nekoliko početničkih pitanja...
Evo i mene među dojiljama! :)
Imam nekoliko pitanja za one iskusnije...
1. podrigivanje - koliko je važno da novorođenče baš svaki put podrigne? koja je najbolja poza dok je još onako sićušan? moja beba ima problem s podrigivanjem, jer nakon dojenja uvijek zaspi, pa je cijela procedura buđenja, lupkanja po leđima...na kraju rijetko podrigne! trebam li ga buditi uopće?
2. štucanje - primijetila sam da dosta često štuca (vjerojatno upravo zato što ne podrigne)....što učiniti po tom pitanju?
3. kakanje - koliko je normalno da čude česta stolica bebe stare tjedan dana ukoliko je dojen? jer čini mi se kao da moj malac kaka prečesto... tek presvučem pelenu...i opet!
4. događa mi se da dok doji primjerice na lijevoj dojki, iz desne mlijeko teče samo od sebe. čula sam još prije da je to normalna, iako meni se čini nevjerojatna pojava. trebam li izdajati? jer mali kao da ne može pojesti koliko ja imam mlijeka ;)
hvala na odgovorima i razumijevanju mojeg neiskustva! pusaaa
Re: nekoliko početničkih pitanja...
Citiraj:
k2007 prvotno napisa
1. podrigivanje - koliko je važno da novorođenče baš svaki put podrigne? koja je najbolja poza dok je još onako sićušan? moja beba ima problem s podrigivanjem, jer nakon dojenja uvijek zaspi, pa je cijela procedura buđenja, lupkanja po leđima...na kraju rijetko podrigne! trebam li ga buditi uopće?
2. štucanje - primijetila sam da dosta često štuca (vjerojatno upravo zato što ne podrigne)....što učiniti po tom pitanju?
3. kakanje - koliko je normalno da čude česta stolica bebe stare tjedan dana ukoliko je dojen? jer čini mi se kao da moj malac kaka prečesto... tek presvučem pelenu...i opet!
4. događa mi se da dok doji primjerice na lijevoj dojki, iz desne mlijeko teče samo od sebe. čula sam još prije da je to normalna, iako meni se čini nevjerojatna pojava. trebam li izdajati? jer mali kao da ne može pojesti koliko ja imam mlijeka ;)
-moja mlađa kćer je teško podrigivala, ali ja sam ustrajala na tome da to bude. nisam ju budila, nego sam ju onak uspavanu naslonila na rame. moram priznati da se kod mene teško podrignula, ali kod mog muža gotovo uvijek. on ju nekeko višlje dignuo na rame, tak da je valjda baš dobro pritisnuo želučić
-da, što se tiče štucanja, bilo bi najbolje da se podrigne, bar ja tak mislim
-male bebe kakaju gotovo svaki puta kakada doje a nekad i između, to je normalno. za par tjedana će se to ustabiliti i neće biti tako često
-i to će se srediti za koji tjedan, kad se uspostavi ponuda i potražnja, a ovo što ti curi mlijeko iz druge dojke je normalno, jer je to refleks odpuštanja mlijeka i ne trebaš tu drugu dojku izdajati dokle got te ne boli i nije ti prepuna
Re: nekoliko početničkih pitanja...
--> jeee! dobrodosla!!! zelim vam pregrst divnih trenutaka! :love:
--> nije nuzno da podrigne. ako mu ne smeta, pusti ga. vidjet ces s vremenom da li se uopce nagutava zraka ili ne. sto se poze tice, na ramenu.
--> ako vidis da mu smeta, ponudi mu sisu.
--> majcino mlijeko je lako razgradivo (treba mu do sat i pol da se razgradi) iskljucivo dojene bebe mogu imati stolicu nakon svakog podoja. to nije nista neobicno a niti zabrinjavajuce.
--> evo mali uvid u to sto se dogadja sa tvojim tijelom dok dojis- beba sisa i tako stimulira zivcane zavrsetke na bradavicama koje salju poruku u mozak "trebam mlijeka". hipofiza luci dva hormona- prolaktin, koji je zaduzen za proizvodnju mlijeka i oksitocin, koji je zaduzen za refleks otpustanja mlijeka. znaci, otpusta se oksitocin koji je zaduzen za kontrakciju misica oko mlijecnih kanalica te mlijekom pod tim "pritiskom" nesmetano curi. posto on djeluje na obje dojke iz druge ti kapa ili curi mlijeko. neke zene osjete let down kao trnce, nekima curi mlijeko iz druge dojke, a nekima ne niti ga osjete. sve je to normalno.
mlijeko ne trebas izdajati jer ces slati krivu poruku i poremetiti ravnotezu ponude i potraznje. jedino ako osjetis jaku nelagodu, mozes izdojiti par kapi da ti popusti napetost.
procitaj par tekstova:
pocetna prepunjenost dojki
reflex otpustanja mlijeka
odnosno tekstove o osnovi dojenja http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2116
--> nema na cemu! :love: