Kada se događa implantacija?
Drage moje,
da li tko zna kada se događa implantacija? Da li je to u pravilu 7. dan nakon oplodnje. I što u stvari rade naši embriji nakon ET-a, a prije ugnježđenja. Da li slobodno plutaju uz stijenku maternice, ili se priljubljuju i miruju. Čitam sve dostupno, ali nigdje naći detalje koji me zanimaju.
Re: Kada se događa implantacija?
Citiraj:
sretna35 prvotno napisa
Drage moje,
da li tko zna kada se događa implantacija? Da li je to u pravilu 7. dan nakon oplodnje. I što u stvari rade naši embriji nakon ET-a, a prije ugnježđenja. Da li slobodno plutaju uz stijenku maternice, ili se priljubljuju i miruju.
A evo što kaže struka (ovo se odnosi na prirodni ciklus):
"....Zametak stiže u maternicu za 100 do 120 sati od oplodnje, u stadiju morule ili blastociste. Došavši u maternicu zametak se ne implantira odmah. On je 2 do 3 dana u fazi orijentacije. Pasivno pliva u obilnome sekretu endometrija, dalje se dijeli, biokemijski komunicira s endometrijem. ..."
Izvor: Prof. Šimunić: "Ginekologija"
I još mali dodatak: na shemi koja prikazuje rani razvoj i transport zametka označeno da implantacija nastupa 7. dan nakon oplodnje. :)
A ja bih još nadodala i svoje osobno mišljenje: Naravno, to je tako u nekakvim idealnim uvjetima, a što je na ovom svijetu i u ovom životu idealno...? Vjerujem da i trenutak implantacije može dosta varirati i uvjetovan je našom raznolikošću i čudesnim silama prirode... :)