-
PCO(S) i prehrana
Drage moje, kakva se prehrana preporučuje kod dijagnoze PCO ili PCOS? Koji čajevi?
Pročitala sam malo po temama, vidim da su cure imale neku dijetu koju ima je pripisao doktor. Mene zanima konkretno može li se napraviti nešto u kućnoj radinosti. Vidjela sam da se ne preporučuje mlijeko i mliječni proizvodi, te izbjegavati crveno meso i bijelo brašno.
Imate li iskustva i jel vam promjena prehrane pomogla. I naravno, nakon koliko vremena?
-
Draga, evo nekoliko praktičnih savjeta za PCOS potrebno je držati razinu inzulina stabilnom, a to znači konzumirati češće i manje obroke cca 5- 8 obroka dnevno. Preoruča se konzumirati integralne žitarice, u količni cca 30% ukunog jelovnika, izbjegavati rafinirane proizvode ( bijeli šećer, brašno, slatkiše, stvari iz većice itd), svakako je nužno povećati unos zelenog lisnatog povrća poput blitve, raštike, špinata, te povrća uopće. Naminice je bolje kuhati, pariti nego pržiti u dubokom ulju, ako se i radi sa uljima onda svakako neka budu hladno prešano ( sezamovo, suncekretovo, kukurzno, maslinovao za salate). Mlijeko i mliječni proizvodi uz antibiotike, konzervanse i ostale aditive donose i višak hormona što nije preporučljivo. Slično je i sa piletinom, te konvencionalno uzgajanim životinjama. Meso općeniti loše djeluje na zdravlje osobito žensko, ali to je tama za drugi forum. Također je dobro grickati sjemenke koje sadrže esencijalne masne kiseline (npr bademi). Što se tiče pića voda svakako, gazirano nikako, a čajevi po želji neki ljekoviti za ženske probleme (vrkuta, neven, kopriva) ili zeleni. :heart:
-
Puno hvala na odgovoru :heart:
Sve mi paše, raštiku obožavam, jedino mlijeko i mliječne proizvode ne znam kako preskočiti ... a ništa, voda (i čajevi) je majka. :mrgreen:
Hvala :)
-
Evo jedan klasični i super korisni Rodin link s "homepagea":
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=185&Show=809
Ako ti je povećan indeks tjelesne težine odna bi trebalo pripaziti, ali ako si OK kilaže onda nemoj pretjerivati. Imaš raznoraznih teorija o svemu, pa i mesu - jedna od njih kaže da je meso i to crveno ključno za dobre jajne stanice itd. Znači, drži se ovih Rodinih tekstova, a sve drugo je predmet rasprave.
Po meni bi ti hodogram trebao biti:
- prvo odi MPO-ovcu da uopće vidiš imaš li PCOS;
- ako misli da ti krvna slika indicira na PCOS, vjerojatno će te poslati na OGGT i GUK da vidi imaš li slučajno inzulinski PCOS, onda se pijenjem metformina ili glucophage (lijek za dijabetičare) u nekim slučajevima relativno lako - za par mjeseci - postigne prirodna ovulacija i par uopće ne mora na MPO - ali to te vodi MPO-ovac, soc. ginekolog pitanje je je li za to čuo;
- onda se drži dalje preporuke MPO-ovca - koja terapija i što, uključivo zdrava prehrana.
Sretno!
-
moram vam javiti da mi na forumu mame i bebe imamo vec 2 trudnice na gluforminu u zadnjih mjesec - dva, pa nas malo pocirite :heart: :heart:
-
vrlo, vrlo zanimljivo.
Nemam viška kila, al super su mi tekstovi :*
-
Pokazalo se da je gubitak prekomjerne težine veoma djelotvoran u slučaju PCOS-a i obnavljanja plodnosti,ali vidim da ti nemaš problema sa težinom. Jedno je istraživanje pokazalo da debele žene s PCOS-om teže ostaju u drugom stanju od mršavih žena s PCOS-om.
Najvažnije je smanjiti unos zasićenih masti ( crveno meso,piletina) Najbolje je jesti ribu. Ako već jedeš nešto od mesa bilo bi poželjno da uzimaš Lactobacillus acidophilus kao nadomjestak.
Dobro je povećati unos vlakana kojih ima u žitaricama,voću i povrću. Vegetarijanke izlučuju tri puta više "starog" detoksificiranog estrogena od žena koje jedu meso.
Bilo bi poželjno izbaciti šećer,jer on je loš za PCOS,miome i endometriozu zato što povećava količinu masti,koje onda povećavaju proizvodnju estrogena. Šećer također troši hranjive stvari iz tijela.
Smanji ili izbaci kofein .Kofein je diuretik te prazni zalihe vitamina i minerala koji su prijeko potrebni za zdravu hormonsku ravnotežu.Također,utvrđeno je da ispijanje više od dvije šalice kave na dan može uzrokovati endometriozu i oštećenja jajovoda. Također može izazvati spontani pobačaj.
Obavezno trebaš izbaciti alkohol iz svoje prehrane. Jednako kao mliječni proizvodi i zasičćene masti i alkohol može ugroziti rad jetre i spriječiti je da normalno metabolizira hormone. Alkohol je odličan primjer tvari koja nam šteti tako što sprečava pozitivan učinak hranjivih tvari i njihovu apsorpciju. Kao takav klasificiran je kao antinutijent jer tijelo lišava vitamina B6,željeza i cinka.
Vježbanje je jako korisno.Smanjenje stresa bilo bi jako preporučljivo.
Konopljika- jedna je od najvažnijih trava za ženske hormonske probleme.Potiče i normalizira rad hipofize,koja kontrolira i uravnotežuje hormone u tijelu. Ona uspostavlja ravnotežu bez obzira da li se radi o višku ili manjku hormona.
Maslačak- čisti jetru,najveći organ za detoksifikaciju koji se rješava akumuliranih " starih" ženskih hormona.
Cink i Vitamin B6 jako u važni za pravilan metobolizam masnih kiselina i njihovu konverziju u korisne prostaglandine. Sve ovo važi i za žene koje pate od endometrioze ili mioma.