Prevelik prirast tezine pri dojenju?
Danas sam sa svojom bebom koja ima 5 tjedana bila na prvoj kontroli kod pedijatra. Strasno me zanimalo koliko smo narasli.
Inace dojim na zahtjev djeteta. Preko dana razmaci izmedju obroka su nam po sat, dva, tri....nema pravila, dok po noci imamo vec uhodan ritam od po tri sata. Obrok nam traje 20tak minuta.
Htjela bih napomenuti da dojim samo na 1 dojku jer na ovoj drugoj imam uvucenu bradavicu i uopce namam mlijeka :(. Moram priznati da sam zbog toga malo zabrinuta do kada cemo moci tako no podatak da je beba u tih 5 tjedana dobila 1600 gr me uvjerio da mlijeka stvarno imam dovoljno kad je beba toliko narasla.
(rodjena je sa 3980 i bla je duga 56 cm)
No, pedijatrica je rekla da je to prirast "na gornjoj granici dopustenog" i da bi u slucaju da beba za pola sata, sat iza podoja trazi ciku, bebici trebala dati caj od kamilice ili prokuhanu vodu .Kao argument je navela i cinjenicu da su joj i usta dosta suha.
Mislila sam da je bebi dovoljno samo majcino mlijeko. Ima li jos neko slicno iskustvo tj. dajete li svojim bebicama jos nesto pored svoj mlijeka?
Ima li mozda cinjenica da sam u trudnoci imala trudnicki secer utjecaja na to da bebica tako "buja"?
Re: Prevelik prirast tezine pri dojenju?
Citiraj:
Mali_taban prvotno napisa
Danas sam sa svojom bebom koja ima 5 tjedana bila na prvoj kontroli kod pedijatra. Strasno me zanimalo koliko smo narasli.
Inace dojim na zahtjev djeteta. Preko dana razmaci izmedju obroka su nam po sat, dva, tri....nema pravila, dok po noci imamo vec uhodan ritam od po tri sata. Obrok nam traje 20tak minuta.
Htjela bih napomenuti da dojim samo na 1 dojku jer na ovoj drugoj imam uvucenu bradavicu i uopce namam mlijeka :(. Moram priznati da sam zbog toga malo zabrinuta do kada cemo moci tako no podatak da je beba u tih 5 tjedana dobila 1600 gr me uvjerio da mlijeka stvarno imam dovoljno kad je beba toliko narasla.
(rodjena je sa 3980 i bla je duga 56 cm)
No, pedijatrica je rekla da je to prirast "na gornjoj granici dopustenog" i da bi u slucaju da beba za pola sata, sat iza podoja trazi ciku, bebici trebala dati caj od kamilice ili prokuhanu vodu .Kao argument je navela i cinjenicu da su joj i usta dosta suha.
Mislila sam da je bebi dovoljno samo majcino mlijeko. Ima li jos neko slicno iskustvo tj. dajete li svojim bebicama jos nesto pored svoj mlijeka?
Ima li mozda cinjenica da sam u trudnoci imala trudnicki secer utjecaja na to da bebica tako "buja"?
:evil: kako me ljute takvi pedijatri!!!
majcino mlijeko ne moze biti krivo! dojena beba ne moze biti predebela.
to, da li si imala gestacijski dijabetes ili ne, nema veze sa time kako tvoje dijete raste. naprotiv, ako si ga i imala, dojenjem smanjujes mogucnost da ga tvoje dijete dobije kasnije u zivotu, a takodjer utjece na smanjenu razinu secera u tvojoj krvi.
dijetetu u prvih 6mj. ne treba NISTA osim majcinog mlijeka. ono je djetetu SVE- i hrana i tekucina. tvoje mlijeko je idealnog sastava za tvoju bebu i PRILAGODJAVA se njegovim potrebama. ono gasi zedj i zadovoljava glad. to je ta FENOMENALNA MOC majcinog mlijeka koju nema niti jedna druga hrana na ovoj planeti. ono ce se mijenjati kako se mijenjaju klimatski uvjeti, kako tvoje dijete raste, oboljeva, stiti ce ga od bolesti, kolostrum je djetetovo prvo cjepivo....
nastavi dojiti dijete na ZAHTJEV. nitko ne zna bolje od njega kada je gladno, zedno, kada se zeli maziti, kada mu treba utociste.
vidjet ces kako ce se prirast smanjivati kako ce beba rasti.
sto se tice uvucene bradavice, zbog cega mislis da u toj dojci nema mlijeka?
postoje tehnike izvlacenja bradavica, a i beba raste i postaje spretnija u dojenju pa s vremenom nauci dojiti i na dojci kojoj je bradavica uvucena te ju sama izvuci.
izdajanjem izvlacis bradavicu i odrzavas proizvodnju mlijeka u toj dojci.
a na ovoj dojci na kojoj dojis, kakav vam je let down? (refleks otpustanja mlijeka)
bez panike, doji dijete, iskljucivo ga doji- bez cajeva, vode, one samo remete floru u djetetovim crijevima i sapiru zastitni sloj kojeg radi tvoje mlijeko.
a za ova pitanja se javi, pa da probamo naci rjesenje. :love: