Odgovor Arijani - klizma i epiziotomija
htjela bih iznijeti svoj stav sto se tice klizme, brijanja i epiziotomije. dakle, ovo je sa cisto intuitivne i zdravo-logicke strane, ne strucne.
zasto klizma ne? gledaj ovako. izmet je, jeli, uglavnom kompaktan. priroda se, kao sto smo vec puno puta rekli, uglavnom sama pobrine da se trudnica ocisti prije poroda. ukoliko koji 'komadic' ostane, ako izleti van, boze moj, pokupi se u gazu i baci u smece.. s druge strane, ako ti rade klizmu, cijela stvar postane mekana i nekompaktna.. osim sto vjerujem da biti na wc-u (ili jos gore, cekati u redu pred wc-om!) nije najugodnija stvar dok imas trudove, cini mi se da se tako ne moze potpuno ocistiti analni otvor, jer moze stalno pomalo curkati voda pomijesana sa izmetom.. smatram da se na taj nacin upravo povecava mogucnost zaraze zbog nehigijene. a to nikome nije u interesu. ja osobno bih prihvatila klizmu, stovise inzistirala na njoj, jedino u slucaju da sam taj dan ili dan ranije bas puno jela, a nisam sve izbacila van i osjecam da mi smeta.
pitanje brijanja i klizme je takodjer pitanje epiziotomije. oni ne bi bili potrebni ako nece biti rezanja, zar ne? zelim reci da vecina problema ove prirode dolazi iz nedostataka lezeceg polozaja rodilje. ako lezis, povecava se pritisak na debelo crijevo i na medjicu, ucestalost epiziotomija i pucanja, a jedna stvar za sobom povlaci drugu.
sto se tice epiziotomije, opet cisto osobno stajaliste: mislim da rana brze i lakse zaraste kod prirodnog pucanja nego kod cistog reza. zasto? jer kad tkivo puca, logicno je da ce popucati najslabiji dijelovi, i rana nije ravna. kad zenu rezu, rez je ravan i prereze vise slojeva tkiva, od koze do misica. cini mi se da kod pucanja popuca koza, ali ne i npr. misici. zato sam veliki protivnik epiziotomije i mislim da cu u takvoj situaciji odbiti rezanje, pod cijenu da popucam. opet, nekako, vjerujem svom tijelu i mislim da ce to ono bolje obaviti nego skare.[/b]