http://www.advent.hr/ordin/odgovori/odg15_01_01.html
:? :? kakva je to tablica dohrane?
Printable View
http://www.advent.hr/ordin/odgovori/odg15_01_01.html
:? :? kakva je to tablica dohrane?
Sok :shock: od limuna, naranče, mandarine, grejpa,banana - s DVA mjeseca????
majkomila :roll:
pa bas da nikad nisam ni za sta u zivotu cula ne bi mi palo na pamet davat djetetu sok od LIMUNA i GREJPA
ideeeeš :shock:
ooooootkad sam poslala mail prosvjeda
i ništa
meni je upalo u oci da se heljda moze davati sa 7 mjeseci (inace se ne preporucuje do 5. godine!!) i, hm, mahune i grasak sa 4 mjeseca. ides.
cure pisite im!
MGrubi, salji opet :)
8)
biće mi neviruju, jer su "nanjušili" da sam mesožder
ali žena je uredno mr.med. :roll: koja se već duži niz godina bavi granom preventivne medicine s naglaskom na zdravom načinu života i pravilne prehrane :unsure:
Posebnu kvalitetu tvrtki daju mladi visokoobrazovani djelatnici i suradnici, uključujući i liječnika koji se posebno bavi nutricionizmom.
:x
na nasoj tablici su heljda i riza isti mjesec, tj sa 6 mjeseci. Odakle ti to da se ne preporucuje do 5. godine ?! kontam da je ovo neki tippfeler :?Citiraj:
mikka prvotno napisa
nije tipfeler. citala sam na vise mjesta da se heljda ne preporucuje do 5. godine, ali, jbg, ne sjecam se zasto. nisam ni ja luda za njom pa mi nije tesko palo :mrgreen: .
Ovo za heljdu i mene interesuje. Zašto ne do 5. godine? Osim razloga da je "ekscitator" ili kako se već to naziva - navodno nakon heljde djeca postanu "kao da imaju motor u guzi" tj. jako živa. :?
Molim odgovor pretty please, with cherry on top :trep:
Ja sam im poslala mail, baš me zanima dal će odgovoriti.
Al bila sam jako pristojna, nisam mesožderka ko MGrubi :mrgreen:
evo, ja sam zvala Hrvatsku liječničku komoru.
a sad idem i poslati mail Ministarstvu zdravstva.
ta navodna doktorica je prilično "mutna" i u titulama i u obrazovanju
nisam gledala tablicu, samo sam pogledala autoricuCitiraj:
apricot prvotno napisa
studirale smo skupa, tako da znam da je fax završila, kako je dalje išlo njeno obrazovanje ne znam jer nemamo nikakav kontakt
ali sigurno nije navodna dokrorica
tako da se može polemizirati o njenim stavovima, ali ne bi trebalo o njenom obrazovanju
To je makrobiotička teorija, heljda bi bila žitarica 'jake energije' tj. žitarica koja daje jaku energiju, prejaku za djecu.Citiraj:
vještičica prvotno napisa
navodna je zato što se i gospođa u Komori čudila toj tituli.
Ja stvarno ne poznajem slijed titula kako one idu, ali mr.med, još nisam čula :?
Možda i griješim...
i meni ta titula nije jasna, zar oni nisu odmah dr.
mislim da titule idu:
-diplomirani
-magistar
-doktor
Baš sam i ja mislila kakva je to titula. Mislim, da je magistrirala bila bi mr.sc., a što je mr.med - prvi put čujem. :?
pa to je, pretpostavljam da je završila znanstveni postdiplomski pa da je mr. sci., tako da je ovo malo nespretno napisano, ali stvarno ne znam, nemam apsolutno nikakve veze s njom
samo znam da je medicinski faks završila, da je dr. medicine i da nije navodna doktorica
a tablica je bezveze
http://www.zivotizdravlje.org/zzroberta.asp
evo ovo sam proguglala
i isključujem se s teme
hm
pa kako može zanemarivati WHO i UNICEF ?
a70V, nemoj se isključivati: isti ste fakultet završile, a pogledaj svoje mišljenje koliko se razlikuje od njezinog.
ili je taj nutricionistički magisterij u Americi toliko katastrofalan?!
ja sam sigurna da naša Medicina ne daje ovakve naputke...
Mima :* thnx za info. S obzirom da nisam makrobotički orjentisana, kuhamo danas heljdu! :D Malo nam je dodijalo da vrtimo u krug palenta-riža-proso, pa opet ponovo :roll: A kod nas ne znaju za quinou, amaranth itd. (obe su bez glutena, right?)Citiraj:
Mima prvotno napisa
Ako ima koja cura iz Sarajeva, ima li ih gdje tamo kupiti. Baka nam je tamo službeno do kraja nedelje, pa da nam ponese. Pusa svima. :*
I mi jedemo heljdu, već odavno.
A tablica s limunom od 2 mjeseca meni jednostavno zvuči zastarjelo. To su davali nama dok smo bili bebe. Nadam se da će poslušati sugestije i izmjeniti je. Potražit ću i ja kntakt mail ilinešto slično.
Inače volim kupovati proizvode od te firme (za nas velike većinom)
čuj apri, kad smo mi daaavno studirale, pedijatrija se polagala po knjizi:
prof. dr. Duško Mardešić i suradnici: Pedijatrija, izdanje 1991
Po toj knjizi na strani 236 piše "...Početak dohrane je tema koja oduvijek izaziva žive diskusije i kontroverzna mišljenja jer nedostaju jedoznačni čvrsti razlozi koji bi odredili vrijeme i vrstu dohrane.
Osim prehrambenih potreba i stupnja fiziološkog razvoja djeteta koji podliježu individualnim razlikama, dohranu u velikoj mjeri određuju socijalni uvjeti, lokalna tradicija, navike i mogućnosti obitelji, pitanje prestiža (rano dohranjivano dijete je "naprednije"), agresivna reklama proizvođača dječje hrane i niz drugih teško predvidivih faktora.
Dans se vjeruje da ženino mlijeko ili industrijski adaptirano kravlje mlijeko zadovoljava sve nutritivne potrebe djetea osim potreba za vitaminom C i D, do 4.-6. mjeseca života"
a nakon toga slijedi
"....dohrana počinje zapravo već u 2. mjesecu života davanjem voćnog soka kao izvora vitamina između obroka mlijeka.
Gušća hrana se počinje davati od 4. ili 5. mjeseca života....."
to je bila naša naobrazba, kako sad studenti uče, ne znam
tako da što se tiče moje medicinske naobrazbe, Vanjina dohrana bi bila sigurno drugačija, sigurno ne bi imala dijete koje do 8.-9. mjeseca nije pojelo skoro ništa da nije bilo Rode :love:
pa i kažem, poznavanje medicine ne smije završiti diplomom: idete na seminare, educirate se svaka za sebe...
to je nužno u svakoj struci, pogotovo vašoj koja svakim danom napreduje...
ne čini diploma znalca...
ili možda samo u tom trenutku... a dalje?
sve to stoji
nešto što je jučer bio zakon, danas je prevaziđeno
mada je medicina dosta konzervativna znanost
ali unatoč njenim stavovima, koji su stvaro malo, i za konzervativnu medicinu, čudni, ona nije navodna doktorica, evo to je ono na što sam ja reagirala
Tablica uopće nije bez veze: reflektira stanje na Adventovom skladištu :lol:
Ali heljda UOPĆE nije žitarica :? Inače i meni dosta teško "sjeda" pa ju ne kanim nuditi malcu.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Nego što je heljda ako nije žitarica?
Nije žitarica samo zato jer ne spada u trave, nego u neki drugi biljni rod.
Pa ni quinoa nije žitarica po istom principu, pa se daje malcima :?
Mislim da to nije kriterij (trava/ne trava) po kojem se, konkretno heljda, može uvesti u ishranu. To što nekome teže pada ne želudac, može, eventualno, biti upozorenje da svojoj djeci ne daje tu namirnicu. Po tom principu, M će kasno "upoznati" grahorice i kupus ;)
ja sam dala heljdu, nisam primjetila da mu smeta.. dok sam nakon palente tj. kukuruza uocila da mu je tesko pao...
www.biovega.hrCitiraj:
HELJDA (Lat. Fagopyrum, engl. buckwheat)
Iako se gotovo uvijek heljda spominje uz žitarice, ona u biti, botanički gledano, spada među zeljasto povrće, kod kojeg se koristi nama poznata sjemenka, zato ju u ovoj seriji i svrstavamo među žitarice. Porijeklom je iz Azije, gdje se najviše uzgaja na području Rusije.
Zrno koje se koristi za ljudsku prehranu je trokutastog oblika, može se kuhati kao riža, oguliti i onda pripremiti u obliku heljdine kaše (za juhe i popečke), ili se može samljeti i na taj se način dobije kvalitetno brašno za pripremanje palente ili vrlo ukusnog kruha i peciva (kao dodatak brašnu drugih žitarica). Naime, kada se pšeničnom brašnu nadodaje heljdino, tijesto postaje nježnije kao da je u njemu dosta maslaca.
Zrno heljde je vrlo bogato hranjivim sastojcima, a po vitamininskom sastavu sliči žitaricama (dakle, bogato je vitaminima B skupine). Mnogi ga po prehrambenim vrijednostima cijene više od riže. Veoma je lako probavljivo, što je značajno za prehranu djece i starijih osoba, te za osobe koje imaju poremećenu probavu.
danas se pedijatrija polaze po novom izdanju mardešića i uzasno je prodojeći orijentirana- sa naglaskom na to da dohrana kreće od 6. mjeseci i da je do tada iskljucivo dojenje bez cajeva, vode, sokova....a dojenje je opisano bas u detalje- od polozaja bebe na dojci, preko mastitisa, zastoja, ragada, soora, let downa, popisanih pelena, naglasena je vaznost podoja po porodu...tak da bi nove generacije pedijatara trebale biti super sto se tog tice...
mozda zato sto i unicef i who i pedijatrijsko drustvo preporucuju iskljucivo dojenje prvih 6 mjeseci. :)
identicno iskustvo!Citiraj:
Aphro prvotno napisa
Ovo bi prije svega trebali savladati ginekolozi porodnicari i primalje koji ti odnesu dijete cim ga rodis, cak i ako kazes da bi ga podojila :evil: .Citiraj:
sasa prvotno napisa
I ja poslala mail sa svog dr accounta :lol:
:lol: :lol: Janoccka
Uopće ne mogu vjerovat da netko u današnje vrijeme može izaći u javnost s takvom tablicom.
A70v, to što ste studirale u doba kad je to bilo normalno, ne opravdava je da u današnje doba tako nešto preporučuje.
Pa i kad sam ja strudirala bili su normalno na tržištu neki lijekovi kojih danas više nema jer se otkrilo da su štetni. Pa ne mogu ih zato ja izdavati (btw. nisam liječnik)
Samo sam se htjela osvrnuti na ove titule. To je čisto nespretno napisamo. Vjerojatno su mislili mr. medicinskih znanosti
A inače dr. medicine nema veze s doktoratom.
oni su liječnici, a kad naprave magisterij, odn, doktorat onda su magistri ili doktori med. znanosti
Također magistar farmacije nema veze s magisterijem. oni su nešto kao dipl. ing farmacije (nekada se to čak tako i zvalo), a kad naprave magisterij ili doktorat onda su magistri ili doktori farm ili inih znanosti
Tako da su u tim slučajevim dr. medicine i mr. pharm samo titule, više tradicijske, ali nemaju veze s magisterijem ili doktoratom