Može li se spasiti ovo dojenje?
Moja rođakinja je prekjučer poslije podne došla iz rodilišta i na žalost ima problema s dojenjem. Ja ću prenijeti njezine riječi i sumnje. Rodila je prirodnim putem 29.04. u 18h, a bebu je dobila na prsa tek 30.04. na večer. Beba je 4530g i ona je uvjerena da nema dovoljno mlijeka jer beba jede 10min, pa zaspi, budi se kroz sat-dva. I sama sam mama i dojila sam i znam dosta o dojenju, ali ne znam kako joj objasniti i podići joj samopouzdanje jer mislim da joj toga dosta nedostaje. Preksinoć me zvala jer je odlučila dati bočicu, apsurdno. Naravno da su joj u rodilištu rekli koje adaptirano mlijeko da kupi ako neće dojiti i nisu je uopče educirali, barem osnovno, kako staviti dijete na prsa, kako dijete treba uhvatiti ciku, ništa. Ona se na žalost prije nije dovoljno informirala iako sam je savjetovala na vaše stranice, a mene zanima kako joj pomoći sada. Bebi je dala bočicu, ali ako samo na tome ostane dojenje se još uvijek može uspiješno uspostaviti. Dala sam joj vaš broj sos telefona i zamolila je da vas što prije nazove. Jučer joj je bila patronažna i rekla je da ima odlične bradavice i mlijeka, ali beba joj ne zna uhvatiti dobro ciku, a niti mlada mama ga ne zna dobro postaviti. Patronažna je rekla da kad se javi da ga stavi na ciku, ne važno koliko dugo cicao i koliko puta na dan. Ja sam joj rekla da beba ako je na ciki kad god traži nije gladna i da je što više stavlja da će se više mlijeka stvarati, ali imam osjećaj kao da mi ne vjeruje. Pokušala sam s njom razgovarati, ali ne znam kako joj pomoći, pa me zanima svaki vaš savijet. Kako joj podići samopuzdanje? Molim vas savjet šta, kako napraviti jer željela bi da doji i da osjeti taj osjećaj slobode, povezanosti, ljubavi... Rekla sam joj da ako uspije da će biti najsretnija mama na svijetu, a ako ne da nikada neće znati kakav je to predivan osjećaj. Ne znam, kao da je lakše odlučiti ne dojiti nego dojiti... Bojim se da nema dovoljno jaku volju i želju dojiti, pa ne znam da li da i ja odustanem od nje. Jer nedavno sam i susjedu pokušala uputiti u dojenje, beba još nema mjesec dana, prepunile su se grudi, boljelo ju je i odustala je... Ne bih željela da ispadne da ja nešto forsiram što me se praktički uopče ne tiče.
Imam osjećaj da se vi borite s vjetrenjačama kad je dojenje u pitanju jer sve počinje u rodilištu, a ispada da tamo dojenje završava...