moja je djevojčica prošla 2 mjeseca i neznam kad joj mogu dati malo vode ili blage kamilice? da li već sada ili da još pričekam? da li će nakon probane flašice se htjet vratit na dojku? da li je to problem?
tisuću pitanja!! :D odgovori?! ;)
Printable View
moja je djevojčica prošla 2 mjeseca i neznam kad joj mogu dati malo vode ili blage kamilice? da li već sada ili da još pričekam? da li će nakon probane flašice se htjet vratit na dojku? da li je to problem?
tisuću pitanja!! :D odgovori?! ;)
zaboravila sam napomenut da nije imala stolicu već 4 dana. ovako mi se čini da je sve ok. normalno se ponaša, vesela je, jede, mokre pelene ok. težina 6500 g, a visina negdje oko 65 cm.
da joj probam dat malo kamilice?
tvoja klinceza super napreduje i nema nikakve potrebe za ikakvim unosom vode ili caja. a to sta nema kakicu 4 dana je skroz normalno i dok je ona samo dojena ne trebas se niti malo zamarat sa tim jer oni mogu i do 14 dana da je nemaju.
cmokni svoju mrvicu i uzivajte
Nanov, WHO savjetuje ne davati nista do punih 6 mjeseci, a po potrebi i duze! To zbog nezrelosti djecijih zaludaca neposredno po rodjenju i mogucnosti da se poremeti zakon ponuda-potraznja. Sto znaci jos par mjeseci absolutno nista!!!
E, sad ako ti (iz kojih god razloga) smatras da je tvojoj curici potrebno da se navikava na flasicu nije nikakav problem. Po nekim novim istrazivanjima idealno vrijeme da se pocne s' uvodjenjem nove tehnike negdje 4-6 sedmica. Znazi za tvoju curicu nikako nije prerano da uci novu tehniku, samo je bolje da joj dajes tvoje mlijeko (zbog gore navedenog) nego vodu ili bilo sta drugo!!
Neke bebe se istog momenta naviknu na flasice, neke s' puno napora i hoce piti iz flasice od odredjenih osoba, a neke nikako. Ni tada nije problem jer ima i drgih sistema hranjenja, osim flasice!!
zaboravila sam ti reci da je moj mali poceo piti vodu tek sa 8 miseci i to odmah na casicu sa ljunom tako da sta poslije pocmes ( ako oces sa 6 miseci) nece ti ni trebati bocica vec ce cura piti iz case :mrgreen:
Draga nanov,
nove preporuke stvarno kazu da je za bebe najbolje iskljucivo dojenje otprilike kroz prvu polovinu prve godine zivota. (La leche liga, WHO, AAP.....)Razlog je upravo taj sto bebin organizam nije spreman na nista drugo. Majcino mlijeko koje beba unosi u organizam stvara kao nekakav zastitni oblog po bebinim crijevima. Taj "oblog" bebu stiti od raznoraznih infekcija itd. Davanjem vode ili cajeva taj oblog se ustvari spere pa se napravi vise stete nego koristi.
Ono sto beba pojede u tih prvih sest mjeseci (okvirno kazem sest, neke bebe idu i do osam, devet) trebalo bi da ima istu kalorijsku vrijednost kao i mlijeko. A voda i caj to nikako nemaju.
Osim sto nema nikakve koristi ugrozavas i dojenje jer koliko god ti beba popije caja ili vode to ce manje popiti tvog mlijeka. A samim tim ce se tvog mlijeka manje proizvesti pa se nepotrebno upustas u rizik da ga tvoja beba nece imati dovoljno.
Ovo za flasicu, istina ima beba koje nakon sto probaju flasicu tesko prihvate dojku. Jer na flasicu je puno lakse sisati i tehnika je drugacija.
U slucaju da nekome bas moras ostaviti bebu nakratko, uvijek se mozes izdojiti i bebi neka se ponudi mlijeko zlicom, casicom ili onom flasicom s kljunom (ovisi kolika je beba i kako sta prihvati) Flasica, iako je opcija nije i jedina opcija. ;) A puno puta se pokazala kao losa.
Za one koji se ipak odluce dati mlijeko na flasicu, to ne bi trebalo biti u ta prva dva do tri mjeseca, dok se ne uspostavi ponuda i potraznja i dok beba ne savlada kako treba tehniku sisanja na dojci. Neki kazu moze i ranije, ali ja bi ipak isla na sigurno i cekala sto duze ili izbjegla, jer svaka beba je drugacija. Nekim bebama se flasa ponudila jako brzo i nikom nista, dok su neke cak i u cetvrtom, petom mjesecu nakon flase odbijale dojku. Nazalost, nikad ne mozemo znati kako ce nasa beba reagirati.
Puno pozdrava.
PS: Trazila sam moderatorku da prebaci tvoj topik na dojenje tako da znas da ces ga mozda tamo iduci put zateci. ;)
Premještam na Općenito o dojenju ;) i dodajem da potpisujem cure. Ja sam podlegla i po savjtu pedijatrice s 4 mjeseca Lei dala malo sokića radi "uvođenja novih okusa" :roll: . Tad još nisam bila na forumu i u Rodi, ali eto. Da sam sada na istom mjestu, definitivno prije 6 mjeseci ne bi dobila ništa osim mog mlijeka jer još se uvijek dojimo i oduvijek sam imala dovoljno mlijeka.
Mi smo imali isti problem baš negdje s 2 mjeseca, dobili savjet od pedijatrice da možemo probati sa slatkom kamilicom, ali nije bilo nekih rezultata. Ako je kakica normalno mekana nakon tih x dana (kako je bila kod nas) ne treba ništa raditi, kad počne jesti miješanu hranu ustalit će se na 1-2 stolice dnevno. Zatvor je kad je stolica tvrda.
Porpisujem cure - samo sika do 6 mjeseci :D
uf.... tek sam sad stigla pogledat vaše odgovore!
puno hvala svima na odgovorima i mogu vas izvjestit da smo noćas oko 2 sata imali obilno kaknje :lol: , na moje opče veselje. tako da smo se danas cijeli dan sunčale na divnom sunčeku i pile kavu na cvjetnom trgu.
puno pozdrava do sljedećeg problema! ;)
Ja sam bas danas mm-u rekla da sam cvrsto odlucila iskljucivo i samo dojiti do 6. mjeseca i da trebam njegovu pomoc i podrsku u tome i dala mu da procita neke tekstove u vezi dojenja koje sam poskidala sa neta.
Naravno da se slozio sa mnom,pa se nadam da necu imati nekih zdravstvenih problema koji bi me smetali u toj odluci.
Super za muza. Muzeva podrska kod dojenja u nekim kriznim situacijama jako puno, ako ne i najvise, znaci. ;)