Pozdrav svima! Htjela sam zamoliti mame sa iskustvom dojenja i dudice da mi daju koristan savjet. Naime, moje prvo dijete sam isključivo dojila i nije htjela dudu, a i nije bilo potrebe za njom. Tako da uopće nije nikada bila na dudici niti bočici. Dojila sam je dosta dugo, s tim da mi je imala svojevremeno jake kolike kao jedini problem koji nam se javio u dojenačkoj dobi. Sada imam malog sinčića, starog malo više od mjesec dana. On ima nagon za sisanjem puno jači. Stalno bi bio na dojci, a dobio je 1500 grama od izlaska iz bolnice. Htijući izbjeći prenajedanje i kolike i stvoriti kakav-takav ritam, budući da super napreduje, dala sam mu dudicu i prihvatio je super. Dakle on hoće i dudicu i cicu. Sad me zanima ima li to kakvih posljedica na smanjenje laktacije ( zbog toga jer ja određujem njegov ritam). Prvih dvadesetak dana sam bilježila njegov prirodni ritam i shvatila sam da je otprilike 2-3 sata između podoja njegov zahtjev za hranjenjem. Drugo sve spada u zahtjev za utjehom jer tada sisa samo 4-5 minuta. Tada mu dajem dudicu. Mogu li nešto pokvariti sa dudicom i kakva su vaša iskustva. Strah me da nešto ne pokvarim sa dojenjem jer mi je želja i drugo dijete dugo isključivo dojiti.