-
Nezaposleni partner
Evo ovako, ja sam u sljedećoj situaciji: već skoro dvije godine živim s tatom svoje buduće curice, prijavljen je kod mene. Nismo se vjenčali niti skoro namjeravamo. On je nezaposlen, prijavljen na burzi. Da li njega računam ko osobu kućanstva? Ako da, onda u 6 mjeseci porodiljnog, zbog restrikcije naknade na 4250 kn, mi spadamo u kategoriju s ispod 1600 kn po osobi što znači da bi trebala imati pravo na nekakvu pomoć? Moje pitanje je, dakle, da li imam pravnu osnovu da ga vodim ko člana kućanstva i da li onda imam pravo na nadoplatu nekakvu tokom porodiljnog? I zanima ma da li imam na to pravo poslije ako su moja osobna primanja iznad 5000 kn? Hvala svima koji mi mogu dati nekakve upute ili savjet.
-
Vodiš ga kao člana kućanstva.
Ali..-
Kod podnošenja zahtjeva prilažu se potvrde o dohotku ostvarenom u prošloj godini, i to prihodi iz radnog odnosa, od obrta, od mirovina, od zakupnine i najamnine, od iznajmljivanja stana ili soba, od kapitala, od samostalne djelatnosti, od osiguranja, od imovine i imovinskih prava, te od naknada zbog bolovanja, porodnog dopusta ili nezaposlenosti (valjda nisam niš zaboravila - uglavnom SVI prihodi, uključujući i naknade).
-
Mislim da morate biti dvije godine prijavljeni na istoj adresi. Što i jeste. Od naknada jedino sam upoznata s dječijim doplatkom. Sve informacije imaš na stranicama mirovinskog.