Kazu li vam 'glupaco/glupane'?
Potaknuo me je klokloin topic o cetiri carobne rijeci - da napisem suprotan primjer...
Naime, prekjucer je tonka (koja je tek nedavno progovorila) meni rekla 'gupaco' - ja sam pomislila da mora da sam krivo cula i presla sam preko toga.
Jucer u parku joj neki deckic nije htio prepustiti mjesto na klackalici, i ona mu je ko iz topa viknula 'gupi deko'! To definitivno nisam krivo cula.
Ona ne ide u vrtic, pa ne mogu vrtic kriviti za los utjecaj.
Cula je to od tonceka. On u svojim naletima frustracije i bijesa meni zna viknuti 'glupaco' ili muzu 'glupane'. Nas dvoje razlicito na to reagiramo. Ja se ne uzrujavam previse, shvacam to kao neko njegovo istresanje bijesa, koje mozda nije uljudno, ali je bar bezbolno, i ne strada namjestaj :) Upozorim ga da to nije u redu, da me to vrijedja i da se to ne smije govoriti drugima. Na rang listi 'prekrsaja' ovo mi nje visoko, puno nize nego npr. oduzimanje igracke tonki ili guranje tonke. A zapravo se i rijetko dogadja.
Muza, pak, to skroz izbezumljuje, on smatra da je apsolutno nedopustivo da on nama to govori.
U svakom slucaju, fascinira me tonkina spremnost i brzina usvajanja takvih negativnih modela ponasanja.
Slicno je s tucnjavom, guranjem, cupanjem...
Jucer smo gledali druzbu pere kvrzice, i za vrijeme scene u kojoj se djecaci tuku, ona je onako streberski mrmljala 'uzno, ocesto, ne, ne...' , a istovremeno su joj se okice tako zaneseno caklile...
KAko vi reagirate kad vas dijete uvrijedi? Odnosno, da li vas takvi pogrdni nazivi istinski uvrijede ili ne?