Evo slatkice moje ... nastavite sa RECEPTIMA :love:
Printable View
Evo slatkice moje ... nastavite sa RECEPTIMA :love:
Eto me.
Kuca okicena, darovi zamotani, pet vrsta kolaca ispeceno i tri programa spremna za testiranje :mrgreen: :mrgreen:
Jos me ceka madjarica i mlacenje bakalara.
Glazure sam na kraju skinula s neta, ispale ok, draza ona meksa sa slatkim vrhnjem. Ipak, hvala :)
Nego, imadnem jedan problemcic. Naime, mekani :mrgreen: bozicni kolacici od male sirene su takvi da mi po jedan zub ostane u njima. Fini, al zilavi i dost tvrdi. Gdje sam, o sireno, pogrijesila? :? :? Help!
Evo jednog padobranca, Majo što su i gdje su :D čokoladne kapljice?
thx :love:
Pripremam se u svijet kokija i ostalih kolača, tko zna možda i u mojoj kuhinji napokon zamiriši. :*
schoko tropchen ili tako nekako, kupis recimo u king crossu ili konzumu ili getrou. tamo di je pribor za kolace, one kutijice u kojima su inace ukrasi za kolace.
al to ti je u stvari samo cokolada za kuhanje u kapljicama. mozes uzeti coksu za kuhanje pa je rezuckati. tako rade oni boljih zivaca od mene :mrgreen:
Ja sam bila bolesna, nisam išla na posao pa sam u četvrtak napravila 8 komada i jučer još dva.
One bijele čokolade s krispijem nisam uspjela pronaći, pa sam izmijenila recepte.
ni ja je nisam uspjela pronaci, mislila sam te zvati iz ducana :mrgreen: napravila sam s obicnom, ispalo je jako ok, mm presretanCitiraj:
apricot prvotno napisa
Draga, nadam se da nije ništa ozbiljno bilo....
Ja sam preko vikenda napravila 4 i mislim da neću više...i ovo će biti previše. Mislila sam još Rafaello ali isto ne mogu naći bijelu čoksu....
onda ću ipak i ja s obicnom...Citiraj:
Maja prvotno napisa
E, može se staviti obična i onda namrviti oblatnu unutra - ja volim kad Rafaello kuglice hrskaju.
To sam slučajno skužila kad sam zeznula bajaderu :lol:
Majo, hvala.
v.i. n.i.s.t.e. n.o.r.m.a.l.n.e.
sto drugo reci.
ima li spasa za nas koje cemo u petak kupovati poklone, u subotu ce mozda biti gotov bakalar, a u nedjelju kolaci?
dajte mi neki najjednostavniji i najbolji recept za bajadere, uzimajuci u obzir da imam mljevene orahe, a ne bademe i da nemam masinicu za mljevenje keksa nego trebam smisliti neki drugi nacin za samljeti ih (u krpu pa udri).
praviti cu jos cupavce, apricotin recept imam :mrgreen:
Ivka, stavi kekese na neki papir (ja uzela onaj masnjikavi za zamotavanje poklona) stavila kekse na njega (malo ih istrgala rukom) i valjala flašom. Tu količinu za bajadere sam usitnila za 5 minuta, a bilo je potpuno sitno.
Onaj moj recept je dobar, trebaju ti orasi, keks, čokolada i maslac.
Maja je radila, pitaj je kako joj je ispalo.
I, ne brini, osim kolača ništa nisam napravila - a očekujem nezagrebačke goste, njih 7!
ja jos nisam ispekla ni jedan, ali planiram Zvjezdice napravit preko tjedna, kao i cokoladnu salamu, a Crnu tortu cu u subotu. i to ce biti sve za bozic. gosti stizu tek 27., pa cu morat opet okrenut rundu kolaca....
pokloni su kupljeni i upakirani, bor je okicen. e da ga vidite - nikad kicenijeg bora nisam vidjela - david je odusevljen!!!!
I ja sam radila Aprine bajadere i jako su dobre....kekse sam u 5 sekundi samljela u multipraktiku...
apricot, meni je bolja varijanta tog recepta za bajadere kad se maslac zakipi skupa s vodom i secerom pa gore orasi. okus bude isti, al mi je lakse za zamijesat.
a rafaelo ti je stvarno bozanski.a uopce nisam ljubitelj kokosa. ivka, napravi i to.
ajde ocu. do nove godine valjda.
kod kuglica mi je zeznuto to sto kako jednu oblikujem, tako je stavim u usta.
A ja se uvijek bojim tog otapanja-skrućivanja maslaca. Da ne bude okus po maslu!
primjetila sam ti po receptima da te strah :P :P
al meni ispada ok.
Koliko sam ja upoznala Ivara, on bi mogao stajati pored tebe i biti alter ego.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
molim znalice za mali savjet...
evo ja sinoc umijesila kokos roladu (po receptu od sunca) medjutim, mora biti da sam malo pretjerala s tekucinom :/ (ovo mi je prvi put da radim takvu vrstu kolaca). uspjela sam je saviti i lijepo izgleda i sve, cak se moze i lijepo rezati na kriske, ali je ipak nekako premekana. nesto je bolje nakon noci provedene u frizideru, no pitam se kako ce izgledati nakon par sati na tanjuru u toploj sobi... :P
dakle, da li da je samo ostavim u frizideru i nadam se da ce se u njemu ipak donekle 'osusiti' ili da je danas poslije rucka odmah zlicama sastruzemo s tacne :P ? ili mozda imate neki spasonosan savjet...? :?
koliko ja imam iskustva s medenjacima (a i ovo su u biti medenjaci) oni moraju odstajati nekoliko dana da bi omeksali (Sireno, molim te potvrdi ovo :mrgreen:) i ja sam te kolacice jucer umijesila i danas ih mislim peci...Citiraj:
Maja prvotno napisa
wild, mislis, peceni odstajati nekoliko dana? tijesto je stajalo negdje dan i pol.
kako vama ti kolaci izdrze do bozica to meni nije jasno. ja cu tek sutra poceti peci i onda zivjeti u nadi da cemo za bozic pojest koji.
i samo da dodam, ovaj topic je cista zaraza. jednostavno covjek ne moze odolit.
da medenjaci trebaju odstajati koji dan peceni, da bi omekanili.
Ja ih frknula u zamrzivač - svaki dan čopnem po koji, ali na invaziju me sprječava činjenica da ću imati hrpu gostiju. Pa se ne bih imala čime hvaliti :lol:Citiraj:
marta prvotno napisa
je, potpisujem martu, da nije bilo topica, ne bi bilo ni mojih kolaca. i, marta, tvog izazovnog posta :D
mi smo pojeli sve skupa mozda 10 kolaca. karakteri smo :mrgreen: , plus su kolaci kod bake u hladnoj sobi :mrgreen:
meni ti je stavljanje kolaca u zamrzivac apsolutno neprihvatljivo. zapravo zamrzivaci mi ni inace nisu opcija koju rado koristim.
pazi sad ovo - boli me od jucer dlan i ne kuzim sto mi je, i sad dok precitavam topic skuzim da je to od stiskanja kalupa na medenjake :mrgreen: :mrgreen:
joj, znam to. kako sam ja totalna ono puritanka valjda sto se klaca tice, ja svako tijesto mijesim rukom, a bjelanjke tucem snelslagerom, a mikser koristim samo za kreme, mene ti uvijek poslije bole ruke. i svaki put si mislim, kako sad ovo? od ceg me boli?
I meni zamrzivač inače služi samo za držanje onih "baterija" za putni frižider.
I sad, za kolačiće. (Nisam primijetila razliku u okusu).
(A mi smo od onih koji ni frižider baš ne koriste - meni sve, nekako, smrdi).
Ja sam stvarno imala dobru volju početi davnih dana peći kolače, ali se jednostavno ne mogu otrgnuti od misli da će oni na kraju izgledati živi užas do Božića. Mjesta u zamrzivaču nemam. Tako da ja tek sutra počinjem s pečenjem da bude sve svježe.I tri dana ne prestajem.Citiraj:
marta prvotno napisa
Ni ja još nisam kupila sve poklone :/ . Bor kitimo na Badnjak, ali kuću sam već okitila, jako je sve slatko, pravi Božićni ugođaj. :)
Vidim da je dosta vas htjelo napraviti medena srca.Kad je netko napisao da su mu tvrdo ispali, bojala sam se i upustiti u pravljenje, jer kakve sam sreće, morala bi ih vjetojatno baciti na kraju. :(
Stoga sam pronašla jedan drugi recept, provjereno dobar, a ima okus kao prava medena srca. Ako netko hoće:
MEDENO SRCE
1,5 šalica šećera
1 šalica mlijeka
3 šalice brašna
1 mala žlica soda bikarbone(NE praška za pecivo)
cimeta po želji
1 žlica kakaoa
Ispeći. Pečeni biskvit prerezati i namazati pekmezom, rezati po želji srca, kocke. Gore čokoladna glazura.
A što se tiče rafaela, ni ja nisam našla tu crispy čoksu. Jeste onda radile s običnom bijelom, npr. Milkom?
ja s obicnom bijelom ipercoopovom :mrgreen: fino je ispalo.
mene je baka naucila da se u kolace s medom uvijek stavlja sodabikarbona a ne prasak za pecivo. mozda u tom grmu lezi zec?
smrc :cry:, nitko nema savjet za moj problem (nekoliko postova iznad) s kokos-roladom...?
usput, medenjaci (bez kakaa, s praskom za pecivo i jajem) koje radi moja mama isto su strasno tvrdi kad se ispeku, ali zato su nakon nekoliko dana mekani, super...
wild, kod mene niti jedan kolač ne stoji nekoliko sati na tanjuru - nekako mi je gadljivo da po njima pada prašina. A i pojeli bi se!
I ja sam napravila tu roladu - stalno stoji u hladnjaku i reže se prema potrebi.
Ali, ako hoćeš da ti bude čvršća, drugi put stavi više keksa u tamnu smjesu, a više kokosa u bijelu.
wild, nemam savjet za tebe, al hvala sto mi dajes nadu :D
Wild, i meni nekad ta rolada ispadne premekana. Apricot ti je dala dobar savjet. Sad ti preostaje samo ili da ga stalno držiš u frižu, ili da ga popapate pa ti napraviš do Božića novi. :mrgreen:
hvala... dakle, ostavit cu roladu u frizideru, pa ako do bozica jos bude valjala, ok, ako ne, vec ce se nekako pojesti :P
nisam je ni mislila vaditi iz fridza prije bozica, ali onda ce sigurno morati (izrezana) provesti par sati van njega, jer kolace nosimo na bozicni rucak at svekie's i hm, stalo mi je da ne budu grozni :mrgreen:
Ove kolačiće ja radim za svaki Božić.
BADEMOVI KOLAČIĆI
250 g badema
4 žlice meda
125 g šećera
1 žlica mlijeka
100 g čokolade za kuhanje + 50 g margarina za glazuru.
Bademe narežite na štapiće i propržiti na tavici. (meni obično tu i tam malo pocrne, ali to ništ ne smeta).
U posudi rastopite šećer sa 1 žlicom meda i mlijekom (stvarno ne znam kaj to mlijeko predstavlja, jednom sam zaboravila staviti i bilo je isto). Kad se sve karamelizira dodajte bademe i ostali med, promješajte i maknite s vatre.
Smjesu DOK JE JOŠ VRUĆA skipajte na oblatnu ili na margarinom(jako) premazani masni papir i rasporedite da bude palac debela. Veliki nož umačite u vrelu vodu i režite na male kockice.
Kad se ohladi naprvite glazuru i šarajte u debelom mlazu po kolačićima. Kad se glazura ohladi kolačiće istrgajte rukama.
Preporučam samo osobama koje imaju vlastite i zdrave zube. :mrgreen:
KOKOSOVE ŠAPE
25 dag margarina
15 dag mljevenog šećera
15 dag kokosa
1 vanilin šećer
brašna po potrebi dodajite(tako da tijesto bude jako gusto)
Umjesite tijesto, punite modele za šape i ispecite. Kod pečenja pazite da vam šape ne požute ili još gore, posmeđe. Moraju ostati bijele. Uvaljajte ih u mljeveni šećer.
zene trebam brzinski odgovor Posto idem u trgovinu :roll:
Je li se u ove vanila kiflice mogu filovati i marmeladom? Je li to lici na sta?