Kako učiniti bolnički porod prirodnijim?
Drage Rodice, čitam vas s vremena na vrijeme i uvijek ste mi zanimljive. U trudnoči sam od vas (na ovim forumima) naišla na toliko savjeta, podrške i. td. HVALA!
Iako sam dosta nježno i plaho tražila što manje asistencija kod poroda. Na kraju poroda su mi doktor i babica predbacili da previše čitam RODE!!! I da se ponašam kao da sam u kozmetičkom salonu! Očigledno se nisam ponašala dovoljno bolesno!
Na žalost u mojim očima ispalo je da bolnica Sv. duh ne vole RODE!
Prošlo je već 6 mjeseci od Petrinog rođenja (21.07.2006.) a ja zbog prirode svojeg posla (samostalna djelatnost) radim od cca 10tak dana nakon poroda pa ne stižem puno sudjelovati na forumima. Zato i dalje uglavnom čitam.
Tako nikako da napišem priču s poroda. Moj porod je na svu sreću bio ok, iako bolnički nehuman i hladan, pa bi se i priča sastojala od nabrajanja kritika takvog bolničkog poroda.
Intuitivno za mene bi bila najbolja opcija porod kod kuće. Ali s obzirom na prvu trudnoću bilo me je strah poroditi se neasistirano kod kuće. Da sam mogla angažirati babicu moj izbor bio bi definitivno porod kod kuće uz babicu ili doulu.
Često si postavljam pitanje zašto su hr bolnice (posebno zagrebačke) tako staromodne, zašto je osoblje tako hladno, zašto bolnički porodi nisu prirodniji itd. A jako je malo potrebno za to. Zapravo samo, educiranost i dobra volja osoblja.
Razmišljala sam da svoja negativna iskustva o rodilištu (Sv. duh) napišem voditelju rodilišta! Da li bi to imalo nekog učinka? Mislim da ne!
Ali ipak možda bi, kada bi takva pisma napisao veći broj žena. Kome ih uputiti i na koji način?
Imate li ikakav prijedlog na koji način, tj. kojim bi djelovanjem mogli doprinjeti da porod u bolnici bude prirodniji a da porod kod kuće bude prihvaćen i čak preporučen kod nerizičnih trudnoća.
Osvrnula bih se još na onaj događaj kada je jedna žena rodila na trajektu. Na kraju priloga pričao je neki ginekolog koji je prekrasno pohvalio ljude koji su joj pomogli riječima da su zaista obavili dobar posao. To me jako zasmetalo. Pa nisu oni rađali. Ne znam zašto nije pohvalio samu rodilju jer ipak je ona odradila porod!
Ako neke od vas imaju pametnih ideja kako stvoriti veću kritičnu masu koja se zalaže za promijene u zagrebačkim I hr rodilištima možda bi se I nešto uspjelo u tom pogledu napraviti.
Pozdrav svim divnim I hrabrim ženama s foruma I šire!
Re: Kako učiniti bolnički porod prirodnijim?
Citiraj:
violas prvotno napisa
...babica predbacili da previše čitam RODE!!! ...
I meni se to zbilo i to na trudničkom tečaju, zadnji dan, kad nam je predavanje držala mlada primalja. Osim toga mi se super dopala, 2x je rađala, predavač je, a evo negativno je skomentirala RODU.
i porod u vodi (kao nismo mi vodozemci pa da se porađamo u vodi). Ne znam zašto je nisam pitala, u čemu je onda to beba punih 9 mjeseci?
Ovo mi se sviđa, pisanje pisma pohvale ili pokude. Razmislit ću...
Citiraj:
Riana prvotno napisa
kojeg pisma?
Normalno je da negativno komentiraju rode, barem oni koji vole svoju rutinu u koju su se uljuljkali. A rode traže dizanje odnosa prema rodiljama na viši nivo, a to opet iziskuje talasanje, kako reče Čačić "žabokrečine". A rijetko tko voli talasanje tamo gdje misli da si je taman lijepo sve posložio prema svojim potrebama i kako mu odgovara. Čast izuzecima, koji su valjda po opredjeljenju vizionari i uvijek jedan korak ispred kolega. Ali niti njima nije lako, obično bolje prolaze uvlakači i sistem "ne talasaj".
najčešće se pokušavaju vaditi na novce :joggler: , ali na sreću, ljudi a i oni samo kuže da nisu novci u pitanju u većini slučajeva.
Htjedoh još reći: kad vas netko pita jeste vi iz roda kad imate takve zahtjeve - fino pitaš "a zašto me to pitate" ili "jel bi to imalo neke veze s porodom, da jesam", ili "čujem da rode bolje prolaze na porodu, hoću li dobiti bolji tretman ako jesam" ... :mrgreen:
Citiraj:
Riana prvotno napisa
...
i porod u vodi (kao nismo mi vodozemci pa da se porađamo u vodi). Ne znam zašto je nisam pitala, u čemu je onda to beba punih 9 mjeseci?
...
Divno :evil:
Association for The Improvement of the Maternity Services - njihovih sam se izdanja nacitala ovih dana i ispran mi je mozak totalno, priznajem. Udrugu sacinjavaju velikim dijelom - gle cuda - primalje.
Brosure koje sam ja izucavala (Lijevo ima link "Publications") napisala je upravo primalja, "Induction - Do I Really Need It?", "What's Right For Me? Making decisions in pregnancy and birth" i "Am I Allowed?". Sad sam na "Choosing a Waterbirth" s drugim okom na "Waterbirth Unplugged" ako ju uspijem nabaviti (iako mislim da mi nece dopustiti porod u vodi zbog razloga o kojma ovdje nije rijec).
Toliko o vodozemcima.
Sto se tice:
Citiraj:
Riana prvotno napisa
...
mislim da to treba ozbiljno razmotriti, posebno pohvale i zahvale osoblju (ljudske, tople, nikakva cvijeca i bakraci, to svako moze kupiti, ali nesto s osobnim pecatom ostaje duze u sjecanju), bas zbog onoga sto znamo kakav efekt na nas ima tudja lijepa rijec - i zasto ju onda uskratiti drugome.
Citiraj:
violas prvotno napisa
...
Osoblje bi trebalo biti svjesno da kada upute zeni pohvlu prilikom poroda mogu uciniti cudo!
Citiraj:
Riana prvotno napisa
Citiraj:
violas prvotno napisa
...babica predbacili da previše čitam RODE!!! ...
I meni se to zbilo i to na trudničkom tečaju, zadnji dan, kad nam je predavanje držala mlada primalja. Osim toga mi se super dopala, 2x je rađala, predavač je, a evo negativno je skomentirala RODU.
Riana, da li je to jadna sitna babica s modernom frizurom, jako simpatična, ima curicu i dečka?
Ja ju i privatno poznajem i ona je članica Udruge primalja ali na žalost ima jako loš pristup prirodnom porodu. Uglavnom ona je meni rekla da bi sve žene popucale do šupka, a djeca se rodila u govna s dlakama u ustima da one ne rade sve tako kako rade (brijanje, klizma, drip, epiziotomija). I uopće nije za konstruktivnu raspravu. U Čk bolnici ćeš prije naći razumijevanja od starijih babica iako se i one drže rutine ko pijan plota.
Citiraj:
Poslid prvotno napisa
...Uglavnom ona je meni rekla da bi sve žene popucale do šupka, a djeca se rodila u govna s dlakama u ustima da one ne rade sve tako kako rade (brijanje, klizma, drip, epiziotomija). ...
Prema rijecima moje voditeljice trudnickog tecaja, 1970-tih jeu V.Britaniji epiziotomija bila toliko rutinski i ustaljen postupak, da su babice isle rezati pa sivati zene koje su vec rodile i uopce nisu popucale, iz cistog straha da ne izgube posao. Danas, 40tak dodina kasnije, te iste britanske babice cini mi se drze ravnotezu medikaliziranim porodima.
Kad se hrvatske mame mogu nadati boljoj situaciji... nadam se ne za tek 40 godina.