Rad na pola radnog vremena
Nisam nasla bolji naslov.
Ne mogu se snaci u ovim novim, starim i inim propisima i verzijama.
Zanima me sljedece, imam li kao majka troje djece pravo raditi na pola (ili x%) radnog vremena od 1. do 3. godine djeteta?
Hocu li dobiti drugu polovicu porodiljne naknade u takvom slucaju i kako mi se obracunava staz?
I konacno ako ovo gore nije moguce, mogu li honorarno raditi za poslodavca kod kojeg nas ionako zaposlena na neodredjeno vrijeme, ali sam sad na porodiljnom?
Minnie, unaprijed se ispricavam na gnjavazi i dugujem kavu.
Re: Rad na pola radnog vremena
Iz Zakon o radu:
Citiraj:
Skraćeno radno vrijeme roditelja
Članak 59. (67.)
(1) Kad je obvezni rodiljni dopust iz članka 58. stavaka 5. ili 6. ovoga Zakona prošao, radnica ima pravo raditi polovicu radnoga vremena do navršene jedne godine djetetova života, odnosno za blizance, treće i svako sljedeće dijete može raditi polovicu radnog vremena do navršene treće godine djetetova života.
I ovo:
Citiraj:
Naknada plaće za vrijeme rodiljnog dopusta i rada u skraćenom radnom vremenu
Članak 65. (72.)
(2) Za vrijeme rada u skraćenom radnom vremenu, na temelju ove glave Zakona, radnik ima za polovicu radnoga vremena pravo na naknadu plaće, prema posebnim propisima.
Znači možeš raditi honorarno, možeš raditi pola radnog vremena do 3. godine života djeteta, a ovo dalje zaključujem čistom logikom . Dobivaš pola rodiljne naknade (samo ne znam da li je to pola od 1600,00 kn ili više) i pola plaće, a staž ti normalno teče.