-
Stoji na prsticima
Dakle, moj Luka ima 9 mjeseci, i samostalno puže, sjedi i sve ostalo što je normalno za njegov uzrast. Zadnje vrijeme glavna mu je zanimacija, dizanje i stajanje na noge u vrtiću, uz namještaj, za mene i sve ostale pokretne i nepokretne objekte.
Prilikom stajanja stoji isključivo na prstima (baletan).
Ovaj tjedan smo bili na redovnom pregledu kod pedijatrice, koja mi je rekla da njegovo stajanje na prstima je vjerojatno zbog povećanog tonusa donjih ekstremiteta (??? :? ) i dala nam uputnicu za neuropedijatra. Rekla je da se možemo naručiti u Klaićevoj, Vinogradskoj ili na Goljaku.
Molim, ako netko ima slična iskustva sa stajanjem na prstima i gdje bi nam preporučili pregled.
Hvala!!
-
Nemam takvo iskustvo, ali idem sa bebom na vježbe na Goljak jer je nedonošče, pa imam iskustva samo sa Goljakom i ona su vrlo pozitivna. No mislim da je i Klaićeva OK, ja osobno ne bih išla u Vinogradsku.
-
Jeste li možda koristili hodalicu?
Što se tiče pregleda, nama su kada smo tražili preporučili Goljak kao najbolji.
-
Koliko mi se čini, problem s Goljakom je to što se dosta dugo čeka na pregled, pogotovo neuropedijatra, pa ti možda ne bi bila loša ideja otići privatno na pregled dok čekaš Goljak jer tako možeš odmah započeti sa vježbicama ako je to potrebno.
-
Da dignem ovu temu iz mrtvih,mi imamo isti problem.Otkad se sa sedam mjeseci prvi put sam podigao na noge stoji gotovo stalno na prstima.Ne koristimo hodalicu.Pedijatru sam još prije spomenula da dosta ukrućuje noge kad osjeti oslonac pod nogama,no on tome nije pridao nikakvu važnost.Tak da ću,vjerojatno, ako opet odem s ovim problemom ispast predosadna.
Znam,to je moje dijete i ja najbolje vidim ako nešto ne valja,a mislim da ne valja jer bi on sad već i korak htio napraviti,ali krene u korak na prstima,saplete se i padne.
Htjela bih,zapravo, čuti roditelje koji su imali slične slučajeve kamo su se uputili,zahtijeva li to neke vježbe ili se to s vremenom ispravi.
-
Otiđite na pregled. Neka ti ortoped ili neuropedijatar kaže da je to ok, a ako ipak trebate vježbati što ranije počnete to bolje (lakše ćete vježbati dok još ne hoda).
Ja našoj pedijatrici nisam ni išla već sam odmah otišla dječjem ortopedu.
Zabranili su mu bilo kakvo oslanjanje, stajanje, podizanje, čak smo i u autu morali paziti da se ne gura u prednje sjedalo. Krenuli smo odmah s vježbama. Vježbali smo otprilike 2 puta dnevno po pola sata mada su nam rekli da bi trebali više (ali i tih pola sata sam Jana jedva uspijevala zadržavati u ležećem položaju). Vježbali smo par mjeseci tj. dok nije prohodao i kad je prohodao srećom nije hodao na prstima.
-
Evo kako sam ja i otvorila ovaj topic, najbolje da ti napišem kako je to bilo.
Nakon što smo vidjeli da stoji na prstima dobili smo uputnice za ortopeda i neuropedijatra.
Išli smo kod neuropedijatra u Vinogradsku i sve je bilo OK. Nikakve daljnje pretrage nisu trebale.
Išli smo na Goljak kod ortopreda, gdje su nam pokazali vježbe za doma i morali smo mislim jednom tjedno ići kod njih na vježbe, da se vidi kako napreduje situacija. Mislim da je to trajalo 2 ili 3 mjeseca. Ne mogu se baš pohvaliti da smo puno vježbali, ali znam da su mi rekli da je potrebno oko pola sata dnevno.
Ono što je bilo najvažnije, je da smo dali u Valeku napraviti cipelice, sa tvrdim đonom, tako da u njima nije bilo šanse da stane na prste. Te cipelice je još nosio i poslije 1. rođendana. I u njima je prohodao. Znam da smo dva puta dali izrađivati cipelice.
Sada je sve super, nema nikakvih posljedica.
Ali svakako ti savjetujem ortopeda i neuropedijatra, jer oni taj problem stajanja na prstićima dosta ozbiljno shvaćaju.
-
hvala vam.
sutra ćemo do pedijatra,pa već dalje kud treba.
javit ću se s detaljima.