-
Pohvale Barbari
Nakon toliko vremena - od Nikinog poroda -se pripremam napisati pismo pohvale za Barbaru. I kako sam se preselila iz Zg, pa dok sam se malo uhodala, evo napokon i mog pisma...
Nadam se da ćete vi koje i imate iskustvo pohvaliti bolnicama svoje primalje i doktore, pa možda na taj način nešto promjenimo, ali isto tako i pokude i žalbe...
"Poštovani,
Već mjesecima želim Vam napisati pismo i pohvaliti rad primalje Barbare. U ovom pismu nju osobno hvalim, jer sam pročitala priče na poznatom forumu i portalu Roda-e u kojima je ona odigrala ulogu primalje, čak sam vidjela i slike poroda na kojima je ona prisutna – pozitivna energija kojom zrači i povjerenju koje uljeva je neopisivo. Nju spominjem, ali znam da postoji još primalja i doktora u Vašem rodilištu koje su vrijedne svake pohvale, ali nažalost ne znam njihova imena.
Hvala Vam što imate odjel i tim koji pomaže rodiljama u najljepšem događaju, koji je sklon prirodnom porodu, a više od svega koji su spreman i voljan ispuniti sve želje rodilja i dozvoliti im da učestvuju u odlučivanju i tijeku poroda, jer smatram da je tijelo jedna savršena mašina koja je ujedno i „sagrađena“ da iznese trudnoću i rodi, tj. donese dijete na ovaj svijet prirodnim putem.
Trudnoću planiram unutar godinu dana i već sam se pripremila da ću se boriti da dođem Barbari „u ruke“, jer želim da uđem u rodilište bez straha i bojazni da se moje želje neće ispoštovati, da će me se rezati, dati drip, bušiti vodenjak bez mog znanja i pitanja samo zato što je to „obavezno“ za sve prvorotke i „dokazano“ da će mi to pomoći (!?) ili da će se time umanjiti moje „patnje“ ili patnje bebe koju rađam ili možda slučajno ako dobijem jedan od oubičajenih postupaka da ću time ugroziti, a najviše se plašim da ću se u tim trenucima morati boriti za svoja prava i „nadmudrivati“ sa doktorima nakon odbijanja postupaka koji su uobičajeni, pa još i naići i na neraspoloženje i otresitosti ili zastrašivanje od strane medicinskog osoblja.
Ukoliko već niste, pozivam Vas da dođete na portal Roda i na forum i pročitate priče majki i njihova iskustva rađanja (postupanja osoblja pri porodu, rađanju posteljice, dojenja odmah nakon poroda) i koliko se razlikuju doživljaji majki koje su rodile u „normalnom“ tretmanu ili tretmanu „alternativnog“ tima, u Vašoj i drugim bolnicama.
U svim tim pričama naglasak je na: mogućnost izbora, odnosu medicinskog osoblja prema rodilji, vjerovanje u svoje tijelo i sigurnost koju primalja uljeva i njenoj utjesi i ulozi za vrijeme poroda.
Hvala Barbari i sličnima što postoje i što su nam na raspolaganju, vrijedne su svake hvale i pare na ovom svijetu! Nadam se samo da ćete „čuvati“ primalje i doktore koji su u timu i koji podržavaju prirodni porod i da nam neće otići, jer ako Vama odu, otišli su i nama. Tako da Vas molim da prepoznate naše/Vaše dragocjenosti i da ih čuvate za sadašnje i buduće trudnice.
Zato se još jednom zahvaljujem Vašem rodilištu što ste nam sve navedno omogućili, što imate Barbaru i njoj slične da mogu jednog dana doživjeti porod kakav želim, trebam i zaslužujem i nadam se da će jedan dan i moja pozitivna priča rođenja mog budućeg djeteta biti ispričana i da će moje dijete dočekati spremne ruke primalje Barbare.
Lijepi pozdrav,
Maslačkica"
-
da li je stvarno točno da su barbaru maknuli iz rađaone?
čini mi se to nevjerojatno, mislila sam da ipak i rukovodstvo te riječke bolnice omogućava i potiče barbaru i druge da budu tako dobri i drugačiji od ostalih