drzim u ruci prijavnicu za skolu stranih jezika. za jezik smo se odlucili(engleski iako mi je doslo da iz znatezelje zaokruzim francuski pa da vidim laru kako francuzira za pola godine :lol: ), ali nisam sigurna dal uzeti sat tjedno ili dva.
Printable View
drzim u ruci prijavnicu za skolu stranih jezika. za jezik smo se odlucili(engleski iako mi je doslo da iz znatezelje zaokruzim francuski pa da vidim laru kako francuzira za pola godine :lol: ), ali nisam sigurna dal uzeti sat tjedno ili dva.
a lara je stara koliko?
zara od 3. godine uči engleski u vrtiću, svaki dan po pola sata - sat. ja bih puno radije da uči francuski ili njemački ili bilo koji drugi jezik, jer će engleski i ovako i onako naučiti u školi, preko tv-a i svakodnevne komunikacije s vršnjacima
lara ima jos malo 5 i pol godina
pa zašto ne dva sata tjedno onda?
neznam dali bi joj to bilo previse za pocetak? dosad nismo imali nikakve obaveze osim one vezane uz vrtic
mozda da slijedece godine bude 2 sata tjedno?
ma naravno da nije, pa nije to učenje u klasičnom smislu, "uči" se kroz igru, pjesmice, role-play i sl.Citiraj:
danielica prvotno napisa
jel to u sklopu vrtića, odnosno u vrijeme dok je u vrtiću?
ako su tičerice kvalitetne to može biti super provedeno vrijeme
za usvajanje stranog jezika važna je izloženost jeziku od najranijih dana, pravo učenje dolazi tek kasnije, svi oni koji imaju super izgovor počeli su učenje u jako ranim danima
ja bih je upisala!
nije u sklopu vrtica vec je u pitanju privatna skola stranih jezika, a i nije ni tako jeftino. sat tjedno kosta 960kn/godisnje
znam da nije jeftino, ali takve su cijene ako ne još i veće posvudaCitiraj:
danielica prvotno napisa
privatna škola za koju sam radila imala je organizirano učene stranog jezika u vrtićkim prostorijama obično od 15-16, dakle dok su djeca još u vrtiću, to je bolje
mislim da je prošlogodišnja cijena za dva puta tjedno bila 220 kuna
cij, kad si samohrani roditelj, sve ti izgleda puno...a i mama bi se necim bavila :mrgreen:
Svakako je daj ako možeš na jezike, tako maleni brže i bolje uče, ja sam oduševljena kakav izgovor ima moj malac i da sve uče kroz igru, doduše kod njega je to u sklopu vrtića, ali da nije sigurno bi ga dali u neku školu.
lara o1.1o. krece na engleski jedanput tjedno!! cure hvala na savjetima!!! :*
Ja sam išla u francuski vrtić. Kad sam kao srednjoškolka otišla na 15 dana u Francusku, pitali su me koliko godina tamo živim. :)
Bitno je klince što ranije s tim zaokupiti radi stvaranja neuronskih veza u mozgu. Čak i ako zaborave jezih, mozak se kasnije bolje prilagođava učenju novih stvari.
s koliko si godina krenula?Citiraj:
zumbulmama prvotno napisa
Moje dijete išlo u englesku igraonicu od 4. god i ja prezadovoljna.
koliko puta tjedno?Citiraj:
mamalada prvotno napisa
Gdje je ta igraonica, te ima li dobna granica? Koliko smije ostati tamo? Za sada nam u vrtiću ne nude opciju engleskog - a ja bi rado da bar malo ući!Citiraj:
mamalada prvotno napisa
D. će sada tri godine i obara riječnikom sve u kući. Može i na pp. :)
Odlučila sam Kia dati u englesku igraonicu.
Moj muž kojeg su cijelo djetinjstvo ganjali po različitim aktivnostima i koji je prije naučio englesku gramatiku nego hrvatsku, je izričito protiv učenja.
On smatra da će se dosta izmučiti tokom školovanja i da ga sada ne treba dodatno opterećivati aktivnostima.
istina i ja sam protiv svoje volje završila muzičku školu.
Da li dijete usmjeravati ili su to ambicije odraslih zbog trendova u društvu?
Ne kuzim, kak netko moze biti protiv ucenja? Pa ucimo od prvog dana zivota :/ I kaj ne bismo bez toga doslovno riknuli? Mozda mislis na organizirano ucenje?
Ak je engleska igraonica, onda se tamo igra, sto je jedan od osnovnih nacina ucenja u djece, jedino sto je na engleskom.
Naravno da nema smisla naguravati klince da rade nekaj kaj ne zele radit. I nema smisla pretjerivat s aktivnostima.
Al nije ucenje bauk. Dapace.
evo da se pohvalim da se lari jako svidja na engleskom i jedva ceka sutra da opet ide. mislim da je steta djecu ne upisati na neke predskolske aktivnosti jer ih to na neki nacin priprema za pravu skolu gdje se npr. vec u prvom razredu namece strani jezik dok sam ga recimo ja imala tek u cetvrtom. ovaj engleski na koji lara ide je jako dobro osmisljen. djeca se ponajprije igraju, a kroz igru i uce. ne ocekujem da ce moje dijete nauciti engleski sve u sesnaest ali ce joj barem uci u uho pa joj kasnije nece biti nepoznanica. prvi put kad se vratila sa engleskom vec je znala brojati do 10!!!!
I Dino je isto krenuo ove godine na engleski i odusevljen je.Ja sam bila s njim na jednom satu i jako mi se svidjelo kako rade,tj.puno se igraju,pjevaju i uzivaju.Svida mi se i sto svaki put dobiva domacu zadacu pa tako vjezbamo radne navike (bio je urnebes u pocetku sad smo se uhodali :mrgreen: )
:D Curke, pa nitko mi ne javlja gdje je ta Engleska igraonica? Te ima li dobna granica, koliko košta?
Mi smo u skoli preko vrtica 8)
e a mi smo u lošinju, tako da ti to bas puno ne znaci...
strani bi jezik trebala poceti uciti sto ranije, ako je uciteljica ok 2 put tjedno joj nece biti nista jer se u toj dobi igra i pjeva na stranom jeziku.Citiraj:
danielica prvotno napisa
to sto ranije definitivno znaci prije 6 godina
Vezano za dobar izgovor onih koji su rano počeli učiti strani jezik, sjećam se objašnjenja ali ne i izvora, otprilike ovako: dijete će kasnije puno lakše izgovarati glasove koje učestalo čuje prije navršenih čini mi se godinu i pol života. Tako svako dijete najbolje izgovara materinji jezik, ma koji on bio...ako ima sreće da ih čuje više, lakše će mu biti poslije.
Ne mora odmah naučiti jezik, ali pjevajte im ili im puštajte pjesmice i priče na engleskom, talijanskom, francuskom... ući će im u uho i lakše će poslije izgovarati specifične glasove.
Apropos klinaca i jezika, meni sinoc sinulo kak je to kod nas komicno jerbo svako vecer, kad citamo s klincima prije spavanja, prvo MM cita klincima na francuskom, onda ja na hrvatskom i onda klinci sebi na engleskom :lol:
vi ste zbilja sami sebi jedna mala skola stranih jezika :lol:Citiraj:
Ancica prvotno napisa