-
Pitanje o stimulaciji
Drage cure,
Obzirom na dug put koji sam prevalila (bakterije, endometrioza, laparoskopija...)da bih došla do svog prvog postupka (danas mi je peti dan), strah me svega što bi mi moglo umanjiti šanse za uspjeh.
Obzirom da nemam iskustvo, već samo strah, zanima me vaše mišljenje o slijedećem:
Protokol je Suprefact sprej i Menopur po 3 ampule svaki dan; doktor me gledao jučer (to je bio četvrti dan ciklusa, a drugi dan Menopura) i rekao da nastavim sa terapijom i dođem na pregled tek u ponedjeljak. Obzirom da je ponedjeljak meni već deseti dan ciklusa, strah me da to ne bude prekasno, odnosno da zbog te stimulacije folikuli već ne počnu pucati, ili da mi bude previše tih hormona i dobijem hiperstimulaciju. Inače mi je ovulacija cca 14.-16. dan, ali me strah stimulacije, da se ne ubrza, jer sam čula da su punkcije cca 11. i 12 dan.
Utješite me i recite da nema šanse i da pretjerujem.
-
Gdje si u postupku?Možda se doc oslonio na tvoje ovulacije,ne znam.
Trebaju se javit iskusne curke.Ja ti iskreno želim puno sreće i uspjeh naravno!
Pusa
-
Ovisi ti kod kod si dr.-a. Na VV-u UZV-ovi su česti i počinju rel. rano, u Mariboru rijetki i počinju rel. "kasno". Moje iskustvo je da mi stimulacije baš ne mogu prejterano ubrzat moju ovulaciju koja prirodno pada 18 dc. Tj., možda mi je ubrzaju za dan ili dva. Jel' vidio dr. što od folikula i koliki su bili, koliki je bio endometrij?
-
Evo, da te utješim - u Mariboru je prvi UZV kao kontrola kako se ide sa stimulacijom 8 dc. U onom UZV-u na 3. dan ciklusa (dan kad se počinje s terapijom) samo gledaju ima li cisti.
-
Na Vuk Vrhovcu sam. Gledao me jučer i rekao da rastu. Nije spominjao broj niti debljinu endometrija. Valjda zna šta radi, ali malo me strah, pogotovo jer je prvo rekao da dođem u subotu a onda se predomislio. U biti je više razgovarao sa novim dr (tipa 'eto vidiš, da, to je tako') nego sa mnom. Nije mi rekao skoro ništa. Pitala sam ga je li se aktivirao i drugi jajnik (operiran, imao endometriom), rekao je da radi, ali puno manje nego zdravi.
-
Kod Lučija si? Vjerojatno gore isto uvode promjene i smanjuju učestalost tih UZV-ova... Meni se isto činilo čudno što mi toliko virka unutra, kad se kod mene ništa ne događa od danas do sutra. Pretpostavljam da prilagođuju protokole pacijentima - nije isto kad ciklus traje 35 ili 25 dana. Ja bi bila mirna, Luči ima toliko iskustva. Koliko ti je godina?
-
I, neće ti Luči ništa spominjat, bolje ti je pitat - koliki je endometrij, koliko imam folikula, koliko su veliki. Ili se skroz opustit. Kako ti više paše. Ja sam se prvo opuštala - ništa nisam pitala, ali ni znala onda za planirat. Sad pitam. Po defaultu - ne govori.
-
Evo da te malo utješim- ja sam 4x bila u stimuliranom ciklusu. Uvijek sam bila kod istog dr, svaki put bi me različito naručivao za slijedeći pregled (ja mislim da oni jako dobro znaju procijeniti već na temelju prvog ili drugog pregleda kako će se stvari odvijati i kad će ti otprilike biti aspiracija). Moji ciklusi su pravilni, cca 28 dana (što znači da mi je ovulacija 14.dan). Prvi puta mi je aspiracija bila 12.dan ciklusa, drugi puta 10.dan, 3.puta 14.dan, 4.puta 15.dan. Svaki puta sam koristila otprilike iste lijekove za stimulaciju u raznim kombinacijama. Vidiš da je to sve jako individualno, a i da si daješ svaki mjesec istu stimulaciju, opet bi tvoji jajnici drukčije reagirali.
Tako da se opusti, i čuvaj snagu za sam postupak, i za pozitivne misli da se mala mrvica primi...
(meni se primila iz 5.pokušaja, koji je bio ujedno i prvi prirodni ciklus...!)
-
Čupko, moj prvi IVF/ICSI (od 3) - Suprefact sprej i po tri ampule menopura na početku. Ne vjerujem da ti se može dogoditi preuranjena ovulacija. Moj ciklus je relativno kratak, 23-26 dana, a aspiracija mi je 12. ili 13. dan. Kod prošlog postupka na kontroli čini mi se 9-og dana ciklusa dr. mi je rekao - pa vi imate kratki ciklus? I aspiracija je bila 12-ti dan.
Čupko...baš zgodno, gledala sam njemačku seriju Lugarnica, tamo je bio čupavi pesek kojeg su zvali "Bušl" (buschel - valjda). To mi se tako sviđalo da svakog čupavog psića kojeg sretnem zovem Čupko! ...ili Bušl!
:bouncing: :heart:
-
Nemoj brinuti, i ja imam sličan protokol, samo je kod mene dugi (ja sam sa Suprefactom započela 19.dc, a početkom sljedećeg krećem još i sa 2 ampule Menopura i 1 ampulom Gonala) I kod mene je prvi uzv tek 9.dc, a ciklusi su mi 26 dana. Sretno :*
-
Čupko, sa sigurnošću ti mogu reći da nema šanse i da pretjeruješ :)
Ja sam bila na VV i imala ultrazvuke na iste dane kao ti, a imam kraći ciklus (25 dana). Punkcija je bila 14.dan ciklusa. Zna dok što radi a ti se samo opusti!
Sretno! :love:
-
I ja glasam da se opustiš, sve će biti ok. Neće oni početi pucati, ne brini, u dobrim si rukama
-
Čupko ne brini sve će biti ok.I ja sam bila jučer kod Lučija,također mi je
protokol Suprefact i menopur( 2 ampule ) i rekao da dođem tek u ponedjeljak,a ja presretna zbog toga jer mi je slabo od one čekaonice tamo!
-
Hvala puno, pomogle ste mi. Već sam počela opasne filmove vrtiti po glavi, ali sad zaustavljam projekciju. :-) Inače, ne osjećam još nikakve nuspojave od stimulacije, malo sam jedino napuhnuta. Pozitivno je da sam ja nekako zamišljala da ću biti jako živčana, a nisam uopće, bar za sad. Očito da ja prilično toga zamišljam.
-
malo su iskoristiti topic .. zanima me koliko ustvari ampula gonala ima u jednom pen pakovanju? Jedno pen pakovanje koristila sam 4 dana, pa me zanima koliko je to ustvari ampula.
Nekako mi se čini da ovaj put imam znatno jaču stimualciju, a skoro isti broj folikula, pa sam se malo zabrinula.
-
Cupko, ako sam dobro izracunala, pocela si sa stimulacijom u subotu. Ako ti je pregled u ponedjeljak, vjerojatno prije pikanja (ispravi me ako grijesim), iza tebe ce bit 9 dana pikanja, a 10. dan postupka. Mozda doktor odluci da se ne trebas pikat nakon pregleda jer su folikuli dovoljno veliki ili se mozda odluci za jos koji dan pikanja jer jos nisu dostigli zeljeni stupanj. Za usporedbu, od moje 3 stimulacije, prvi put sam se pikala 11, drugi put 10, a zadnji put 9 dana. Osim toga, vidjeli smo i krace stimulacije od 9 dana i duze od 12. Ne brini, sve izgleda ok.
-
Samo da još nadodam na ovo sve da zaista nema razloga za brigu. Do ovulacije neće doći sve dok uzimaš suprefact. A punkciju će dr. odredit ovisno o veličini folikula. Ne brini, znaju oni šta rade.