Re: Molim Vas za savjet - miom na maternici
Citiraj:
tota prvotno napisa
Bila sam kod tri ginekologa i sva tri su mi savjetovali da odstramim miom. Savjetuju mi i da u isto vrijeme suprug obavi spermogram. Molim Vas savjet. :?
Za suprugov spermogram, ne vidim razloga da ga ne obavi, kad vam se pretraga nudi. Ništa mu neće biti, osim što mu vjerojatno ta ideja nije baš privlačna. ;)
Za miom... i meni je više ginekologa reklo da je operacija jedino rješenje (sad sam prebrojala u glavi, njih ukupno pet), nijedan nije sugerirao da bi se na trudnoću s njim moglo i smjelo ići, a ja sam je odlagala šest mjeseci prvo pokušavajući nešto s nekakvim čajem i mastima, zatim homeopatskim lijekovima... i miom se za to vrijeme udvostručio. Zatim, pojavili su se i jaki bolovi, a menstruacija... uh, tako obilne menstruacije je teško zamisliti. Doduše, kod mene je bila malo drukčija priča i moj je bilo nemoguće odstraniti laparoskopski pa sam išla na laparotomiju. Srećom, iako su mi izgledi da mi uterus bude spašen bili jako mali, sve je završilo dobro! :D
Pretpostavljam da su ti ginekolozi to savjetovali jer je miom dobro prokrvljen pa bi vjerojatno u trudnoći još narastao i predstavljao velik rizik za trudnoću...
Operacija subseroznog mioma??? Potrebno?
Iako je topic star pokusati cu zatraziti vase savjete i iskustva. Imam nekoliko manjih intramuralnih mioma koji su za sada ok, te jedan veliki subserozni (na vanjskoj stijenci maternice) od 6,5 cm koji raste. Gin su dosta podijeljeni oko potrebe za operacijom; 1. Nije potrebno jer je miom na vanjskoj stijenci te nebi trebao smetati za T, 2. Trebalo bi ga operirati jer je velik, 3. Trebalo bi ga operirati jer raste, 4. Bolje ne operirati jer bi se mogla ostetiti stijenka maternice sto nebi bilo dobro za T.
U vecini literatura nasla sam da za T smetaju submukozni miomi kojih ja nemam, a i na topicima nisam nasla nista o subseroznim miomima, pa zato pitam jeli netko imao iskustva i s njima? Sto su dr rekli i koliko su bili veliki?
Postavila pitanje na vise strana.