-
Upala uha
Pozdrav svima, molio bih uputu ako već ima obrađena tema, da me linkate na topic, ali ako nema...
Jednogodišnjak je tjedan dana imao temperaturu do 37,5 pod pazuhom i kako nije prolazila, odosmo do pedijatrice. Ona ga pregleda, kaže 3/4 uha je upaljeno i prepiše antibiotik. Nakon par dana na kontroli, prepiše kapi za uho. Temperatura i dalje nešto iznad 37 do 37,5, tu i tamo se spusti na 36,8. zanima me, treba li spuštati temperaturu, je li ova temperatura opasna i što učiniti? Sve skupa antibiotike pije 6 dana, a kapi 3 dana. kada očekivati neka poboljšanja? Unaprijed hvala
-
Ta temperatura nije za snižavanje, jedino oko 38 ili 38,5 mjereno ispod pazuha. Budući je pokriven antibiotikom, vjerujem da se ništa ne može dogoditi da bi morali brinuti. No, svakako pratiti i ukoliko se temperatura počne povišavati - otići do doktora.
Sretno!
-
Što joj znači 3/4 uha je upaljeno? Ako se radi o zvukovodu, mi smo to rješavali samo antibiotskim kapima (mada će za takve stvari većina dežurnih pedijatara i liječnika na hitnoj dati oralni antibiotik :x ) i malo paracetamola ako je bilo bolno. Ako je upaljeno unutarnje uho, to smo rješavali oralnim antibiotikom.
Temperatura ne mora biti realan pokazatelj o težini upale, mi smo imali upala uha gdje nam se gnoj izlijevao a nismo uopće imali povišenu temperaturu.
Znači, bitno je razlikovati je li upala vanjskog ili unutarnjeg uha kod određivanja terapije, nemoj ubuduće dozvoliti da vam da oralni antibiotik 'za svaki slučaj', radije tražite uputnicu za neku ORL ambulantu, mislim da na Šalati primaju i bez narudžbe.
Inače, 6 dana meni se čini malo previše da se ne bi vidjelo poboljšanje, možda nije dobro određena vrsta ili doza antibiotika. Ja bih otišla do ORL specijaliste... ali to sam ja, paničarka. Mislim da temperatura 37-37,5 nije opasna i ne treba je snižavati, ali je pokazatelj da se nešto u organizmu zbiva, i ne može se tolerirati da to traje dovijeka.
-
Neke upale uha su i virusne, a na njih antibiotik ne može djelovati. Imali smo jednu takvu ljetos, i samo zato što smo odmah išli na ORL u Klaićevu (jer je naš pedijatar bio na godišnjem), izbjegli smo bilo kakav antibiotik. Temperatura je par dana trajala i onda je pala. Isto tako je bilo i s upalom.
-
Dakle, ima oralni antibiotik (danas je 7. put uzeo) i naknadno je dobio kapi za uho. U početku je temperatura bila (više puta dnevno mjerena) oko i iznad 37,5, a unatrag tjedan dana uglavnom ispod 37,5, najčešće 37,2. Jedino me to zabrinjava (a to je gotovo dva tjedna), da temperatura nije u normali, ili će ona takva biti dok je upala uha aktivna.
-
Mala nadopuna prethodnog posta: Nos je začepljen i teško diše, pa mu lijevamo fiziološku otopinu i pokušavamo izvuči sekret. Što se tiče raspoloženja, ono je uglavnom vedro i veselo, osim kad je umoran ili gladan. Tada je cendrav.
-
Prohodan nos ti je jako važan kod upale uha, zapravo začepljen nos može i uzrokovati upalu uha. Nama je ORL specijalista rekao da ne da mu špricamo fiziološku otopinu, nego da mu NALIJEVAMO, zapravo da uzmemo u kapaljku ili špricu i ulijevamo u nosnice kad je on u ležećem položaju sa zabačenom glavom. Manje se dijete buni i manje mu je neugodno ako fiziološku zagriješ na tjelesnu temperaturu. Sekret obavezno izvući (pumpicom, ili ima neka metoda s mekanim cjevčicama kao za infuziju koje se jednim krajem gurnu bebi u nos a na drugom kraju roditelj ustima povuče da izvuče sekret; pisalo se o tome na forumu pa potraži). I ako je nos začepljen, nemojte se bojati nakapati, jer istina je da kapi za nos mogu iziritirati sluznicu, ali manja je šteta od iritirane sluznice (koja se sama obnovi) nego od upale uha.
Eto, tako su nama rekli, nadam se da će ti biti od pomoći i da će se bebač brzo oporaviti :heart: .
-
I mi smo prošle godine imali čestih problema sa uhom.
Zato obavezno kada je djete bolesno treba doktorica pogledati uši, čak ju i posjetiti ako ona zaboravi.
Prijateljičinoj maloj je doktorica skoro zaribala sluh. Nije gladala uši a ona imala upalu i skoro je ostala gluha. Sva sreća sve je dobro završilo.
Zato je nama doktorica rekla da možemo kapati nos i ovak nekad sa fiziološkom da to niš ne smeta.
-
Imam i post o očitovanju hematološkog nalaza (otišli u nedjelju na hitnu zbog povećane temperature - 38,5), a danas je doktorica pogledala uho i rekla da više ne treba kapati i da je u redu. No, ostala je lagano povišena temperatura, a to je do 37,2 (pod pazuhom). Spusti se i ispod 37, ali je uvijek tu, prisutna, blago povišena temperatura. Može li dijete imati stalnu takvu temperaturu ili će i ona proći kroz neko vrijeme (naša je cca 2,5 tjedana takva)