Kad su se prvi put razboljeli?
Da vidim držimo li rekord - K. ima 16 mjeseci, nikad nije imao temperaturu niti povraćao, niti imao neku bolest. Krajnji domet nam je lagano šmrkav nosić koji prođe bez ikakvih popratnih simptoma.
Svaki dan je u kontaktu s djecom, nerijetko dijeli kljunašice s bolesnim prijateljima, bio je uz mene kad sam imala gripu i uz MD-a kad je imao enterovirozu...
Razmišljala sam čemu mogu zahvaliti što je toliko zdrav i došla do zaključka da se vrlo vjerojatno radi o interakciji više faktora:
1. dojen je isključivo 6 mjeseci, doji i dalje
2. zdravo se hrani, puno voća, povrća i žitarica, minimalan unos šećera, pije dosta vode
3. nije cijepljen (osim BSG-a u rodilištu, moja greška)
4. nije pod stresom (odnosno, ima tu sreću da nije morao u jaslice niti na čuvanje - mislim da tu većina djece, nakon što su prvih godinu dana provodili 24 sata dnevno s mamom, doživi šok i stres)
5. nikad ga nisam držala pod "staklenim zvonom" - ne perem mu igračke (osim ako padnu u blato :P ), vani prčka po zemlji i stavlja ruke u usta, dolazi u dodir s bolesnom djecom...
Kakvo je stanje kod vas i čemu to pripisujete?
Smatrate li da možete utjecati na zdravlje svoje djece (pravilna ishrana, dojenje...) ili da je riječ o lutriji?
Re: Kad su se prvi put razboljeli?
Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
4. nije pod stresom (odnosno, ima tu sreću da nije morao u jaslice niti na čuvanje - mislim da tu većina djece, nakon što su prvih godinu dana provodili 24 sata dnevno s mamom, doživi šok i stres)
5. nikad ga nisam držala pod "staklenim zvonom" - ne perem mu igračke (osim ako padnu u blato :P ), vani prčka po zemlji i stavlja ruke u usta, dolazi u dodir s bolesnom djecom...
Smatrate li da možete utjecati na zdravlje svoje djece (pravilna ishrana, dojenje...) ili da je riječ o lutriji?
moja kad god se razbolila i imala fibru to je bilo od grla. osjetljiva je na grlo i to je povukla od mene. i tu nema pomoći.
dojena nije uopće. nikad je nisam držala ni ja pod staklenim zvonom. čak ni čuču dok je dudlila nisam prala kad bi joj ispala na pod nego bi je ja stavila sebi u usta pa vratila njoj. ne perem joj svako malo rukice (osim kad mazi mačku radi dlaka jer se mačka linja užasno). nikad je nisam baš nešto strogo odvajala od bolesne i prehlađene dice.
i čak mi se čini da je manje puta skupila upalu grla od kad je krenila u vrtić nego kad je bila sa mnom doma.
i da. mislim da veliku ulogu iga zdrava i kvalitetna prehrana kombinirana sa lutrijom.
Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
2. zdravo se hrani, puno voća, povrća i žitarica, minimalan unos šećera, pije dosta vode
3. nije cijepljen (osim BSG-a u rodilištu, moja greška)
1. Od 6 tj na umjetnom mlijeku.
2. Pije dosta vode, ali u zadnjih nekoliko mjeseci, od kada je progovorila i zna sta hoce, postala je strasno izbirljiva u jelu. Ne bi rekla da se hrani idealno, ali se trudim.
3. Cijepljena. BCG, 5u1, Priorix. Vjerojatno cu je cijepiti i protiv Hepatitisa. Mislim da na zdravlje svoje djece mogu utjecati cijepljenjem. U pozitivnom smislu.
4. Stres - nadam se da nije. Organizirali smo se da je sto vise sa nama, a sto manje da je sveki cuva. Tako sveki dolazi cca. 3x tjedno po 6h, ostalo cuva MM (radi u smjenama) i ja. Maksimalno joj se posvecujemo.
5. Ne drzim je pod staklenim zvonom, ali se drzimo pravila: ruke peremo nakon boravka vani, ako vani jede, ruke prije obrisemo vlaznim maramicama. U dodir sa bolesnom djecom dolazi, jer su neki roditelji neodgovorni i dovode bolesnu djecu u park i igraonice. Vise puta nam se to desilo.
Smatram da ne mogu previse utjecati na njezino zdravlje, ukoliko joj osiguram "normalne" uvjete, smatram da je to dovoljno. Sve ostalo je lutrija. Ishranom mislim da mogu u ovoj dobi najmanje. Odnosno, ja bi htjela, ali ona je sada u fazi izgradnje samostalnosti, pa joj je tesko nametnuti nesto sto bas ne zeli. No, i inace, mislim da je normalna, prosjecna prehrana sasvim u redu. Kupujem eko proizvode kad stignem, no ako pojedeno i povrce iz Interspara, ne mislim da cemo se razboljeti, ni odmah a ni dugorocno gledajuci.
Svaki put kada se razboljela to je bilo jer je netko od nas (MM, ja, teta) donio neki virus, pa se onda i ona razboljela. Ili, obicno se razboli nakon boravka u igraonici....ili kontakta s djecom. S obzirom da ne ide u vrtic, desi se da npr. po zimi ima duza razdoblja kada nije u kontaktu s djecom. I onda obicno prvi kontakt izazove neku virozu. Mislim da je za nju odlazak u igraonicu=odlasku u vrtic, sa aspekta mogucnosti da pokupi nesto. Ali ne zelim je izolirati. Jedino apeliram na roditelje da ne dovode bolesnu djecu u park ili igraonice.
Ovako je bila bolesna, ako se dobro sjecam:
1.x se razboljela sa 8 mj (viroza). Prvo je MM bio bolestan, pa za 2 dana i ona.
2.x sa 13mj. Viroza. Ovaj put od mene.
3.x sa 16 mj. Opet od mene.
4.x sa 19 mj. 2 dana nakon igraonice.
5. x rozeola. 3 dana nakon igraonice. 22 mj.
6.x dobila vodene kozice. Od tete. 23 mj.
7.x viroza od tate. 26 mj.
8.x viroza od mene. 27 mj
9. x viroza iz igraonice. 29 mj.
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Jedino apeliram na roditelje da ne dovode bolesnu djecu u park ili igraonice.
Sorry, ali na ovo :lol: , mada bi trebala :cry:
Vrtić je pun šmrkave i bolesne djece.
Kužim da ne mogu svi organizirati dodatno čuvanje, pa vode šmrkavo dijete bez temperature u vrtić, ja to ne radim jer imam baku na raspolaganju, većina si to ne može priušiti.
Ali me izluđuje kad vode dijete pod temperaturom, daju mu antipiretik i dok drži uvale teti, nekad ni to, daju toplo dijete teti i tvrde da doma nije imalo temperaturu.
Ili neki dan, na aktivnosti, znači nije vrtić i nije problem s čuvanjem, roditelj je s djetetom, kaže mi jedna mama za svoje dijete, "a malo kašlje i šmrca, ali fućka mi se, i mi smo tako od nekoga pokupili".
I u park dolaze šmrkava djeca, ne možeš očekivati da roditelj neće nigdje voditi dijete dok i malo kašljuca, moja Vanja je nekad nakon viroze znala pokašljavati i 2 tj, nema temperaturu, super aktivna, nikakvi drugi znakovi osim povremenog pokašljavanja, ja sam je vodila van, pa neću je držati doma.
Ali s aktivnom virozom i temperaturom nikada, ni radi nje, bolesno dijete se ne osjeća dobro, a ni radi druge djece.
2. zdravo se hrani, puno voća, povrća i žitarica, šećera, pije dosta vode, ne jede ništa mliječno, ne jede slatkiše
3. cijepljen osim MPR
4. u jaslicama od 14mj
5. nije pod "staklenim zvonom"
dok nije krenuo u jaslice - 2x šmrkav nosić (s 2 mj i s 10 mj), od kad je krenuo u jaslice - nosić je stalno šmrkav, bolestan svakih 10 dana - temperatura, rozeola, crijevna viroza i na kraju rota virus (pred mjesec i pol). od tada je s bakom kući i bolesti niti šmrkljavog nosića nema...
od jeseni nas opet čekaju jaslice i sve me strah što će biti...