-
Hormoni - vječno pitanje
Evo kopam, tražim, ludujem....ali ne ide me.
Ili stvarno nema pravog odgovora ili ja više neznam di šta tražit :oops:
Dakle :
3 dc sam počela sa Femarom, a 4 dc sam vadila hormone. Nalaz je slijedeći (pišem referentne samo za folikularnu fazu)
FSH 9,3 IU/L ( 1,8-10,5)
LH 6,3 IU/L ( 0,5 - 5,0)
Estradiol 0,063 nmol/l (0,11-0,65)
Prolaktin 215mlU/L (78-600)
Neznam jesam li pogrješila što sam hormone vadila kada sam počela sa terapijom,ali slučajno se nekako poklopilo.
(morala sam ponovit nalaze jer su mi zadnji iz 10 mjeseca 2006 a trebali su mi friški)
10 dc (6.6) su mi aspirirane dvije lijepe JS a 9.6 su mi vraćena dva fina osmostanična embrića. :heart: :heart:
E sad, pošto sam na iglama kakva će biti beta, a danas sam dobila ove nalaze......ma da skratim, muči me ovaj estradiol.
Može li mi on sada šta smetati? Jer meni se čini puno nizak. Koliko sam ja skužila on između ostalog djeluje na debljanje endometrija.
A endometrij mi je 8 dc bio 6,6 a kasnije....nemam pojma.
I LH mi je inače bio dobar, a sada :?
Help :aparatic:
-
sunce moje lipo, teško mi je bilo što reć ako si bila pod femarom. da nisi, malo bi mi se recimo FSH činio velik za tvoju dob, ali znam da je recimo meni odmah u ciklusu nakon IVF-a FSH bio veći, i znam da ginići savjetuju da se pričeka čak i par mjeseci nakon stimulacije za bilo što kontrolirat - recimo od stimulacije zna skočit i TSH. Ne bih puno zasad brinula, a ponovila bi jednom kasnije u nekoj pauzi, pitala doka šta on misli i čula šta će reć druge curke.
-
Ma i TSH mi je skočio (vrag ga odnio :x ) još od klomifena.
Ali on mi je poznato područje i znam šta mi je činit i njega sam ukrotila.
Ja se samo sada trudim svim silama zadržat ove dvije mrvice što su mi vratili, a ti vražiji hormoni me vječito plaše.
Hvlala ti draga moja na odgovoru, ma pušem više i na vruće i na ladno.
A doktora ću zvat ali tek sutra popodne, a do tada :cekam: :raspa:
Nabacit će neko ovdje još koju pametnu da se ja malo umirim.
Pa brate nije red da se trudna žena nervira :mrgreen:
-
-
E sad.. Nemoj se ti nama ništa brinuti, moje laičko mišljenje je da su fsh i lh povišeni jer si bila pod terapijom a estradiol ionako tek kasnije počne rasti tako da ne brigaš i mirno čekaj svoju betu. Za osmostanične malce - super!
Vibramo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
-
Ja sam na polju hormona prava tuta :mrgreen: , ali za tebe imam nešto neizmjerno lijepo
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart: :heart:
-
Hvala lipe moje :love:
Ma odlučila sam da neću brinuti.
Već sam se mogla i naviknut da svaki put kad dižem nalaze nešto barem malo strši. :roll:
-
Jes, lipa moja. Bilo bi zastrašujuće da ne strši. Biće ne strši samo onome robotu od onoga Japanca koji je napravio samog sebe i sad će taj robot držat predavanja i sudjelovat u videokonferencijama umjesto njega. Sigurno je perfektan. Robot, mislim :mrgreen:.
-
Eh, da se ja malo nadovezem... :P
Danas sam radila hormone (3DC) i nalazi su sljedeci:
FSH 5,8 ref: ff 2.8-11.3 mlU/ml.......hm...
LH 5,3 ref: ff 1.1-11.6 mlU/ml.......hmmmm.....
Prl: 525 ref: zene 40-530 U/l.......ajde de......
Test.: 2,6 ref: zene 0-2,9 nmol/l....OK....
Ostale nisam radila iako sam mozda trebala jos estradiol, ali nema veze...
Daklem, znam da nije dobar omjer FSH i LH. Zbog cega? Curke, pomagajte, please.
-
E, ne znam, meni identičan. Gore na linkovima imaš da je omjer 1:1 kao idealan, ali negdje sam čitala suprotno, ne sjećam se više di. Nego, jesi i ti "sporovozna", tj. imaš li duge cikluse, ovulacija 16-19 dc, ciklus 32-35 dana? Meni je recimo FSH i LH identičan kao tvoj.
-
Evo gore na linkovima - Fertility Bloodwork:
"FSH - Follicle Stimulating Hormone (FSH) Day 3 3-20 mIU/ml FSH is often used as a gauge of ovarian reserve. In general, under 6 is excellent, 6-9 is good, 9-10 fair, 10-13 diminished reserve, 13+ very hard to stimulate. In PCOS testing, the LH:FSH ratio may be used in the diagnosis. The ratio is usually close to 1:1, but if the LH is higher, it is one possible indication of PCOS.";
"LH - Luteinizing Hormone (LH) Day 3 < 7 mIU/ml A normal LH level is similar to FSH. An LH that is higher than FSH is one indication of PCOS."
Dakle, po ovome je omjer FSH-a i LH-a 1:1 upravo idealan, a tvoje i moje vrijednosti od 5,5 upravo savršene. Gore kaže da ako je omjer LH-a u odnosu na FSH viši tipa ako je LH viši od FSH onda je to PCOS, ali negdje sam čitala da bi LH treba bit malo niži od FSH. Anyway, FSH od 5,5 je fantastična vijest, koliko se ja kužim :love: .
-
Cini mi se da jesam, i to sve vise usporavam... Inace imam 31 DC, ali zadnjih nekoliko ciklusa se produzi na 34-40 DC pa se ziva istrzam misleci da kasni jer sam trudna, a ono malo sutra... Tako da mislim da sam ja jedina zena koja ce imati laznu trudnocu u okolini jer me psiha moja trenira (bar sam tako mislila do ovih nalaza)... A pravi sam pacijent za terapeuta :?
-
Jesi prošla već koju stimulaciju? Ako imaš prijemčivog doka pitaj ga možda za mišljenje za antibebi prije, da onda mjesecima poslije ne kuburiš s komplikacijama (ako puj-puj ne uspije). Sporovozne po prirodi stvari moraju bit dulje stimulirane, u prijevodu primaju veću količinu hormona (npr. ja 40 ampula cca, za razliku od recimo 20-tak ampula neka žena od 26-28 dana), dulje se oporavljaju. Žena sa ciklusom od 28 dana odmah nakon stimulacije može u prirodnjak, a ja ufff. Eto, probaj naučit na mom iskustvu, naravno, ako ti je doktor takav da je prijemčiv na pacijentičine ideje. Sretno!
-
-
Nisam bila stimulirana, a prvi (nadam se i ako bude sve po planu) ce mi biti dr Vlaisavljevic :oops: Nadam se i posljednji- sta ces, staromodna sam... :lol:
-
Jel i tebi slučajno progesteron 3 dc malo veći il' to nisi vadila? Još jedno upozorenje - ako ideš kontrolirat progesteron, onda ne radiš to onako šprancasto 21 dc (to je baždareno na žene sa ciklusom od 28 dana), nego ideš 24 dan, tj. trebalo bi 7 dana nakon ovulacije (kod žene s ciklusom oko 28 dana to je 14 dan + 7 jednako 21). Znači, ako odeš 21 dan, bit će ti nizak i tvoj doktor će ti reć, ajme loš progesteron, nema ovulacije i sl., a možda uopće to nije tako , nego te nije upozorio da dulji ciklusi znače kasniju kontrolu hormona 21 dc (tj. vađenje 24 dc). Meni je prog. vađen 21 dan cca 20, vađen 24 dan cca 40-50, što je mislim OK.
-
Odlično, ako sluuučajno ne uspije, onda barem nećeš kuburit s komplikacijama nego ćeš nakon IVF-a ovulirat ko vurica u ciklusima nakon, to ti je dobrobit dugog protoklčića u Mariboru :-).
-
Obavljeno... Sve OK. Radila 21DC i 28DC i vidi se pomak- tj. uduplao se i dr je bila zadovoljna a prije toga nije bila sigurna oko ovulacije...
Samo mi krivo sto estradiol ne provjerih... Pros'o voz! Sljedeci ciklus bih mogla... Samo da ga je docekati...
-
Ajde, nema veze, mislim da se mi sporovozne bar veselimo i dolasku menge, jedine od ekipe s ovog pdf-a :lol:.
-
Evo da ne otvaram novu temu postavljam pitanje ovdje, malo sam pručavala svoje hormone i primjetila da mi je estradiol 0,048 (imam PCOS),a donja granica je 0,11 što znači da je malo niži. Nebi me to niti brinulo da nisam pročitala da se niski es povezuje sa menopauzom i osteroporozom a mene ponekad znaju lagano bolit zglobovi. Zna li netko možda šta o tome, jeli ovo prenisko?
p.s. 3 ginekologa su vidjela nalaz , nitko nije komentira a ja nisam pitala jer nisam ni primjetila.