fiksiranje auto-sjedalice
molim nasu instruktoricu ancicu za savjet - prerasli smo maxi cosi stolicu koja se kacila za kolica, i morali smo se prebaciti u "veliku" stolicu :cry: imamo onu koja je namjenjena bebama od 0 - 10 kg, tj. moze se spustiti u polulezeci polozaj (ali nije 45 stupnjeva nego manje) i montirati naopako. da bismo dobili carobnih 45 stupnjeva, stavili smo zarolani rucnik pod postolje, i to je ok. problem je nastao kad smo htjeli stolicu pojasom fiksirati. ja sam se uredno verala po njoj, pritiskala je u sjedalo, i provukla pojas. medjutim, pojas ostaje klizan, i kada uhvatim stolicu za naslon, mogu je pomaknuti dobrih 5 cm. naglim trzajem pojas se blokira i ne moze se pomaknuti, medjutim, ako je povlacim polako, pojas se ne blokira. i sta sad? :?
ivarica: edit naslova
Re: fiksiranje auto-sjedalice
Citiraj:
happy mummy prvotno napisa
prerasli smo maxi cosi stolicu koja se kacila za kolica, i morali smo se prebaciti u "veliku" stolicu :cry: imamo onu koja je namjenjena bebama od 0 - 10 kg, tj. moze se spustiti u polulezeci polozaj (ali nije 45 stupnjeva nego manje) i montirati naopako.
Nisam bas sigurna na koju autosjedalicu mislis :/ Jel to "konvertibilna", ona koja se moze montirati i prema naprijed i prema otraga?
Citiraj:
da bismo dobili carobnih 45 stupnjeva, stavili smo zarolani rucnik pod postolje, i to je ok.
Super :)
Citiraj:
problem je nastao kad smo htjeli stolicu pojasom fiksirati. ja sam se uredno verala po njoj, pritiskala je u sjedalo, i provukla pojas. medjutim, pojas ostaje klizan, i kada uhvatim stolicu za naslon, mogu je pomaknuti dobrih 5 cm. naglim trzajem pojas se blokira i ne moze se pomaknuti, medjutim, ako je povlacim polako, pojas se ne blokira. i sta sad? :?
Kako uhvatis autosjedalicu za naslon i kako je povuces (na stranu ili prema naprijed)? Koji dio autosjedalice se pomakne 5 cm?
Ono sto je bitno kod provjeravanja koliko je autosjedalica cvrsto montirana je to da je se primi za dio koji je blizu mjesta gdje je provucen pojas automobila. Znaci, kod autosjedalica koje su okrenute prema nazad, to je kod dijela autosjedalice gdje idu djetetove noge.
Ako se na ovom mjestu (s bilo koje strane) primi autosjedalica i povuce i gurne svom snagom u smjeru paralelnom sa naslonom sjedista automobila, autosjedalica se ne bi smjela pomaknuti vise od 2-3 cm. Tako ucvrscena autosjedalica se ne bi smjela moci pomaknuti prema naprijed, a ako gurnes naslon autosjedalice prema tlu, on se ne bi smio jako pomaknuti.
Mehanika kliznih sigurnosnih pojaseva (oni koji, kada ih vuces polako, se mogu produzivati) je takva da se kocnica pojasa ukopca kada na nju djeluje sila odredene jacine (7 N ili vise). Tako da naglo povlacenje/guranje autosjedalice kod provjeravanja njene ucvrscenosti donekle simulira funkcioniranje tog sistema.
Medutim, velika boljka kliznih pojaseva je ta sto tijekom normalne voznje na njih stalno djeluju male sile (svaki put kad predes preko rupe, malo zakocis i sl.) i pojas se tako polako olabavlja. U Sj. Americi i kod Europskih autosjedalica okrenutih prema naprijed postoje kopce za ucvrscivanje pojasa na odredenu duzinu (onu koji si odredila kao dovoljnu kako bi se dobro ucvrstila autosjedalica), ali zbog nekog razloga te kopce se ne koriste kod Europskih autosjedalica okrenutih prema nazad (proizvodaci ih ne nude niti ih igdje spominju).
Neznam zasto je to tako (pokusavam iskopati tu informaciju) ali u meduvremenu moras, i nakon sto dobro ucvrstis autosjedalicu, s vremena na vrijeme provjeriti da li je olabavila.
Nadam se da sam bar malo pomogla. Javi ako mogu jos :D
Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Nisam bas sigurna na koju autosjedalicu mislis :/ Jel to "konvertibilna", ona koja se moze montirati i prema naprijed i prema otraga?
da, upravo ta.
Citiraj:
Kako uhvatis autosjedalicu za naslon i kako je povuces (na stranu ili prema naprijed)? Koji dio autosjedalice se pomakne 5 cm?
sjedalica se moze pomaknuti naprijed-natrag. znaci, povlacenjem za naslon (u blizini mjesta gdje pojas prolazi iza naslona) ja mogu naslon od stolice povuci u smjeru prednjeg sjedista i prema dole
Citiraj:
Znaci, kod autosjedalica koje su okrenute prema nazad, to je kod dijela autosjedalice gdje idu djetetove noge.
to je jedno mjesto gdje se kopca, a drugo je na straznjoj strani naslona.
Citiraj:
mozes. reci mi gdje i kako mogu nabavit te kopce za pojas. ;) ovako se jednostavno ne osjecam dobro kad znam da lucija nije sigurno vezana u stolici. kada se naljuti, gura se nogama o naslon auta, pokusava se izvuc iz sjedalice, lupa glavom o naslon stolice.... kad dodamo tome broj rupa na HR cestama, od pojasa nikakve koristi...
btw, hocemo li konacno dobit podforum autosjedalice?
Citiraj:
Citiraj:
Ancica prvotno napisa
da, upravo ta.
to je dobar izbor za bebe koje su prerasle autosjedalice za novorodence ali se ne smiju jos okretati prema naprijed (kao tvoja Luce). Jedino, zbunjuje me to kaj si rekla da je za 0-10 kg kod okretanja prema otraga - obicno te konvertibilne imaju raspon za prema otraga 0-13 :/ Jer ako je samo 0-10 onda nema bas puno prednosti naspram obicne za novorodence, osim kod jako dugackih beba.
Citiraj:
Citiraj:
sjedalica se moze pomaknuti naprijed-natrag. znaci, povlacenjem za naslon (u blizini mjesta gdje pojas prolazi iza naslona) ja mogu naslon od stolice povuci u smjeru prednjeg sjedista i prema dole
A gdje se pomakne za pet cm? Jel se onaj dio gdje je provucen donji dio pojasa (onaj koji inace ide preko bedara kada se odrasla osoba njime veze) odmakne od naslona sjedista toliko, ono, da se cijela sjedalica pomakne napred?
Citiraj:
Citiraj:
Znaci, kod autosjedalica koje su okrenute prema nazad, to je kod dijela autosjedalice gdje idu djetetove noge.
to je jedno mjesto gdje se kopca, a drugo je na straznjoj strani naslona.
Dio pojasa koji drzi autosjedalicu na mjestu kod sudara je donji dio (onaj za preko bedara). Najbitnije je da je on nategnut koliko moze biti. Ovaj gornji dio pojasa i provlacenje kroz naslon autosjedalice je sekundarni, pomaze samo u tome da se autosjedalica ne pomakne previse prema dolje kod sudara. Nema veze koliko je on nategnut (jer se sam nategne i otpusti kolko mu volja), bitno je da je onim donjim dijelom autosjedalica ucvrscena najvise sto moze. Probaj onim navlacenjem/guranjem kod donjeg dijela paralelno s naslonom i vidi kako ide.
Citiraj:
Citiraj:
mozes. reci mi gdje i kako mogu nabavit te kopce za pojas. ;) ovako se jednostavno ne osjecam dobro kad znam da lucija nije sigurno vezana u stolici. kada se naljuti, gura se nogama o naslon auta, pokusava se izvuc iz sjedalice, lupa glavom o naslon stolice.... kad dodamo tome broj rupa na HR cestama, od pojasa nikakve koristi...
Nekad je u Rodi bilo sjevernoamerickih kopci, neznam da li jos ima. Ja imam par ekstra, mogu donijeti sa sobom u ZG kad dodem za dva tjedna pa mozemo isprobat s njom, ako hoces.
Mozda cemo napraviti i pregled autosjedalica dok sam u ZG, ali ako ne bude sluzbenog pregleda (brine nas mogucnost vremenskih (ne)prilika u ovo doba godine :D), uopce nema frke da se nademo.
Yikes, sad vidim da si u Splitu :/ Mogu ti je onda poslati :D
Citiraj:
Mislim da je sefica foruma odlucila da nema potrebe :D
Citiraj:
Jedino, zbunjuje me to kaj si rekla da je za 0-10 kg kod okretanja prema otraga - obicno te konvertibilne imaju raspon za prema otraga 0-13 :/ Jer ako je samo 0-10 onda nema bas puno prednosti naspram obicne za novorodence, osim kod jako dugackih beba.
pazi sad, na sjedalici pise ovako (sjedalica neonato monza): gruppo 0 (0-10 kg) gruppo 1 (9-18 kg) :?
Citiraj:
A gdje se pomakne za pet cm? Jel se onaj dio gdje je provucen donji dio pojasa (onaj koji inace ide preko bedara kada se odrasla osoba njime veze) odmakne od naslona sjedista toliko, ono, da se cijela sjedalica pomakne napred? .
taj donji dio se makne mozda dva-tri centimetra. ovih pet cm je mozda najbolje opisati kao klimavost naslona. ali iz tvog posta sam skuzila da to i nije tolika greda ko sta se meni cinilo na prvi pogled.
Citiraj:
ili mozes do zagreba preko splita :lol:
Citiraj:
Mislim da je sefica foruma odlucila da nema potrebe :D[/quote]
:( eh, ovako lkad ja kazem stolica judi misle da se radi o kakici a ne o auto sjedalici.... :lol:
Citiraj:
Citiraj:
Jedino, zbunjuje me to kaj si rekla da je za 0-10 kg kod okretanja prema otraga - obicno te konvertibilne imaju raspon za prema otraga 0-13 :/ Jer ako je samo 0-10 onda nema bas puno prednosti naspram obicne za novorodence, osim kod jako dugackih beba.
pazi sad, na sjedalici pise ovako (sjedalica neonato monza): gruppo 0 (0-10 kg) gruppo 1 (9-18 kg) :?
Da, to su mislim standardne grupacije (vezano za standard po kojem se atestiraju autosjedalice). Ono kaj je bitno je da u uputstvima potrazis informaciju o tome do koje tezine djeteta se moze autosjedalica koristiti montirana prema nazad.
Citiraj:
Citiraj:
A gdje se pomakne za pet cm? Jel se onaj dio gdje je provucen donji dio pojasa (onaj koji inace ide preko bedara kada se odrasla osoba njime veze) odmakne od naslona sjedista toliko, ono, da se cijela sjedalica pomakne napred? .
taj donji dio se makne mozda dva-tri centimetra. ovih pet cm je mozda najbolje opisati kao klimavost naslona. ali iz tvog posta sam skuzila da to i nije tolika greda ko sta se meni cinilo na prvi pogled.
Da, mislim da nije (tesko je ovako preko foruma procijenit). Ono kaj je bitno je da se donji dio ne mice.
Citiraj:
Citiraj:
ili mozes do zagreba preko splita :lol:
Mozda, mozda ;) :mrgreen:
Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Da, to su mislim standardne grupacije (vezano za standard po kojem se atestiraju autosjedalice). Ono kaj je bitno je da u uputstvima potrazis informaciju o tome do koje tezine djeteta se moze autosjedalica koristiti montirana prema nazad.[/quote]
montirana prema nazad je za grupu 0, tj. do 10 kg. za grupu 1 (od 9 do 18 kg) stoji napomena da je za bebe od 9 mjeseci do 4 godine starosti.
e sad sam totalno zbunjena. :( maxi cosi skoljka koju sam skinila je za 0-13 kg, ali tu joj je glava dosla do 1,5-2 cm od gornjeg ruba, a noge joj vire dobrih 5-6 cm preko ruba. u ovoj neonato sjedalici nemamo problema s visinom, ali vec dosezemo limit tezine (sad je teska 9,7 kg).
sta je bolje rjesenje (iako ni jedno nije ispravno) - tj. sto joj moze manje nastetit - ako se vozi u maxi cosiju kojeg je prerasla visinom, ili u neonatu kojeg je prerasla tezinom? :?
Citiraj:
Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Da, to su mislim standardne grupacije (vezano za standard po kojem se atestiraju autosjedalice). Ono kaj je bitno je da u uputstvima potrazis informaciju o tome do koje tezine djeteta se moze autosjedalica koristiti montirana prema nazad.
Citiraj:
montirana prema nazad je za grupu 0, tj. do 10 kg. za grupu 1 (od 9 do 18 kg) stoji napomena da je za bebe od 9 mjeseci do 4 godine starosti.
e sad sam totalno zbunjena. :( maxi cosi skoljka koju sam skinila je za 0-13 kg, ali tu joj je glava dosla do 1,5-2 cm od gornjeg ruba, a noge joj vire dobrih 5-6 cm preko ruba. u ovoj neonato sjedalici nemamo problema s visinom, ali vec dosezemo limit tezine (sad je teska 9,7 kg).
sta je bolje rjesenje (iako ni jedno nije ispravno) - tj. sto joj moze manje nastetit - ako se vozi u maxi cosiju kojeg je prerasla visinom, ili u neonatu kojeg je prerasla tezinom? :?
Ancice, please... sta mi je pametnije?