Daniel ima rođendan za par dana i mali hoče tortu od vanilije. Ja znam brdo torti od čokolade ali nemam niti jedan recept za dobru tortu od vanilije.
Pomognite mi molim vas :*
Printable View
Daniel ima rođendan za par dana i mali hoče tortu od vanilije. Ja znam brdo torti od čokolade ali nemam niti jedan recept za dobru tortu od vanilije.
Pomognite mi molim vas :*
evo, našla na netu
TORTA OD VANILIJE broj 1
200 g brašna
1 žumanjak
1/2 vrecice praška za pecivo
200 g maslaca
1 vrecica vanilija šecera
100 g lješnjaka ili badema (mljevenih)
100 g šecera
malo cimeta (na vrhu noža)
limunova kora
marmelada
1 vrecica vanilija šecera
šecer u prahu
Prašak za pecivo umiješajte u brašno pa u to udrobite maslac. Dodajte sve preostale sastojke i umijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto u dva dijela pa ispecite u dva oblika za tortu. Jednu polovicu premažite marmeladom pa poklopite drugom. Tortu dobro pospite mješavinom šecera u prahu i vanilije.
TORTA OD VANILIJE broj 2
Sastojci:
3 žumanjka
3 do 4 žlice tople vode
150 g šećera
1 omot vanilijinog šećera
100 g brašna
100 g škroba
gustin
9 g (3 pune žličice) praška za pecivo
1 omot pudinga od vanilije
100 g šećera
750 ml (3/4 l) hladnog mlijeka
2 omota vanilijinog šećera
375 g maslaca
100 g gorke čokolade za kuhanje
2 do 3 žlice marmelade od marelica
raspolovljene pistacije
Upute za pripremu:
Tijesto:
Pjenasto umutite 3 žumanjka s 3 do 4 žlice vode. Postupno dodajte 2/3 od ukupno 150 g šećera i omot vanilijinog šećera. Smjesu miksajte dok ne postane pjenasta. Od 3 bjelanjka napravite čvrsti snijeg, dodajte ostatak šećera, pa sve skupa pažljivo umiješajte u pjenastu smjesu.
Izmiješajte 100 g brašna s 100 g škroba, gustinom i
9 g (3 pune žličice) praška za pecivo. Umiješajte u smjesu od jaja.
Tijesto istresite u nauljeni, papirom obloženi kalup za torte (promjera 26 cm) i 20 do 30 minuta pecite u zagrijanoj pećnici na 175 do 200 Celzijevijh stupnjeva. Tijesto ostavite da se dobro ohladi.
Nadjev:
Prema uputi na omotu, dodajući 100 g šećera i 750 ml hladnog mlijeka, pripremite puding od vanilije. Dodajte i 2 omota vanilijinog šećera. Puding ostavite neka se ohladi, povremno promiješajte.
Pjenasto umutite 375 g maslaca i umiješajte, žlicu po žlicu, u ohlađeni puding (pazite da maslac ili puding ne budu prehladni, jer bi se smjesa mogla zgrudati).
Dva puta razrežite ohlađeno tijesto za tortu. Sitno izlomite 100 g čokolade za kuhanje, pa neprestano miješajući istopite na pari.
Donji list torte prvo premažite čokoladom, zatim 1/4 nadjeva, poklopite drugim listom tijesta i premažite najprije s 2 do 3 žlice marmelade od marelica, a zatim 1/4 preostalog nadjeva.
Treći list položite odozgo i premažite tanko i ujednačeno s malo nadjeva. Ostatkom nadjeva napunite štrcaljku sa zupčastim nastavkom i njime ukrasite tortu.
Na kraju ukrasite pistacijem.
Hvala luna :* Ova br.2 mi se čini ok samo što bi izbacila marmeladu. On hoče samo vaniliju :roll: Čudo od djeteta :mrgreen:
ja ti pomiješam mascarpone i štaub šećer i u to umiješam puding od vanilije skuhan s mlijekom i slatkim vrhnjem (8 dl mlijeka i 2 slatkog/vrhnja za kuhanje). obično svi pomlate, ali ne znam hoće se djetetu svidjet.
Quote:
Originally Posted by thalia
pa i ja bi se složila, definitivno bez marmelade
javi kako je ispala ako ju napraviš
nešto sam zeznula, znači prijašnji odgovor se odnosi na ovo, bez marmeladeQuote:
Originally Posted by Pliska
meni jhe dobra krema gdje se napravi puding od vanilije (malo gušće) pa se pomiješa s izrađenim šlagom. I još se doda extrakta od vanilije za okus/miris. Puniš kore biskvita koje ispečeš ili kupiš i ukrasiš po želji
Ovu tortu sam ja radila samo sa domačim pekmezom od jagoda (umjesto marmelade) i bila je dobra, ali samo zbog tog pekmeza. Svi su to govorili da upravo pekmez daje posebnu aromu. Inače sama torta baš i nema neki okus po vaniliji.Quote:
Originally Posted by Pliska
Imaš za kupiti vanilin šećer od kila (Nadalina), pa umjesto običnog šećera staviš vanilin u neku žutu kremu. Ili dodaš aromu od vanilije. Ili kuhaš mlijeko s štapićima vanilije, ako želiš biti stvarno sofisticirana.
ili kupiš burbon vaniliju od dr oetketra
ima odličnu aromu vanilije
ja pravim ledeno nebo u kalupu od torte - a to je toliko vanilijasto da ne može više :mrgreen:
5 bjelanjaka miješati s 5 žlica šećera
kad se napravi gusti snijeg dodati 5 žlica brašna pomiješanog s 1 praškom za pecivo
peći dok malo potamni
vruće zaliti s 1,5 dcl hladnog mlijeka
krema : 5 žumanjaka , 5 žlica šećera , 5 žlica oštrog brašna , 2 burbon vanilije i 2 dcl mlijeka
izmješati i ukuhati u 5 dcl kipućeg mlijeka
u ohlađeno dodati 1 izrađeni margarin
na vrh staviti šlag od 3 dcl slatkog vrhnja
ja to sve radim u kalupu koji maknem tek malo prije posluživanja
A biskvit?Quote:
Originally Posted by thalia
Koliko štauba?
il kupim :oops: il muž speče, ja sam zeljo za pečenjeQuote:
Originally Posted by Winnie The Pooh
štauba po ukusu... ne znam ti reći. mislim da sam stavila dvije žlice.
offtopic: upoznali smo ti stariju kćer i muža u jednom trgovačkom centru :mrgreen: imali smo sling
Ma rekao mi je da ste se sreli i da je bio sav zbunjen kako si ga skužila! :lol:
Hvala cure :* Sada moram cijeli tjedan isprobavati torte da vidimo koja mu najviše paše :mrgreen:
Thalia ova tvoja krema mi djeluje njam :mljac: Baš ču probati.
super je, vidjet ćeš. javi obavezno :klap: