Mene zanima koliko moj (veliki) prirast težine u trudnoći ima veze s porođajnom težinom bebe. Da li žene koje dobiju puno kila rađaju češće veće bebe ili je to samo bapska priča?
Printable View
Mene zanima koliko moj (veliki) prirast težine u trudnoći ima veze s porođajnom težinom bebe. Da li žene koje dobiju puno kila rađaju češće veće bebe ili je to samo bapska priča?
u prvoj trudnoći sam bila 17 kg u plusu i rodila bebu (u 38.tjednu) od 2500 gr, a u drugoj trudnoći sam bila 12 kg u plusu i rodila bebu (u 40. tjednu) od 3810 gr.
moja šogica je bila ful šlank trudnica i rodila malca od 3700 gr. isto tako, šefova supruga je dobila skoro pa 20 kg viška i prenijela 2 tjedna - curica je imala 2700 gr.
ja bih rekla da nema veze.
Tibice, vidi ovo:
rodin tekst
Ovo ima na drugom portalu.
Nema pravila... Uživaj u svojoj trudnoći. :*Citiraj:
Tjelesna težina u trudnoći
Prirast težine u trudnoći usko je vezan s prehranom majke, a jedno i drugo s težinom novorođenčeta. Mnogo je studija pokazalo da trudnice s prekomjernim porastom težine rađaju znakovito težu djecu od onih s normalnim prirastom težine, a posebice u odnosu na one s nedovoljnim prirastom težine. Od 13. tjedna trudnoće posteljica izlučuje sve veće količine humanog placentnog laktogena, hormona koji sprečava korištenje glukoze i potiče oslobađanje masti. Stoga se u trudnice pojačano luči inzulin koji dovodi do sniženja razine glukoze u krvi i osjećaja gladi. Zato prekomjerna prehrana i prirast tjelesne težine obično počinju nakon 13. tjedna trudnoće.
Prirast težine mora biti takav da ne dovede do komplikacija trudnoće (npr. EPH gestoza ) i da rezultira rođenjem djeteta normalne težine, koja je kod nas oko 3.500 g. Razni autori navode normalnim prirast težine od 11 do 12 kg kod normalno uhranjene žene, a kod nas on iznosi u prosjeku 13 kg. Prirast je češće manji u inače pothranjenih žena, a veći u preuhranjenih žena. Dijete za svoj rast i razvoj u maternici treba određeni dodatni broj kalorija, koji ne ovisi ili neznatno ovisi o stanju uhranjenosti majke prije trudnoće. Trudnoća nije razdoblje života za korekciju stanja uhranjenosti žene, jer dijete u maternici zahtjeva svoje, ni previše, ni premalo. Zato se u trudnoći preporuča već navedeni prirast težine od oko 12 do 13 kg. Prva tri mjeseca ili 14 tjedana prirast će biti minimalan, tek nešto iznad 1 kg. Od tada, pa sve do kraja 36. tjedna, tjedni prirast treba iznositi oko 500 g ili 2 kg mjesečno, a u zadnjem mjesecu trudnoće tek nešto iznad 1 kg.
bauba :*
Ne brine me kako ću ja skinuti kile jer sam inače jako aktivna (sada malo štekam jer se ne mogu baviti svojim redovnim aktivnostima), nego me brine (ako je to povezano s veličinom bebe) da će se zakomplicirati porod.
Tibica ja smatram da nema veze. U prvoj trudnoći sam dobila nekih 12 kg, Tea se rodila s 3330gr, moja sestra koja je dobila 30 kg, rodila je isto curicu tešku kao i Tea!
Iako nije pravilo, visoke žene češće rađaju djecu veće kilaže.
Baš sam nedavno gledala neku emisiju na NatGeo u kojoj su to obrazložili većim i duljim abdomenom tih žena. A to mi je rekao i jedan ginekolog.
Ja sam visoka oko 175 i rodila sam dijete od 4680 g i 56 cm. Skupila sam i 18 kg u trudnoći (sa 78 sam išla roditi), ali sam prije trudnoće bila mršava tako da sam se popunila na pravim mjestima.
mozda ima veze (ako ima i s cim veze...) i s genima...
ja imam 1,70m, mm je 1,85. oboje jesmo preteski na svoju visinu. ali smo se oboje i rodili veliki. za njega nisam skroz sigurna, ali ja sam imala 4500 kad sam se rodila... (od ne prevelike majke ;))
moja su djeca imala:
4030g (+17kg u trudnoci),
4670g (+9-10kg u trudnoci) i
4150g (+6-7kg u trudnoci)
zaboravila dodat - rodila prirodno sva tri puta (izuzev epiziotomije pri prvom porodu, koju su uradili cisto rutinski) u relativno kratkim porodima, djeca su bila 10/10 i nikakvih poteskoca nije bilo.
Mislim da to zajedničko debljanje ima uzrok u dijabetesu u trudnoći.
Ako dobro pamtim, teže bebe se rađaju kad majka ima nekontrolirani trudnički dijabetes, pa em se mame ugoje em dijete dobiva previše kalorija i "udeblja" se već u maternici.
Prvo dijete - 4640 kg dečko (dobila 20 kg)
Drugo dijete - 5200 kg curica (dobila 20 kg)
Ni muž ni ja nismo visoki niti debeli ( znači kod nas nije genetski). Nisam pazila na prehranu, jela sam stvarno koliko me volja (poslje curice sam se vrlo brzo vratila na svoju kilažu - 60 kg). Niti sam imala trudnički dijabetes.
Nitko od doktora mi nije znao reći zašto se moja djeca rađaju tako velika.
Ja mislim da je to sve individualno; jela, ne-jela, mislim da bi mi bilo isto.
Glavno da smo svi zdravi.
:shock: uuaaaaaaaauuuuuu to je beba i pol!Citiraj:
mamaniki25 prvotno napisa
ja sam visoka 170, mm 190
u prvoj trudnoci sam dobila 30 kila, rodila curku od tri i pol
u drugoj trudnoci 20 kila, curka 4 i 180
znaci- nema pravila,
ne brini
Hvala cure. Jučer sam pitala MM-a: što ako ja budem morala roditi dijete od preko 4 kg? Pa ja ću umrijeti. Kaže on onako samouvjereno: ma za to su ti male šanse... :lol: Kao da ih je rodio već 7 komada pa zna. :lol:
Ja sam u trudnoci dobila 18-19kg (krenula sam s 47-48kg na 163 cm).
Beba je bila 3700, 50cm, rodjena 10tak dana prije termina, sa 38 tjedana i 5 dana.
Moj ginekolog se nije zabrinjavao radi moje tezine, rekao je da je ocekivano da cu dobiti vise od prosjeka, jer da moram prvo doci na "normalnu" tezinu :lol: Odnosno, bila sam jako mrsava kada sam zatrudnjela.
Mislim da nema bas znanstveno dokazane veze izmedjju prirasta mamine tezine i bebine (osim mozda u nekim ekstremima, i to kada je mama dobila jako malo).
mislim da nema nikakve veze, ja sam slang, 163 cm i 50-ak kila, u trudnocama dobila po 12 kg, dakle slang trudnica, obje bebe cisti prosjek, oko 3,5 kg. a imam frendica sto su dobila i po 20 i 30 kila u trudnoci pa rodile bebe ispod 3 kg.
nije bas da nema nikakve veze, ali definitivno nije tacna tvrdnja 'vise dobijenih kg = veca bebina kilaza'.
cesto se desava da mame koje dobiju mnogo vise kilograma imaju sitne bebe (uzrok - problemi sa pritiskom i protocima kroz pupcanu vrpcu) ili previse krupne bebe (uzrok - gestacijski dijebetes).
i ova dva moguca problema ne zavise samo od tezine mame, ali su veliki broj dobijenih kilograma i nezdrava ishrana visok faktor rizika.
Ja sam u 1. tr. dobila 15-ak kg a beba je bila 3180, dok sam u drugoj dobila samo 8 kg, bojala sam se da će beba biti premala, ali je imala 3480- dakle super težina.
Ja sam visak kila natukla prije trudnoce. U trudnoci sam dobila 12 kg (zadnjih mjesec i pol ni grama) a Ivan se rodio s 4.630 (prirodnim putem)
:shock: veeeeeika beba. Svaka čast :naklon:Citiraj:
sanjam71 prvotno napisa
I sviđa mi se ovo - zadnjih mjesec i pol ni grama :mrgreen:
Da to ti je mala prednost biti jaaako trudan po ljeti - apetit i nije neki kada ti je vruce :lol:Citiraj:
tibica prvotno napisa
A sto se tice velicine bebe - meni se on cinio jaaako mali dok ga nisam vidjela uz druge bebe :heart:
nemam ništa pametno za napisat , nego samo za usporedbu
visoka sam 165 MM 195
Duje-17 kg-2950/49
Luka-25 kg-4150/54
:*
moja sestra,njena kćer,ja i moja kćer smo rođene sve sa isto kila: 3270 g.Citiraj:
jadranka605 prvotno napisa
moja mama,sestra i ja smo se različito bile udebljale u trudnoćama.
ovo možda nema toliko veze, ali zanima me čisto informativno...koliko od dobivene težine u trudnoći 'otpada' na bebu, vodu, posteljicu... je li i to individualno? (ok, bebine se težine razlikuju, ali pl.voda i ostalo?)
Dobila sam 25 kg u trudnoci,a curica je bila svega 3100.
evo ima tu:Citiraj:
k2007 prvotno napisa
http://www.poliklinika-harni.hr/teme...a/tjedan14.asp
thx :)