Molim one koji svojoj teti čuvalici plaćaju doprinose, da mi malo pojasne proceduru prijave i koliko cca iznose doprinosi.
Može i na pp.
Printable View
Molim one koji svojoj teti čuvalici plaćaju doprinose, da mi malo pojasne proceduru prijave i koliko cca iznose doprinosi.
Može i na pp.
Kaj nitko nije prijavio čuvalicu?
Mislim da je Roza prijavila čuvalicu, javi joj se na pp.
Minimalni doprinosi su oko 900kn,ako prijavljuješ na minimalnu plaću od cca 1600kn neto,a ako prijavljuješ na veću plaću onda ti to drastično raste,jer onda plaćaš i porez.
Najbolje ti je otići na mirovinsko i pitat,pa će ti službenica točno reći iznos.Nemoj zvati telefonom,jer ih je nemoguće dobiti,ja sam zvala milijun puta i nikad nisam uspjela dobiti liniju iako imaju i besplatni telefon 0800 63 63 63
Mitri, ja imam prijavljenu tetu čuvalicu. Budem ti sutra popodne poslala na pp sve detalje oko prijave, mislim da to imam u jednom dokumentu koji mi je na poslu. Nije komplicirano, sve možeš obaviti u jednom danu ako pripremiš sve dokumente koje traže.
Tanči, minimalna bruto plaća već godinama nije 1600 kn. Svake godine u studenom za iduću godinu utvrđuje najniža plaća kao osnovica za obračun i uplatu doprinosa, i to na razini 35 posto prosječne plaće u prvih osam mjeseci.
Od 1. siječnja 2007. nova osnovica iznosi 2.298 kuna bruto.
Da se malo dopunim i objasnim: postoji minimalna bruto plaća od 1600 kn, ali je određena posebnim kolektivnim ugovorima (u ovom slučaju je riječ o trgovini). Prijava tete čuvalice nije pokrivena nikakvim kolektivnim ugovorom, dakle bruto plaća je 2298 kn.
Bruto plaća je 2300,a ja sam lijepo napisala 1600kn NETO,a ne bruto ;)
Za prijavu tete čuvalice prvo treba na REGOSU prijaviti kućanstvo (tak to oni nazivaju). Procedura je jednostavna, tamo se ispuni obrazac (mislim da je to obrazac Prijava o početku poslovanja obveznika obračunavanja i plaćanja doprinosa M-11P) i dobije broj za kućanstvo pod kojim te dalje vode.
Odmah nakon toga ideš na susjedni šalter gdje prijavljuješ tetu čuvalicu u svoje kućanstvo. Za to ti treba njena radna knjižica, ugovor o radu i ispunjen obrazac Prijava o početku osiguranja M-1P. Uupute za ispunjavanje tog obrasca imaš na http://e-prijave.mirovinsko.hr/ep-pr...UputeKorM1.htm
U radnu knjižicu tete čuvalice upisuju tebe kao kućanstvo i time radni odnos službeno započinje.
Pozivni centar Regosa je 01/48-91-666, radnim danom od 8 do 16 sati, teško ih je dobiti ali ne i nemoguće.
Nakon prijave na REGOS ideš na zdravstveno, gdje se ispunjava klasični obrazac prijave osiguranika - ne sjećam mu se broj. To može obaviti i teta čuvalica, nije nužno da ti ideš. Treba joj radna knjižica i ugovor o radu.
Svaki mjesec si dužna ispunjavati obrasce za REGOS (R-Sm) i ID obrazac.
ID nosiš (ili šalješ poštom) u svoju poreznu upravu (prema mjestu stanovanja, znači u svoju općinu). R-Sm šalješ na REGOS. ONi ti vraćaju potvrđene obrasce, koje si dužna čuvati.
Doprinose plaćaš na sljedeće brojeve žiro računa:
• 1001005-186000160 2011 doprinos za MO temeljem individualne kapitalizirane štednje 5 %
• 1001005-1863000160 8177 doprinos za MO za generacijsku solidarnost 15 %
• 1001005-1863000160 8702 doprinos za zapošljavanje 1,7 %
• 1001005-1863000160 8419 doprinos za zdravstveno osiguranje – poslodavac fizička osoba 15%
• 1001005-1863000160 8567 doprinos za slučaj nezgode 0.5%
Na 2.298 kuna bruto imaš 1.838,40 kune neto, ne uključujući porez.Što se tiče porez i prireza, stvar je individualna, jer ovisi o veličini osobnog odbitka (broju djece itd) i iznosu prireza za pojedinu općinu/grad.
Izračun ti ide ovako:
minimalac 2.298,00
za mirovinsko 15% 344,7
za mirovinsko 5% 114,9
zdravstveno 15 % 344,7
ozljeda na radu 0,5 % 11,49
za zapošljavanje 1,7 % 39,066
UKUPNO DOPRINOSI 854,856 koje moraš platiti.
Dohodak= brutto - dopinosi iz plaće za mirovinsko = 2298 - (344,7+114,9)=1.838,40 + porez i prirez
Ostali doprinosi idu na plaću, znači ne zadiru u dohodak tvoje tete čuvalice.
Na kraju godine si dužna ispostaviti IP obrazac i ovjeritri ga u svojoj poreznoj upravi. Obrazac IP prikazuje podatke o plaći, doprinosima i porezu za sve plaće isplaćene zaposlenicima u kalendarskoj godini.
Ako te zanimaju detalji, molim te pošalji mi na pp svoju e-mail adresu, pa ti mogu poslati primjere ID i R-Sm obrazaca, te šifrarnike i upute za njihovo ispunjavanje.
Puno ti hvala! Javim ti se na pp. :*
Ako nekoga zanima, u Rijeci je situacija malo drugacija kod prijave. Prvo se ide na mirovinsko s obrascima M-11P na kojem se prijavljuje kućanstvo i M-1P na kojem se prijavljuje dadilja. Uz to treba imati svoju i dadiljinu osobnu iskaznicu, ugovor o radu, neki dokument sa žiro računom (karticu) i radnu knjižicu dadilje. Nakon prijave na mirovinskom ide se na zdravstveno s obrascima tiskanica-1 za kućanstvo i tiskanica-2 za dadilju. Treba još uzeti i papir od mirovinskog i osobne iskaznice.
Zna li netko moram li sve plaćati s tog žiro računa koji sam dala tamo ili mogu i sa računa supruga?