Priznavanje staža nezaposlenom roditelju
Drage nezaposlene mame (tate),
nadam se da već znate za pravo priznavanja staža za nezaposlenog roditelja kroz prvu godinu djetetovog života i da ste ga iskoristili ili to namjeravate napraviti. Ovo pravo slijedi po čl. 15 zakona o mirovinskom osiguranju. Treba se predati zahtjev ispostavi mirovinskog i oni će upisati staž nakon navršene djetetove godine dana. Međutim, ovo pravo se po zakonu navodi kao obvezno i ne ističe se rok u kojem treba predati zahtjev za priznavanje staža, a oni u mirovinskom kažu da je "rok" do navršene godine. Čak u čl. 107. stavak 2 piše da se ovo pravo provodi automatski ako se ne preda zahtjev u roku 30 dana. Na nekoliko mjesta na Internetu pravnici upozoravaju da roditelji koji su bili nezaposleni (od 1999. kada je zakon donešen) ovo pravo zatraže unatrag. Mene zanima da li je tko uspio ostvariti staž unatrag, tj. nakon navršene djetetetove godine dana? Ja sam pokušala, ali su mi rekli da je kasno jer je dijete navršilo godinu. Kada sam ih upitala gdje piše za "rok" oni se čak i ljute!!!Kome vjerovati i kao postupiti da se pravo ostvari kada onaj koji piše zakon zakona se ne pridržava već ga tumači kako mu je povoljnije?