lejla prvotno napisa
Ja sam oba puta rodila u NL.
Kod kuce:
Poslije poroda babica ide dalje, a sestra ostaje dok ti smatras da treba, ali oglavnom ne duze od 8h u komadu jer joj onda istice radno vrijeme. Direktno nakon poroda se interesuje za tvoje stanje, ako zelis da pogleda to joj i kazes, ako ne u principu joj je dovoljna i tvoja informacija da se (ne) osjecas dobro, (ne) krvaris puno is. na osnovu toga se vodi dalje.
Dan poslije doazi ista sestra i brine se za majku i dijete (minimalni paket). Znaci pregleda te svaki dan, dobro zaviri (a ne prodje ovlas pogledom), ako ima nekih neurednost zove babicu za konsultacije. Osim toga ako osjecas potrebu da te pregleda extra ona to i uradi. Pored toga kupa, presvlaci bebu, pomaze oko dojenja, sprema ti da jeses i sl. Veci paket ukljucije i kuhanje za ostale clanove porodice, ivodjenje kucnih ljubimaca u setnju, ciscenje, peglanje, i ostali poslovi kucne-pomocnice.
Babica pregleda 'stvar' nekih 3-4 puta u toku prve sedmice, i onda ne dolazi vise. Rodilja se onda prebacuje kucnom/dezurnom ljekaru kojeg isto mzes pozvati da dodje kuci.
U bolnici na vlastiti zahtjev:
Prisutne iskljucivo babicai i sestra. Nakon poroda si za nekoliko sati ponovo kuci i stvar tece isto kao i kod kucnog poroda.
U bolnici po medicinskoj indikaciji:
Prisutni ginekolog, neonatolog, 2 sestre. Direktno nakon poroda te pregleda ginekolog zapise u status i preda ga (pismeno i usmeno) babici. Kako je porod po medicinskoj indikaciji onda obicno ostajes nesto duze u bolnici (mislim da je minimalno 24h). Nakon cega dolazis kuci i sve tece kao i kod kucnog poroda.
Ne znam vama, ali meni djeluje puno humanije????