Da li je potrebno kupovati cjepivo i koja je razlika? :/
Printable View
Da li je potrebno kupovati cjepivo i koja je razlika? :/
razlika je u broju pikanja. ja sam odlucila kupiti (450 kn, nije malo, jbg) jer nisam htjela da mi pikaju klinca 6 puta (cjepivima koja su na listi hzzo-a) nego dvaput (ili tako nesto, sad se ne sjecam tocno ali razlika u broju pikanja mi je tada bila impresivna i nisam dugo razmisljala).
kod slijedecg djeteta cu razmisljati da li da uopce dam da ga cijepe.
Ja sam na preporuku pedijatra kupovalacjepivo od oko 90- tak kuna jer kao nema nuspojava nakon cjepljenja. I stvarno ih nije bilo.
A sam kako djeca reagiraju na ona cjepiva koja su na listi HZZO-a neznam jer ih nisam nikad koristila za svoju djecu.
razlika je i u cjepivu za poliomijelitisa - dječije paralize koje je u 5u1 inaktivirano (mrtvo) dok preko HZZO ide živo cjepivo koje se daje u usta u obliku kapi
Citiraj:
TABITA prvotno napisa
kakvo je to cijepivo?
i mene zanima koje je to cjepivo koje nema nuspojava... :)
(odnosno koji je to doktor u stanju izjaviti)
valjda se mislilo na manji postotak djece koja su reagirala, odn. na manje popratne nuspojave tipa temperatura, a i navodno manje pecka prilikom samog uboda.
odmah sam bila za opciju kupiti.
što kod nas u zdravstvu vrijedi a ne moraš platiti?
a ja sam se uvijek pitao je li u našem zdravstvu doista bolje ono što se mora (dodatno) platiti od onoga na što imamo pravo (što je također plaćeno putem doprinosa).....
:shock:Citiraj:
Taša prvotno napisa
Cjepivo je Infanrix i to je acelularno cjepivo a košta oko 100 kuna, ako to kupujete onda vam dijete dobije tu injekciju+oralni polio+HIB cjepivo (a valjda sad i hepatitis ? ne znam)
Od svih silnih doktora kod kojih se moje dijete pratilo nama su svi osim jednog preporučili cjepljenje Infanrixom jer da ima rjeđe visoku temperaturu kao nuspojavu (uključujući dva neuropedijatra sa Goljaka).
Onaj jedan je rekao - sve je to isto, uzmite što je u programu.
Inače, na moju i sreću mog djeteta, kod nas u zdravstvu vrijedi jako puno toga - a sve besplatno :mrgreen: (tko još broji doprinose)
Kad god sam isla privatno i platila, vrijedilo je svaku kunu. A za ono sto placam iz place (nije besplatno, skupo je placeno) ne bi mogla reci.Citiraj:
Taša prvotno napisa
:? ja sam infarix placala 450 kuna.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Nisi, to ti je 5 u 1
Postoji nekoliko verzija Infanrix-a.
Taj Infanrix 5 u 1 platili smo svaki put 350,00 kn. Mikka,baš me zanima kome je išla razlika do tvojih 450,00 kn...Mene je pedica uvjeravala da je to tržišna cijena i da ništ više ne naplaćuje od pacijenata. Sad vjerujem...
mi kod svoje pedice platili 5 u 1 300 kunica
razlog- žena ne zarađuje na pacjentima nego nam daje po cijeni po kojoj ona dobije od dobavljača.
prednost tog cijepiva osim manje bockanja je i zato što je to "pročišćeno" cijepovo na koje uglavnom nema rakcije.
moja Greta nije ni a rekla kad su je piknuli a poslije toga smo na plus 35 sjeli u auto i odvezli se baki koja je preko 100 km ddalje. Pedic arekla da smijemo ( za razliku od standardnih HZZO cjepiva kad dijete ne smije na sunce i treba stavljati obloge i moguća je povišena temp.)
I da,
Pedica nam rekla da će vjerovatno 5u1 slijedeće godine biti na listi HZZO- tj. besplatno!
5 u 1 sam kupila neki dan u ljekarni, košta ravno 320kn. Kod doktorice u Zg smo plaćali 400kn. Dalje prosudite sami. U redu, komocija se možda plaća, ali trebali bismo imati informaciju pa da sami odlučimo, a ne da nas varaju...
:shock: to je za svaki put kad ga cijepi, ili ste platili sve tri pikicekoje treba primiti u prvih 6 mjeseci. tek onda mi ta cifra ima smisla.Citiraj:
ivaa prvotno napisa
Hm,ja sam za Luku platila dva cijepljenja po 150,00 kn jer je to kao ono cijepivo bez nuspojava.Ima neurodermatitis pa su ga par put cijepili s nečim što se ne plača,al zadnja dva put nam je ponuđena opcija tog cijepiva bez nuspojava i mi objeručke prihvatili. :D Je,i još je i na usta dobio.
Nema cjepiva bez mogućnosti pojave nuspojava!
I čudim se svakom pedijatru koji bez imalo bojazni da se ipak neka nuspojava javi, može roditelju reći da cjepivo nema nuspojava.
Nisam mogla k sebi doći nakon što moj nećak primio mo-pa-ru (za koji se pouzdano zna da može izazvati izrazito tešku nuspojavu),a majci je rečeno da nema nikakvih nuspojava :nope:
Pa nama je pedijatrica rekla da se zato i plaća jer kao nema nuspojava.Čuj,ko sam ja da joj proturiječim :lol: Tak dugo dok je Luka O.K.-mi zadovoljni. :mrgreen:
nama je pedica rekla da UGLAVNOM nema nuspojava,
a 5 u 1 košta SVAKI put 300 kunića i to je opet najjeftinije što ja znam
bravo za našu pedicu :D
Eh,zaboravih...5 u 1 preporučila nam je neuropedijatrica zbog hidrocefalusa, pa sam na tu foru uspjela od CZSSa dobiti jednokratnu novčanu pomoć od 1.200,00 kn. Ako imate slični slučaj, vrijedi probati, košta samo malo vremena.
ja sam kupovala na razlicitim mjestima u zagrebu i svaki put (znaci 3 puta) platila po 450 kn. e jesu me oplindrali.. :x
meni je pedica prije tjedan dana isto rekla da na mo-pa-ru nema reakcije. hm.Citiraj:
buca prvotno napisa
Prije mjesec dana pedica mi je rekla da slijedeći mjesec cijepimo dijete (3 mj.staro) cjepivom 6 u 1 (poboljšano) koje košta 390 kn. Naravno ako ja to želim, možemo ga i "pikati nekoliko puta" barem je ona tak rekla!
E da i ne bude nikakve reakcije iako mislim je reakcija uvijek moguća. koliko vidim različite su i cijene istog cjepiva, ko tu koga u glavu!!!
6u1 je kao 5u1 ali ima dodanu komponentu protiv hepatitisa. i cijena mu zaista je veća od 5u1(cca 360kn) i iznosi oko ovih 390kn koje navodiš.
Da li ta komponenta znači da je cjepivo još bolje tj.kvalitetnije? 8)
Hvala na odgovoru!!! :)
Ne.Citiraj:
tanjica prvotno napisa
Samo znači da ima još jednu dodatnu komponentu.
Logikom zvuči ovako:ubod manje,mogučnost komplikacija više.
Zasto?Citiraj:
sirius prvotno napisa
Koliko ja sam se ja informirala, upravo je suprotno. Kombinirana cjepiva imaju manje komplikacija od pojedinacnih.
Postoji teorija da su kombinirana cijepiva preteška za mlade imunološke sustave.Što se više stranih antigena unosi u urganizam veća je mogućnost opterećenja imunološkog sutava.
Odraslim putnicima u strane zemlje nije preporučljivo davati kombinirana cijepiva zbog mogućeg nepovoljnog imunološkog odgovora(nuspojave i nedovoljna zaštita).Pa zašto bi onda to bilo dobro ili čak bolje za tek rođenu djecu.
Osim toga ,vrlo sam skeptična prema svemu novom na tržištu lijekova.
Mislim da se učinkovitost i nekodljivost treba promatrati kroz duži vremenski perijod od nekoliko mjeseci ili godina.
čula sam od jednog dr.-a da su kombinirana cijepiva nešto manje učinkovita
U odnosu na sto? Rakiju gromovacu?
Obzirom na opci nedostatak vjerodostojnih podataka o IKAKVOJ ucinkovitosti bilo kojeg cjepiva, ovakve tvrdnje su malo bez veze.
Sumarum:
Krajnji domet cijepljenja je da ekipa iz kojekakvih struktura sebi pise + u partijsku knjizicu.
a dođe li do komplikacija automatski je teže otkriti na što je točno organizam reagiraoCitiraj:
Deaedi prvotno napisa
Pa dobro, a kad cijepite djecu odvojenim cjepivima kako onda to radite? Svakih mjesec dana ili dobiju sva cjepiva u istom posjetu liječniku?
Jer kod nas je bila ova druga varijanta.
Praksa je da se sva cjepiva daju u istom posjetu. Otkad je cjepivo protiv hepatitisa B uvedeno za novorođenčad, bebe s navršenih 6 mjeseci treba pikati čak 3 puta: DTP, HiB i hepatitis. Meni je to previše pa ću od idućeg puta tražiti 5u1, zbog manje pikanja i zbog inaktiviranog polia.
ovakva je situacija bila u nas. napominjem da je ovo bilo prije 4 god jer malenog zbog toga sto je neurorizican jos nismo cijepili tako da neznam kako je sada. dakle, kad smo je dosli cijepiti sa 3 mj nitko nam nije ni rekao da mozemo kupiti cjepivo, ja mlada mama (18 god) pojma nisam imala. cijepili su ga sa nekupovnim cjepivom, dakle onim sta se daje u pedijatriskim ambulantama. iduci put (sa 4 ipo mj) su mi rekli i ja kupila. ni prvi ni drugi put nije bilo reakcije
Davor, mišljenje sam napisala onima koji se dvoume koju vrstu cjepiva će odabrati, a ne onima koji su uvjereni da su cjepiva neučinkovita. Liječnik čiju sam tvrdnju iznjela vjeruje u učinkovitost cjepiva i prema tome je usporedio kombinirana cjepiva s pojedinačnim.
Mi smo cjepiva kupovali, na savjet pedijatrice i vodila sam se isto idejom da mi dijete pikaju što manje puta.
Beata, potpuno ti vjerujem da je to doktor rekao, ali shvati da takve izjave reflektiraju marketing, a ne medicinu. Postaje sve teže razlikovati ove dvije struke, jer su obje već odavno shvatile stvarno značenje spašavanja života pod svaku cijenu.