skupljam isklustva-podrska u dojenju
zanima me da li ste, u kolikoj mjeri i od koga konkretno imali podrsku u obitelji za dojenje?
na koji nacin ste imali podrsku?
ako niste imali podrsku, koliko vas je to demotiviralo u dojenju?
cija vam je podrska bila bitna ili cak kljucna?
hvala :)
Re: skupljam isklustva-podrska u dojenju
imala sam apsolutnu podrsku, dojenje se podrazumijevalo, bilo je par upita na temu "da mu/joj das malo vode?" ili "pa sto ces bas 6 mjeseci cekati da pocne jesti konkretno?", ali nisam u tome vidjela napade, vise znatizelju.
podrska se ocitovala u tome da me ne tlace i preispituju moje stavove. s prvim djetetom, puno puno mi je pomogla mama koja je dosla k nama neposredno nakon poroda, preuzela sve oko prehrane i kucanstva i pustila meni da se iskljucivo bakcam s njim i beskrajnim dojenjima. da je nije bilo, ne znam bi li uspjela - on je dojio STALNO, ja sam i na taj nacin bila umorna, ali mirna i skocentrirana na dojenje.
to mi je ujedno jedna od prvih i najbitnih podrski. s drugim djetetom, ulogu moje mame iz tog prvog iskustva je preuzo mm. drzao se super, osim u jednom trenutku kad me je doslovno molio da ode kupit bocicu i adaptirano jer ce me "to dijete ubit!" ona je imala poseban nered u hranjenju, ali je istodobno bila izuzetno vezana cicu i bas je jasno izrazavala potrebu da bude blizu mene - do dana danasnjeg (navrsila je 2 godine) joj je cici najbolja utjeha - nema problema kojeg ona nije rijesila :heart:
u odnosu na produzeno dojenje, najvise podrske imam od sebe same i male sefice, a zanimljivo i od mojih svekija. njima je to jednsotavno fenomenalno i svima s ponosom pricaju o tome. najmanje podrske trenutno imam od moje mame koja kaze da to jednostavno ne razumije i da mu ne vidi svrhu. ne njurga, ne prica previse, ali baci tu i tamo takve komentare, uz "pa dosta joj je, skini je, bit ces mirnija". nacelno, ne zamjeram joj to, ne obazirem se previse - mi smo sad u fazi u kojoj nam podrska sa strane i nije nesto potrebna.
Nekako sam ja imala od početka pomoć od svih svojih bližnjih, i to prvenstveno u moralnom smislu da je dojenje NORMALNO i da je to NAJBOLJA hrana (sve mi se sada vrti u glavi ovaj TBFov jingl :mrgreen: )
Od šogorice sam imala i tehničku podršku - pokazala mi je koliko jako i kako treba stisnuti grude u prvim danima.
Ključna podrška je stigla od MMa koji mi je bio i podrška kada sam već i sama bila u nedoumici što i kako dalje. Tu mislim kada smo stigli do prvog rođendana, a Gabrijel je još uvijek gotovo isključivo dojio. I sada mi je podrška za dojenje u trudnoći. Njegov kredo je "Dok god, dušo, želiš i možeš!"
Za produženo dojenje i dojenje u trudnoći me obitelj nije baš ohrabrila - njima je to stalno nešto čudno, no dobro me poznaju pa su me pustili da radim po svome :mrgreen: A i kad me vide s trbuhom i Gabov lopovski osmijeh sa cicom u zubima - a što bi i mogli reći!
Citiraj:
Olivija prvotno napisa
Za produženo dojenje i dojenje u trudnoći me obitelj nije baš ohrabrila - njima je to stalno nešto čudno
Ovo kod nas još uvijek traje :/ i ne samo obitelj nego komplet okolina
S tim da nije neki problem kad sisa riješi problem,al je problem što još sisa...MM je nedavno rekao-njene sise, njena stvar. Nije mi baš sjeo taj komentar, al bar ne traži da bude po njegovom.
Odmah po porodu su svi bili jako za i svi su pomagali il nudili pomoć u svakom obliku.
Nakon 4-5 mjeseci su počeli sa pitanjima jel još dojiš, na potvrdan odgovor odobravali i nekako, kao divili se. Nakon godine dana sam počela bit smatrana čudakinjom il tako nekako, kad nisam bila spremna na to čuđenje ljutilo bi me i podršku sam nalazila ovdje na forumu :love: i tu bi se izjadala, ispuhala...ako bi bila dobre volje, pripisivala sam te upitne poglede i nesuvisle i neprimjerene komentare neznanju i nastavila daje po svom.