došla iz USA i nije pristala cijepiti dijete cjepivom koje je i UNICEF zabranio, ali ga naši pedijatri uredno koriste.
Također mi je rekla da po novom zakonu me može doktorica prijaviti odvjetništvu te socijalnoj skrbi zbog zanemarivanja i ZLOSTAVLJANJA DJETETA, te da mogu ja ili suprug odležati jer se to sprovodi kroz Kazneni zakon.
Nakon razgovora sam otišla do pedijatrice - već je napravila facu i krenula prigovarati - te sam je prekinula i rekla da upravo dolazim sa razgovora sa ministricom i da me interesira zbog čega mi nije rekla da se može dijete cijepiti sa drugim cjepivom koje se plaća. 2002 godine sam rodila drugog sina, 2003 trećeg i da sam znala ne bi niti jednog cijepila do godine dana a onda bi uzela to cjepivo koje vrijedi i koje se plaća.
E sada, izvukla je sa dna listu i popis i cjenik... dogovorile smo cijepljenje, i rekla da otkako su privatnici da imaju tu mogućnost. Konkretan odgovor na upit zašto o toj mogućnosti nisam obavještena - nisam dobila.
Ja razumijem pedijatre s jedne strane, jer ja plaćam kao i moj suprug, kao i druga gomila ljudi zdravstveno a kada trebam ZDRAVO (relativno) cjepivo onda svaku dozu moram platiti 400, ili 300 ili 250 ili 80 kuna - pa zašto onda plaćam zdrastveno???
Uostalom da li je pošteno da netko tko može izdvojiti novce za to cjepivo ima zbog toga zdravo dijete a onaj tko nema financijske mogućnosti da riskira od sindroma smrti u koljevci, do astme, alergija, autizma, leukemije ili raka? Zar ne živimo u demokratskom društvu?
S druge strane ih ne shvaćam - jer zdravlje djece je preduvjet zdravlja odrasle osobe. Cjepimo djecu cjepivom koje je u Africi zabranjeno, koje ima nus pojave kratkoročne i DUGOROČNE, zakonski smo obvezni dijete cijepiti ukoliko ga želimo upisati u jaslice/vrtić/školu, a ako ga ne cijepiš....
I da na kraju IRONIJA OVOG DRUŠTVA bude najveća, da pripadam kakvoj SEKTI (Subotarima, i inim koje su registrirane u Hrvatskoj), bila bi oslobođena od obveznog cijepljenja. Neljubazna gospođa u Ministrastvu Zdrastva mi je rekla neka dijete upišem u vrtić KOD ĆASNIH SESTARA.
Želim napomenuti da sam starija generacija, te da sam kao dijete cijepljena po "protokolu", sa 18 godina sam dobila podušnice i meningitis - dakle malo jača zaštita. Da nije bilo zelenila, ribljeg ulja i jako puno graha, slanutka, raznih žitarica sa kojima me je moja baka hranila pitanje je kakav bi mi bio imunitet.
Eto toliko od mene, koja na žalost moram cijepiti dijete i uništiti njegov normalni razvojni put imuniteta, jer inaće dijete neće ni u jaslice, ni u vrtić ni u školu a bome bih mogla i u ZATVOR JER ZLOSTAVLJAM svoje vlastito dijete.
VTX2004
Re: OBVEZNA CJEPIVA - PO TKO ZNA KOJI PUT
i ja te u potpunosti razumijem, ali kod nas se i o tome gotovo ništa ne zna, a još manje govori.
ako uspiješ eskivirat cijepljenja, radiš to gerilski, a kad se o tome javno progovori, ispadaš primitivan i ekstreman.
kao da se radi o nekoj nedodirljivoj dogmi :roll: .
a u pol zapadne Evrope cijepljenje više nije obavezno- zbog gomile kontroverzi i sudskih postupaka koje su pokrenuli, a neke i dobili roditelji oštećene djece.
a ja si mislim da je jedino predrasuda bazirana na neznanju primitivna.
na žalost, čini mi se da dok se ne stvori kritična masa ljudi svjesnih ovog problema, roditelji koji su svjesni toga da cijepljenje može imati i DUGOROČNE posljedice i dalje će morati voziti slalom i, ako ništa drugo, odgađat ga i kupovati kvalitetnija cjepiva, a ne cijepit već s mjesec ili dva.
koji uopće može biti rizik da dijete koje još niti puzi niti hoda zaradi, npr., tetanus???
Re: OBVEZNA CJEPIVA - PO TKO ZNA KOJI PUT
Citiraj:
vtx2004 prvotno napisa
...da riskira od sindroma smrti u koljevci
Negdje sam našao da je prvenstveni uzrok ovog sindroma gušenje plinovima koji nastaju truljenjem madraca u krevetićima koji imaju zatvorene stranice pa omogućuju njihovo zadržavanje (mislim plinova), a oslobađaju se bitno jače ako dijete ima temperaturu :?: OK, djeca redovito imaju temperaturu nakon cijepljenja i eto ti veze.
Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
ili cak ZABRANILE odredjena cjepiva a mi koristimo upravo ta ZABRANJENA
Dok sam tražio mrvice o sindromu trešenog djeteta našao sam na podatak da pojedina cjepiva hoće izazvati identične reakcije (krvarenje očiju, tupost, koma... treba li još?) i da su vodeći uzrok presuda za zlostavljanje djece, a roditelji zapravo ni krivi ni dužni :shock:
S treće strane, u jednoj knjizi sam našao podatak da su jedini slučajevi zaraze poliom u zadnjih par godina u Europi i Americi uzrokovani cjepivom protiv polia (kakica klinaca cijepljenih protiv polia je zarazna cca tjedan dana nakon cijepljenja - takvo nešto)
Svejedno mislim da je OK djecu cijepiti, ali smisleno. Ja sam, recimo, platio danak neadekvatnoj zdravstvenoj zaštiti - sva cjepiva sam doplatio.