Važnost obrazovanja - u kojoj mjeri?
Naslov možda nije ispravno formuliran, ali zanima me sljedeće:
!. Je li vam važan nečiji stupanj obrazovanja?
2. Jesu li vas na taj način procjenjivali?
3. Jesu li iskustva vaših roditelja utjecala na izbor vašeg zanimanja/zvanja?
4. Može li danas naš vlastiti primjer biti dovoljan da svojoj djeci predočimo važnost obrazovanja s obzirom da su na udaru medija koji iskrivljuju stvarnost?
Unaprijed se ispričavam moderatorima, ako već postoji ovakakv pdf.
Željela sam da i o ovome malo pišemo ...
Voljela bih pročitati vaša mišljenja. :)
Re: Važnost obrazovanja - u kojoj mjeri?
Citiraj:
Marna prvotno napisa
1. Je li vam važan nečiji stupanj obrazovanja?
4. Može li danas naš vlastiti primjer biti dovoljan da svojoj djeci predočimo važnost obrazovanja s obzirom da su na udaru medija koji iskrivljuju stvarnost?
1. Ovisi, npr. ako netko nije završio nikakvu školu a imao je sve uvjete za to, samo zato jer je lijen i neambiciozan onda mi to puno govori o karakteru. S druge strane ako netko ima niži stupanj obrazovanja, ali se odnosi prema poslu kak spada, onda mi je to o.k. Iako se privatno uglavnom družim s obrazovanijim ljudima jer nekak s njima lakše nađem temu za razgovor.
2. Da
3. Jesu. Studirala sam nešto što me nikad nije zanimalo zato jer ću s tim zanimanjem lakše naći dobro plaćen posao i prije se osamostaliti nego da sam npr. arheolog. To je više bilo stvar odgoja nego iskustva roditelja, odnosno stava da je bitna materijalna sigurnost i primiti se konkretnog posla a ne zanositi se s nekakvim romantičnim idejama jer se od toga ne živi.
4. Mislim da nije dovoljan ali pomaže. Moji su oboje VSS i obrazovanje se uvijek podrazumijevalo, tak da mi nikad nije ni palo na pamet da budem npr. frizerka. Primijetila sam da dosta ljudi moje generacije čiji roditelji su nižeg obrazovanja nisu imali baš neku podršku kad su odlučili studirati
Citiraj:
Marna prvotno napisa
1. Je li vam važan nečiji stupanj obrazovanja?
1. Ne. Ja npr. imam dvije diplome, a MM je SS. No, moram priznati da mojim roditeljima je to malo smetalo. Sanjali su da cu se udati za doktora ili pravnika.
2. Pa, nekad da, nekad ne. Znalo se desiti da su me apriori podcijenili radi mladosti i izgleda (mrsava plavusa :mrgreen: ) pa su se neugodno iznenadili.
3. Ja sam iz relativno skromne (da ne kazem siromasne obitelji). Oduvijek su mi govorili da moram uciti, jer da cu inace biti ovako kao i oni: nikad dosta za sve sto nam je trebalo, nekad ne i bas pre-siti.
4. Ne znam. Jer nisam postigla sa svojim obrazovanjem nista previse da se mogu diciti nad nekim drugima, manje obrazovanima. I sa svojim diplomama sam u financijskoj gabuli.
Citiraj:
Marna prvotno napisa
1. Kako kad. U privatnom životu - ne. U profesionalnom - da.
2. Ne znam. Valjda jesu :?
3. Da. Bila sam sigurna da NEĆU biti profesorica hrvatskog i raditi na srednjoj školi (iako je bio težak udarac prekinuti obiteljsku tradiciju u 3 generacije).
4. Nadam se da može. Pitaj me opet za 10 godina istu stvar :mrgreen:
[quote="Marna"]Naslov možda nije ispravno formuliran, ali zanima me sljedeće:
4. Može li danas naš vlastiti primjer biti dovoljan da svojoj djeci predočimo važnost obrazovanja s obzirom da su na udaru medija koji iskrivljuju stvarnos
1.ne,ima visoko obrazovanih koji imaju samo znanje ali ne i "širinu"
2.da
3.da,mama mi nije dozvolila kriminalistiku jer kako ću s mužem i djetetom noću trčati za krim.?!Pa upisah pravo(djeda odvjetnik),već 10g.imam 2 ispita do kraja
4.ne,želim da oni budu ono što oni budu željeli i onda će biti sretni(iako navijam da D bude dinamovac a H manekenka udana za dinamovca-zar bi onda netko pitao koja im je stručna sprema?) :lol:
Citiraj:
Marna prvotno napisa
1. ne
2. da, često, pa kad skužim da je nekim personama to bitno, onda se još ishvalim kako sam završila i ovo i ono i tečaj šivanja :roll:
3. ne baš previše. MM npr ima visokoobrazovane roditelje (profesor i liječnik) a sam je završio večernju, ali je na kraju upisao i završio faks (doduše, tek u braku)
4. vjerojatno da, ne samo vlastiti, već iz uže okoline
Citiraj:
Marna prvotno napisa
1. ne, samo ako je posao u pitanju
2. jedino mi zidari promjene ton i način obračanja nakon što čuju titulu
3. ne, nemaju veze s tim smjerom
4. bez problema, moj djed je to jednostavno objasnio stricu i mom tati: to ljeto im je dao motiku u ruke i proveli su ga okapajući vinograde (jer to ih čeka ako ne uče, ostatak života, pa su upisali završili više škole)
mislim da će moj odnos prema školi imati više utjecaja na djetetovu sliku nego mediji
Citiraj:
Marna prvotno napisa
1. Ako se pod ovim pitanjem misli procjenjujem li ljude kao ljude na temelju njihova stupnja obrazovanja, odgovor je ne. Poznam mnogo ljudi koji nisu vrhunski obrazovani, ali su vrhunski ljudi i obratno. Ali, obrazovanje smatram velikom vrijednošću po sebi i držim do njega i to ne toliko do stupnjeva koliko do samog znanja. Naime, imala sam prilike vidjeti da se iza obrazovnih stupnjeva kriju neobrazovani mediokriteti. Dobro obrazovanje je jedna od mojih vrijednosti u životu, nešto do čega držim daleko više nego do materijalnih ostvarenja.
2. Da, ali ne uvijek s pozitivne strane.
3. Moji roditelji su utjecali na moje obrazovanje, iako je moje zvanje različito od njihovih. Na mene je utjecalo to što mi je roditeljska kuća puna knjiga, što se uvijek razgovaralo o kulturnim i znanstvenim temama i što su moji roditelji postavljali obrazovanje kao životnu vrijednost. Najviše sam im zahvalna što su me u 5. razredu OŠ upisali u klasičnu školu, a što se tiče faksa, to sam odabrala sama, dok su njihove želje ležale drugdje.
3. Da, apsolutno. Mislim da je utjecaj iz roditeljske kuće presudan i vidim to već sada na svom sinu.
Citiraj:
Marna prvotno napisa
Unaprijed se ispričavam moderatorima, ako već postoji ovakakv pdf.
Željela sam da i o ovome malo pišemo ...
Voljela bih pročitati vaša mišljenja. :)
1.Nije.Ali mi je važna razina znanja,opća kultura,zainteresiranost...
2.Vjerujem da da.Kad čuju da sam rodila s 22,ljudi me pogledaju raznježeno,al s visoka,kad čuju da sam rodila s 22 i završila težak faks,promjene facu,na onu WOW... :roll:
Makar mi je završit faks ništa prema odgoju djeteta. :/
3.Roditelji su SSS,pilali su mozak da FAX treba završit.Nisu mi "dali" da upišem medicinu.Nisu bili oduševljeni ni elektrotehnikom.Mislili su da ću bi nešto tipa prevoditeljica,reporterka,menađerica...hahhaah,ne ka sređena koka,ne terenka u trlišu:)
4.Odrastat će uz mene i mm-a koji čemo učit za PDS.Kakve će to osjećaje u njemu stvorit-neznam.
Forsirat ko moji-neću(iako bi ja i bez njihova forsanja uvijek upisala faks),važno bi je bude sretan...
Citiraj:
Marna prvotno napisa
1. ne
2. ne - za posao koji radim od završene škole tražili su praktična znanja a ne diplomu
3.ne baš
4. nadam se da ću im uspjeti usaditi važnost marljivog rada i učenja kroz cijeli život. ne mislim od njih napravit gotovane
Citiraj:
Marna prvotno napisa
1. Ne, ali 'vučem' prijatelje još iz gimnazije ili sa faksa, a svi su pozavršavali fakultete pa ispada da se družim sa takvima. :lol: U principu mi je bitnije da li se s nekim kliknem i kakvi su nam pogledi na život. Ako gledamo u istom smjeru i ako držimo do istih vrijednosti, sasvim je svejedno da li imaju ili nemaju titulu.
2. Da. mislim, čovjeka u životu procjenjuju na mnoge načine, a ovo je jedan od načina. Ako ništa, kod natječaja za radno mjesto.
3. Da. Tata je rano magistrirao i nekako mi se činilo normalno da i ja idem na fakultet. Nikada mi nije niti palo na pamet da ne idem. Ne zato što su me na to forsirali, nego u mojoj glavi nije postojala neka druga opcija osim gimnazije i fakulteta (i dan-danas sam štreberski tip :mrgreen:)
4. Mislim da primjer roditelja ipak bude jači od medija. Zapravo, čini mi se da je bitno koje vrijednosti roditelji njeguju. Ako je tati bitno da svakih tri godine kupi novi auto, a mami da li je krpa na njoj sa potpisom nekog slavnog kreatora koji je ovog mjeseca vrlo 'in', onda niti djeca ne mogu baš pokupiti neke druge želje i vrijednosti. Isto i sa školovanjem, ako se roditelji stalno dodano educiraju, čitaju neku literaturu iz njihovog područja, dijete dobiva primjer po kojem se može ravnati.
I da.. tulip je to baš lijepo formulirala. :)