Posljedice krivog zagriza i aparatic
Uglavnom, zubar mi je na zadnjem pregledu preporucio kako nije nuzno, al bi bilo dobro da godinu dana nosim onu protezu (kak se to vec zove - ne da mi se googlat), zbog malo neravnog zagriza.
A meni se to ne da i ne da...
A znam da su mi neki prijatelji/ce kad smo bili klinci nosili one proteze il cijeli dan il samo po noci, kako ko, za ravnanje zubiju.
Pa jel ima nesto tako i za odrasle da to kupim i nosim po noci da mi savjest bude mirnija, a da ne stavljam one fiksne prstencice, posebno jer cesto znam dobiti upalu zubnog mesa, a kolko sam upoznata to pospjesuje takve upale.
Jel ima stomatologa na forumu ;)
Re: Posljedice krivog zagriza i aparatic
Citiraj:
Mony prvotno napisa
Uglavnom, zubar mi je na zadnjem pregledu preporucio kako nije nuzno, al bi bilo dobro da godinu dana nosim onu protezu (kak se to vec zove - ne da mi se googlat), zbog malo neravnog zagriza.
A meni se to ne da i ne da...
A znam da su mi neki prijatelji/ce kad smo bili klinci nosili one proteze il cijeli dan il samo po noci, kako ko, za ravnanje zubiju.
Pa jel ima nesto tako i za odrasle da to kupim i nosim po noci da mi savjest bude mirnija, a da ne stavljam one fiksne prstencice, posebno jer cesto znam dobiti upalu zubnog mesa, a kolko sam upoznata to pospjesuje takve upale.
Jel ima stomatologa na forumu ;)
Bila u istoj situaciji jer mi se u djetinjstvu ispravilo, ali onda umnjaci kad su počeli nicat opet sve izgurali (mala vilica). Uglavnom, taj za skidanje-stavljanje ne bih preporučila, ako ideš u cijelu stvar onda fiksni aparat - je li bi trebala vadit koji zub? Meni baš šogor nosi aparatić u svojoj 38.-moj, isto mala vilica i zgužvani zubi, sad se više mislim taj koji se skida-stavlja ne preporuča, mislim da nošenje više boli (jer si većinu vremena bez njega pa to sve dulje traje), šogija boli samo kad mu zateže taj aparatić dan-dva. Ja niti iko više ne primjećuje da ga ima, daju se jako diskretno napravit. Mislim da s time stavi-skini nećeš ništa napravit nego se samo izmučit. Posljedice krivog zagriza - brže truljenje zubi, paradontoza u kasnijoj životnoj dobi. Ali, od toga se ne umire, odluka je tvoja. Npr., meni su bili prvo nudili u mojoj 32.-goj opet vađenje zuba (jedinice koje su iskočile van ili četvorke i fiksni i to mi je bilo koma pa sam odbila, onda sam kao uzela taj za po noći i u roku od mjesec dana odustala od njega). Bitno ti je da ti je zubar koji ti to preporuča baš certified ortodont, jer izgleda da se dosta njih u to petlja (moj nije bio pa mi ga drugi "popljuvali"). A za taj mali nefiksni potrošila dosta. Sad ne nosim ništa, ali nije rečeno da nikad više neću, ali ako budem - neću taj za preko noći jer s njime (nosiš samo trećinu vremena) ide još sporije i bitno više boli. Drugo je kad smo bili mali i čeljust mekana.