Htjela bih malo uštediti na struji i prištekala bih tajmere na veš mašinu i suđericu da ranom zorom obave svoj posao.
U kojim dućanima potražiti tajmere?
Printable View
Htjela bih malo uštediti na struji i prištekala bih tajmere na veš mašinu i suđericu da ranom zorom obave svoj posao.
U kojim dućanima potražiti tajmere?
ja vešmašinu uključim navečer - u zimskom periodu je struja jeftinija iza 21 h (22 ljeti). ili ak ti to ne paše, šta se nitko od ukućana ne diže npr. na WC, pa onda samo stisneš gumb
elektromaterijal, hama
Nano, nisam baš presretna kad mi veš stoji zatvoren u mašini cijelu noć, jer npr. uključim ju u 21h i začorim s MM-om na kauču do jutra... Ne zaspimo baš svaku večer tako rano ali veš perem svaki dan, prema tome ostajao bi u mašini u 5 od 7 slučajeva. Moji klinci su premali za uključivanje mašina i spavaju cijelu noć i nitko se od odraslih ne diže na WC. Ujutro spavamo skupa s djecom do barem 7h :oops: a MM toliko brzo izjuri iz kuće da u 80% slučajeva zaboravi uključit mašinu. Ako si narihtam budilicu radi uključivanja mašine, u polusnu se sjetim da zvoni zbog toga i samo ju nonšalantno ugasim i okrenem se na drugu stranu. :oops: Malo smo komotni, znam, ali toliko smo MM i ja izmoreni, on od posla (radi ponekad i 12 sati dnevno), a ja od dvoje dvogodišnjaka, da nam je cjelonoćno spavanje Božji dar.
Mislim da nam je jednostavnije investirati u tajmere. Barem će veš i suđe biti redovito i na vrijeme oprano.
martić, hvala :*
meni se roba pere redovito navecer i ostaje redovito oprana u masini do jutra.
nisam primjetila nikakvih problema.
Kod mene roba, ako stoji preko noći u zatvorenoj mašini, dobije neki čudan miris (logično, ako zaspem dok se pere veš, ostat će u zatvorenom i vlažnom do jutra, zar ne? 8) ). Obzirom da ne koristim omekšivač taj miris mi se ne sviđa, pogotovo ako npr. zbog kišovitog dana moram sušiti robu u kupaoni - onda je još gore jer pokupi miris iz kuće. Ne znam u čemu bi mogao biti problem jer sam očistila filter, povremeno na prazno isperem mašinu, svu robu dodatno ispirem... možda ja činim nešto pogrešno, a možda imam neki čudan nos :/
Obrati pažnju kod kupovine na maksimalnu struju koju tajmer podnosi. Većina ih otrpi 10A, a to ti za velika trošila najčešće nije dosta.
Inače imaš na izbor digitalne koji imaju vlastitu baterijicu i "analogne" s pogonom isključivo na mrežu. Prvi su fora jer nastavljaju s istim programom i kad nestane struja, a drugi su fora jer im ne crkne baterija nakon dvije godine korištenja.
ne znam. mozda je rijec u nosu ;)
ja ne radim nikakve kerefeke - ne ispirem dodatno, ne koristim omeksivac, nikad nisam stavila masinu da pere prazna, perem arielom, ne iskuhavam, ne peglam (ah, da, to nema veze s pranjem :lol: )... i ponekad moram susiti unutra jer je vani ruzno vrijeme (ergo - nemam susilicu...). al ako susim unutra onda je to najcesce iznad peci na drva (ili ispred nje).
ja kao litala, ostavim veš u mašini do jutra i ne vidim nikakvu razliku, i isto ne koristim omekšivač, i isto perem veš svaki dan
da ne bi ispalo da se jedino mamasch dogadja da se preko noci, u zatvorenoj masini, usmrdi ves - dogadja se i meni. Ponekad, ne uvijek. I to samo crni ves - sto je misterija koju jos nisam uspjela odgonentnuti. Neovisno o prasku /octu/omeksivacu.
ok, miris... ali zar vam se ne zgužva? ja vadim veš iz mašine čim se opere da ne bih slučajno morala peglati.
Imali su u getrou te tajmere.
ja ne peglam - valjda sam neosjetljiva na zgužvano.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Ako sušim vani, onda je OK, a ak unutra onda mi je zgužvano uvijek
A zakaj, već sam mislila da sam picajzlasti paraniok :lol: . Ni meni se ne usmrdi svaka tura veša ali kako da znam koja će se usmrditi, a baš mi se ne pere isti veš dvaput? :?
Uglavnom, Davore, hvala na upozorenju o trpljenju amperaže ;)
Litala, probat ću izbacit picajzlaste dodatne radnje pri pranju veša. Možda se dokaže da cijelo vrijeme griješim u koracima ;)
Možda mašina ne centrifugira dobro pa odatle miris, tj. možda je na malom broju okretaja pa roba ostaje pre vlažna.
ista stvar i kod mene. :DCitiraj:
a zakaj prvotno napisa
veseli me da i tebi smrdi ves jer to znaci da ili nisam jos za ustanovu, ili nas ima vise pa ce bit veselije...
Malina, to sam i ja pomislila ali pod u kupaoni je lagano neravan i teško je narihtati nožice mašine prema podu (sa svakim se pranjem sve malo pomakne), pa kad stavim na veći broj okretaja mašina oživi :lol: . Ne bih baš takvu živahnu mašinu ostavljala po noći bez kontrole, još će mi doći do spavaće sobe :lol:
Marta, veseliš se ha?! Ma naravno da je veselije kad shvatiš da nisi sam... ima nas još...
Kad smo već ovdje... Litala, sinoć sam u 21h stavila prati veš i otišla spavati u 22h... probudila se u ponoć da otvorim vrata mašine... nisam izdržala, mislim da mi treba odvikavanje/terapija/maljem po glavi... :lol:
ja ne otvaram vrata mašine - mislim da ti to isto može biti uzrok "mirisu".
Otvorim ju tek prije no što stavljam veš sušiti. od 10 pranja sigurno 8 puta stavljam sušiti ujutro, vrlo rijetko navečer
Nano, meni se veš baš i usmrdi ako ne otvorim vrata mašine u roku sat vremena. Zato mi je bed stavit ga prati navečer i tek ujutro otvoriti vrata i izvaditi ga van. Zbilja više ne znam u čemu je problem... :cry: :?
meni se čak čini da sam to o neotvaranju vrata pročitala baš na forumu.
Jako mi je žao , možda ti timer pomogne.
Mene to noćno pranje spašava- pojajma nemam kada bih inače uopće uključivala mašinu.
Ja isto ovako, jedino koristim omeksivac, ali ne perem ves svaki dan nego svaki drugi (po ljeti, svaki dan).Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
Nikakvu razliku nisam primijetila, niti mi se ves dodatno zguzva, niti poprimi miris... Sve 5.
Problem je uglavnom u omekšivaču i crnoj plijesni koja se nalegla u dovodu vode ispod ladice. Nema trajnog rješenja, a privremeno se sanira četkom za pranje flaša i domestosom, a potom okuhavanje prazne mašine.Citiraj:
mamasch prvotno napisa
Netoksične metode = 0 bodova.
Znači, Davore, trebala bih skinuti cijev za dovod vode sa mašine i oprati otvor spomenutim rekvizitima? Moram priznati da sam i sama sumnjala na omekšivač, zato sam ga i ukinula prije nekoliko mjeseci ali nije bilo dovoljno da nestane neugodan miris.
Probat ću ovo čišćenje Domestosom.
Javim rezultate.
ja sam baš ujutro, kada sam vješala veš, šnjofkala.
Je da ja imam problema sa dišnim putevima, ali stvarno nisam osjetila nikakav smrad, osim onaj od deterđenta
meni zna ostat ves i po dan dva i nisam primjetila smrad
ves uglavnom susim u susilici jer mislim da je vjesanje, skupljanje i peglanje vesa total gubitak vremena
ovo sam puno puta čula u prilog sušilici, kao nema peglanja, ali nisam nikad shvatila jel se radi samo o peglanju da se roba prosuši do kraja ili nekim čudom košulje izađu iz sušilice kao ispeglane?Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
ja nemam u planu kupit sušilicu jer:
- troši struju i omekšivač a ja ekološki osviještena
- nemam ju gdje staviti
- volim miris robe osušene na zraku
on topic, meni je veš znao stajati do 48 sati da se ne usmrdi, a usmrdi se kad škrtarim sa deterdžentom na nižim temperaturama pranja
Ne. Cijev koju spominjem odnosi se na ljevkastu tvorevinu pomoću koje voda iz ladice (zajedno s praškom) ide u bubanj. Otvor se nalazi u dnu ladice i nezgodan je za čišćenje pa ti zato treba četka za pranje boca. Pri tome ti sredvtvo za čišćenje šprica u oči pa niti ne pokušavaj to činiti bez naočala.Citiraj:
mamasch prvotno napisa
Ok, zato je valjda moja vešmašina čista, iako je stara.
Koristim tekući deterđent koji stavljam direktno u bubanj.
Jel moze biti da je stvar u crnim ili skroz tamnim bojama koje se koriste za tkanine?
meni se bijeli i sareni ves ne usmrdi u masini nikad, ali crne i tamnoplave stvari ne volim bas preko noci ostaviti u masini. Bas ta roba mi uvijek pokupi onaj ruzni miris vlage i ako se predugo susi, a ostale stvari nikad. Djecja sarena roba npr. moze danima visiti mokra i ne usmrdi se.
Igraju ti hranjiva (omekšivač), temperatura i vrijeme. Nakon okuhavanja (loše za odjeću) nema smrada. Isto uglavnom vrijedi i za 60°C jer se u tom slučaju radi o pasterizaciji, ali na 40 je malim gadovima lijepo k'o u toplicama. Još kad im daš dovoljno vremena...
Stoji.
Ali, program pranja za 30 ili 40 C kraće traje, pa taj veš možeš izvjesiti navečer - barem ja tako obično napravim.
Pa jel itko pere crnu robu na 60?
Ja na 60 perem samo bijelo ili jako zaprljanu djecju robu. Inace sve na 40, bez omeksivaca. Ali miris vlage pokupi jedino crna roba ako odstoji duze vremena mokra. (osim ako stavim neki jako namirisani prasak tipa ariel color ili nesto slicno, a u tom slucaju radije biram smrad vlage nego praska :mrgreen: )
zorana, ja isto sumnjam u boje. stvarno bih voljela tocno znati u cemu je stvar.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
jer, ja i svjetli sareni ves perem na 40, pa se ne usmrdi.
super, super, sve nas je vise smrdljivica...
bok... evo da priupitam: zašto ne stavljate omekšivač? nisam to čula pa me baš zanima... kod nas (u mom okruženju) nisam to čula, jer mi svi stavljamo enormne količine omekšivača...
ja imam novu vešmašinu i uglavnom prerem (jer smo muž i ja solo) 2-3 mašine tjedno, ne mogu nakupiti 6kg suhog veša... onda ne stavim omekšivač odmah, nego kad zavši naredim samo na omekšivač i krknem ga u posudu kad krene voda gdje stavljam i prašak. onda stavim veš na sušilo i sušim u kuhini, nekad mi ostane veš i jedan dan u mašilni, ali se ne usmrdi, nikada.. onda kad se osuši ja ga tufnem u sušilicu da ga fino rastrese i bude mi fino mekan.
Robu nikad, baš nikad ne sušim na suncu, a po ljeti kad je toplije samo ga preko noći ostavim vani, ali mi se onda "izrači" i ne miri više tako fino.
a što se tiče sušilice: nisam zadovoljna jer je kondenzacijska i drnda dosta pa ju slabo uključujem. nije istina da košulje recimo izađu opeglane,... košulje ne bi ni trebalo stavljati jer se lomi ona kragna (iako ja stavljam jer to nisu one fine muške košulje) . ali ručnici, majice to ne treba peglati... jedino što se treba paziti da se veš ne presuši.
ovo je prije sve bilo offtopic...
ali savjetovala bih vas ako već kupujete timere da odete u neku ovlaštenu prodavaonicu elektromaterijala i tamo to uzmete.... u ovim trg.centrima je jeftinije, ali mislim da nije nešto kvalitetnije....
Omekšivač ne koristim jer želim izbjeći ponovnu iziritiranost MM-ove kože koja je prestala ukidanjem omekšivača. Umjesto njega koristim ocat+eterično ulje, no i to samo onda kad mogu odmah nakon pranja izvaditi veš iz mašine (zbog gorespomenutih smradova nedokučivog porijekla).
Perem ga jednom dnevno.
Sušilicu nemam niti ju planiram kupiti. Veš sušim ili na terasi ili u kupaonici.
Mi nismo imali problema sa iritacijom kože ali ja općenito ne volim umjetne mirise, ne podnosim ni osvježivače prostora ni aroma lampice ni niš... idealno mi je da i se i miris deterdženta izvjetri...
uz to mi se čini da ručnici slabije upijaju ako su oprani s omekšivačem
ručnike i majice i tak ne peglam, pa mi ne bi baš bila ušteda na poslu da imam sušilicu
Ja ga ne koristim jer mislim da nije dobar za zdravlje plus sto dodatno zagadjuje okolis.
Evo na ovom topicu sam skopirala jedan tekst o omeksivacima pa mozes pogledati:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ight=omeksivac
I jos jedan vazan faktor, isto ko i Ailish, ne podnosim miris omeksivaca i deterdzenta na robi. :) Nema mi nista gore nego kad uzmem dijete u ruke i onda krenem poljubiti vratic, a ono umjesto mirisa djecje koze osjetim miris deterdzenta ili omeksivaca s majice. Fuj, bljak.