Iščašeni kukovi kod novorođene bebe?
Ovako, pitanje je za moju sestričnu, bolje rečeno pitanja....
Rodila je prije 10 dana na carski jer je beba bila na zadak. Na otpustu su joj rekli da malena ima iščašene kukove i rekli joj da mora obaviti uzv u Klaićevoj. Danas su to obavili, bebica ima iščašenje kukova 3. stupnja, to je valjda najteži oblik. Još su joj rekli da će malena morati na 3 tjedna u bolnicu ali sada ne zna kad će to biti, kažu još je premala, ali javit će joj sutra nakon sastanka kad se dogovore.
Ni ona, a ni ja nemamo pojma o tome.
1. Zašto, tj. kako je došlo do iščašenja kukova? Beba je rođena na carski pa sam ja malo :? . Zbog zatka?
2. Koliko traje oporavak i kaj se to bebici radi da se taj problem riješi?
3. Da li će morati nositi i remenčiče?
4. Kaj joj rade u bolnici?
5. Nju zanima sve oko ostanka s malenom u bolnici. Doji ju, želi biti s njom naravno i onako je sva u komi zbog toga. Ima li pravo na 24h s njom u bolnici i ako je počnu zezati zbog toga kaj da napravi?
6. E da, koliko velika mora biti da bi je ostavili u bolnici? Po meni to je problem koji se treba rješavati što prije. Kaj ne?
Hvala unaprijed na odgovorima. :*
Re: Iščašeni kukovi kod novorođene bebe?
Dosta smo pisale o remencicima ovdje
Quote:
Originally Posted by ana.m
1. Zašto, tj. kako je došlo do iščašenja kukova? Beba je rođena na carski pa sam ja malo :? . Zbog zatka?
Da vjerojatno radi polozaja zatkom, no moguci su i drugi razlozi. Npr. moja M. nije bila u polozaju zatkom no ipak je imala obostrano iscasenje kukova - nazalost otkriveno tek sa 6 tjedana.
Quote:
2. Koliko traje oporavak i kaj se to bebici radi da se taj problem riješi?
4. Kaj joj rade u bolnici?
U bolnici ce joj istegnuti nogice tako da joj kukovi dodju na pravo mjesto. Bebica lezi na ledjima, obje noge su joj zamotane zavojima i zavezane za sipku koja stoji na kreveticu (u pocetku su nogice paralelne a kako vrijeme prolazi sve se vise sire). To bebe ne boli iako grozno izgleda.
Na kraju boravka u bolnici stave se remencici ili neko drugo ortopedsko pomagalo te odlazi na RTG kukica da se vidi jesu li na dobrom mjestu. Prvih tjedan dana se ne smiju skidati (a mozda i duze). Nakon tih tjedan dana slijedi neodredjeno vrijeme nosenja remencica koje moze potrajati od 2 do 6 mjeseci, u pocetku non stop, a kasnije je moguce skidanje preko dana i nosenje samo preko noci. Nakon cca 6 mjeseci ce vjerojatno biti sve oke s kukicim.
Quote:
3. Da li će morati nositi i remenčiče?
Vjerojatno hoce (moze nositi i jos neka pomagala ako remencici ne budu dovoljni npr. abdukcijske gacice ili ovo o cemu pise Anledo, hmh moze dobiti i gips - to je definitivno najgore).
Quote:
Originally Posted by anledo
postoji i jedna zeljezna sprava za mucenje koja se zove Hilgenreinerova ortoza, nesto je agresivnija od remencica, ali i daleko, daleko efikasnija
Quote:
5. Nju zanima sve oko ostanka s malenom u bolnici. Doji ju, želi biti s njom naravno i onako je sva u komi zbog toga. Ima li pravo na 24h s njom u bolnici i ako je počnu zezati zbog toga kaj da napravi?
Uvijet za ostanak u bolnici je dojenje. Dobit ce smjestaj na odjelu zajedno s ostalom djecom. Meni je sam ortoped rekao da moram ostati u bolnici s malom jer ju dojim. Ne bi trebali raditi problem oko toga.
Quote:
6. E da, koliko velika mora biti da bi je ostavili u bolnici? Po meni to je problem koji se treba rješavati što prije. Kaj ne?
Kad smo M. i ja bili u bolnici najmladja bebica je imala 2 tjedna kad je dosla. Ta bebica je imala 3200 grama. I da bolje je cim prije rjesavati. Glavni ortoped u Klaicevoj je odlican. Iskustva tri mame koje su bile u bolnici nakon Nove Godine 2007. Beba L. dosla s 2 tjedna ostala 2 tjedna u bolnici nosila remencice 4 i pol mjeseca - ZDRAVA. Beba K. dosla s 5 tjedana, ostala 10 dana u bolnici, nosila remencice 3 mjeseca - ZDRAVA, i moja beba M. dosla sa 7 tjedana, ostala 2 tjedna u bolnici, nosila remencice 6 i pol mjeseci - ZDRAVA. Jedini i najveci problem s tim remencicima je sto to duuuuuugo traje.
Puno pusa da cim brze ozdravi :love: :heart:
Re: Iščašeni kukovi kod novorođene bebe?
ana m., neka za početak potraže drugo mišljenje.
I neka se drži!