-
Nakon godine dana..
Moj mali je rođen u 37.tjednu trudnoće sa težinom iz otpusta iz rodilišta 2500g.Pošto je rođen u tom tjednu dali ja imam pravo ostati još godinu dana kod kuće sa njime i dobiti porodiljnu naknadu ili to imaju pravo samo oni koji su rođeni ispod 37 tj.
-
Nitko nema automatsko pravo na ostanak kod kuće sa djetetom uz naknadu još godinu dana; vjerojatno imaš pravo produljiti porodiljni do dana kad ti je trebao biti termin, a ako ti dijete ima zdravstvene poteškoće - npr. dijagnozu Dystoni, ako ide na fizikalnu terapiju onda možeš zatražiti dopust za njegu djeteta sa poteškoćama u razvoju.
-
Porodiljni se produžuje za onoliko koliko je dijete ranije rođeno.
Ideš u nadležni HZZO, najmanje mjesec dana prije isteka rodiljnog dopusta (prije nego dijete navrši 11 mj) i tamo podnosiš zahtjev za produljenje.
Trebaš trudničku knjižicu i otpusno pismo iz rodilišta (kopije), te rješenje o dodatnom rod.dop. U dvije rečenice napišeš da moliš da ti produlje rodiljni dopust na temelju čl.66 st.7 ZOR-a za xx dana budući da je dijete xxx rođeno toliko dana prije utvrđenog termina poroda, kao što je vidljivo iz priloženih dokumenta.