evo tu:
a sad vidim da je napisala da se ne smije nista nositi. ma ne mogu vjerovati!Citiraj:
dorotea24 prvotno napisa
jos mi samo recite da ne smijem imati ni grudnjak ispod spavacice! to ne mogu podnjeti :mrgreen:
Printable View
evo tu:
a sad vidim da je napisala da se ne smije nista nositi. ma ne mogu vjerovati!Citiraj:
dorotea24 prvotno napisa
jos mi samo recite da ne smijem imati ni grudnjak ispod spavacice! to ne mogu podnjeti :mrgreen:
zamisli drskosti, poželjeti kap vode za vrijeme poroda, pa nećeš se nalijevati vodom ...
Sada ne bih ništa švercala, postavila bih uvjet - ili kap vode svakih pola sata, mogu je i ispljunuti, ili moja voda, muž i ja rađamo pred vratima ... uh popi. na ovakvo maltretiranje.
Uostalo, pitala bih po čemu su varaždinci, englezi itd. bolji od slavonaca ..... pa oni mogu, a mi ne možemo. a čovječe šta s onima koje su u sred večere, gdje su polile litru vode ili soka, došle i rodile u par sati. Kaj njima ispumpavaju želudac, valjda to ide u paketu uz klistir. Još nedostaje samo ispiranje dizinficijensom iznutra i izvana. Ma fuj.
najbolje mi je bilo na prvom porodu kad sam pristojno tražila vode, a sestra mi gurnula neku odvratnu mokru krpetinu u usta. Naravno da sam se sa gađenjem okrenula, i zaključila da ako si nećeš sam pomoći pustiti će te skapati zbog principa da ne smiješ popiti kap vode. A kaj je s vodom koju sam popila prije prelaska praga, dok smo se vozili autom. I inače ne pijem puno vode, i tih 7 gutljaja u 7 sati, sam popišala u onih 3 odlaska na wc.
cokolina-ne smiješ grudnjak ispod spavačice to sugurno znam jer sam ja u silnoj euforiji što napokon krećem u rađaonu zaboravila skinuti, pa me vratili da ga skinem i stavim u torbu.
ne znam za tebe, al meni ni labelo, ni kreme ni ništa nije trebalo na porodu i tih 2 sata nakon poroda, i bez vode sam izdržla (al ja sam brzinski rodila-manje od 2 sata), toliko sam bila euforična što ću se napokon upoznati s malom šeficom da nisam mislila na ništa drugo, a tek kad rodiš... :D ...Ako budeš baš jako žedna tamo će ti nakvasiti gazu i dati (curi u boxu do mene su tako jer je tražila)
meni je ta krpa namočena u vodu bila najodvrtanija ideja koja je je nekome pala na pamet kao zamjena za vodu. Koga interesira kako to izgleda, neka si doma namoči krpu ili gazu u vodu, i proba odatle isisati tekućinu dok je žedan.
Ali dobro, valjda to nije tako odvratno drugima, meni je fuj i masnoća na mesu, i hladno jelo, i kožica na mlijeku ... valjda sam mimoza po tom pitanju.
uh, ne mogu bez grudnjaka spavati, a kamoli se izlagati tako velikom naporu 8)
A kako ćeš staviti dijete na prsa ako si u grudnjaku? I vjeruj mi kada te počnu prati trudovi stvarno će ti biti svejedno imaš li grudnjak ili ne.
Opet se slažem s tobom.Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Ne znam zašto,ali kod nas se gotovo ništa ne smije,ne može... :x uvijek neko pametovanje i objašnjavanje :roll:
Pužić-nije isto biti u rađaoni 2 sata i npr. 7 kao ja,manjak vode jer mi nisu nipošto htjeli dati,me ubijao,to mi je jedna od najgorih stvari,mislim ima ih još,ali neću plašiti čokolinu :heart:
Ja sam u rađaoni bila 11 sati,zatim sam završila na carskom! voda i suosjećajnost bi mi dobro došlo al nisam je dobila!
mislila sam i na to. ma nije to ni grudnjak, nego onaj obicni rastezljivi topic. vise njega mogu razvuci nego spavacicu na kojoj su mi dugmici.Citiraj:
saška prvotno napisa
slažem se s vama da bi ako se oduži vrijeme u rađaoni super bilo da dopuštaju vodu, vjerujem da dehidriraš od tog dahtanja. Ja sam zato i napomenula da sam ja brzinski rodila i da mi nije potrebna voda bila, niti bio šta drugo, da se odužilo ko zna šta bi mi sve dobro došlo.
ista stvar s namočenom gazom-odvratno je sisati vodu iz nje!
Vodu ne daju u slučaju da morate na carski rez. Koliko znam prije svake operacije je zabranjena konzumacija hrane i vode. Ne ulazim sada u pitanje jel je to glupo ili ne, ja mislim da si oni tim postupkom žele rizike svesti na minimum što mi je razumljivo, a opet s druge strane nije lijepo trpiti žeđ. Ja nisam bila žedna 11 sati dok sam rađala jer sam dobila infuziju, a gaza sa vodom mi nije bila odvratna i dobro mi je došla kao osvježenje za usta.
Ili ti ostaje opcija da odeš roditi u Varaždin, a još bolje u Englesku.
:mrgreen:
Sisni ceker moraš skinuti.
znaci u nekim dijelovima Hr se smije piti voda, a nekima ne... izgovor da moze doci do komplikacija mi ne pije vodu 8)
to su slabe isprike.
stvar i jeste u tome da onda dehidraciju sprječavaju infuzijom.
Što samo potvrđuje onu da jedna intervencija vodi u drugu, slijed nije teško zamisliti
- rodilja ne smije piti niti minimalno
- dolazi do žeđi (da ne kažem dehidracije)
- da bi se to spriječilo, daju infuziju
- uz infuziju ne možeš biti opušten i lijepo se osjećati da se na glavu postaviš, osim ako voliš kad te bodu, pikaju i vežu
- infuzija sprječava kretanje i okretanje, zauzimanje položaja kojeg tijelo zahtijeva
- rodilja se ne osjeća ugodno (možda malo kriva riječ), opušteno možda bolje rečeno
- sisavci rađaju u sredini i u trenutku kada se osjećaju opušteno i sigurno
E sada ima onih kojima pikanje i vezanje za krevet na bilo koji način, a bilo je ih je puno, od infuzije do ctg, pa do vezanja nogu rodilje za krevet - predstavlja znak "brige" i pažnje, pa se nekim čudnovatim putem na taj način osjećaju sigurno. I uspiju se poroditi.
Ali puno je više onih koje se u toj situaciji ne osjećaju bajno, pa ostaju nama dragi načini prisilnog poroda, ubrzavanja poroda ili kako ćete ga već nazvati, poput dripa, prokidanja vodenjaka, nalijeganja na trbuh, epiziotomije .... a unekim rodilištima je ovaj postotak obrnut preporučenom postotku od čini mi se nekih 20%. Dakle, imaju 20% rodilja koje rađaju bez ikakvih intervencija, a 80% onih na kojima primijene neku intervenciju. Dovodi li to do laičkog zaključka da 80% žena nije u stanju donijeti na svijet svoje potomke.
Ili do zaključka da nepijenje vode vodi u sljedeću intervenciju
:mrgreen:
nabacala sam sam natuknice, a vi razmislite ima li ikakvog smisla da one budu iole logične, ili razgovarajte sa svojim ginekologom ako mu vjerujete.
ovo je točno. Međutim na jednom topicu smo o tome već raspravljali, to bi značilo ako se želimo doslovno toga pridržavati, da niti jedna žena od 38 tjedna na dalje ne smije jesti niti piti; jer šta ako je usred obilne večere i litre soka, ulove trudovi ...Citiraj:
dorotea24 prvotno napisa
Sigurno jeste tako kako kažu, da je veći rizik ako je potreban carski, a rodilja se nalila litrama vode. Ali zar ne bi o preuzimanju toga rizika trebali donositi zajedno odluku rodilja i porodničar ? Ili ipak postoji neka količina tekućine, koja nije opasna, npr. gutljaj vode svakih sat vremena ?
trebamo li po gutljaj vode u Varaždin ili Englesku ? Upravo se to i događa sada, da rodilje iz Zagreba u sve većoj mjeri idu put Varaždina. Zbog čega, gutljaja vode, i mogućnosti boravka uz svoje dijete 24h? Sramota ... za ostale mislim. Osijek je još superrr kako kažu, kakvih ima.
nedozvoljavanje uzimanja tekucine je toliko besmislen, barbarski, nehuman, ponizavajuci i stetan postupak da mi opet po tisuciti put dodje da placem kad procitam da je u nekim nasim rodilistima norma. :(
zeni u trudovima TREBA voda. neka ce uzeti samo kap, neka ce (kao ja) piti gutljaje i gutljaje, osjecajuci kako joj pomazu... neke zene ce izdrzati bez vode i izgurati nekako cijeli porod, a neke ce patiti, dobiti infuziju (i tko zna sto jos u njoj!) da sprijece dehidraciju, ali usta ce im i dalje biti suha, ili ce dobiti krpu o kakvoj prica tinnaz, koja je jos vece ponizenje od samog zabranjivanja pijenja vode :x
pa dajte ljudi zar stvarno vjerujete da zena u porodu ne smije piti? zasto onda u nekim rodilistima rodilje smiju piti, a u nekima ne? zasto, gdje god da odes, u stranom svijetu nema takvih besmislenih zabrana?
jedini razlog za zabranu vode je isti kao i za opstanak klistira i brijanja - krutost osoblja i slijepo pridrzavanje normi koje su vrijedile prije nekoliko desetaka godina, a odavno su prepoznate kao stetne i lose...
dok se MI ZENE ne pocnemo pitati i ne pocnemo buniti, takva praksa ce se nastavljati. sjetimo se jos jednom, oni su tu zbog nas (i mi ih placamo!), a ne mi zbog njih!
... prije nekoliko desetaka godina, dok je studirala ova generacija porodničara koja je sada na rukovodećim pozicijama u našim rodilištima ...Citiraj:
Felix prvotno napisa
... dok mi ne počnemo ispitivati, ili na rukovodeće pozicije dođe mlađe osoblje ... čije supruge će tek rađati i početi ih ispitivati iste stvari ...
vidim da ste se uhvatile za vodu ;)
meni isto to nije jasno kako cu izdrzati bez vode, stalno mislim na to. nisam sigurna da li da ne pokusavam nista, da podnosim zed, bez mogucnosti trazenja vode ili da se izborim za tu vodu pod svaku cijenu jer tko ce ako necemo mi same poceti traziti svoja prava?
Eto ti odgovora ;)Citiraj:
cokolina prvotno napisa
pokusacu. samo me nemojte obeshrabrivati s..... [i]nemoj svercati vodu[i]...Citiraj:
traktorka prvotno napisa
a ti bi to napravila iduci puta? trazila bi vodu?
pitaj ih direktno zasto se u drugim rodilistima smije? pitaj ih kako ti to oni smiju zabraniti? tvoje ljudsko pravo i pravo pacijenta je da pijes vodu ako zelis. odgovornost je ionako tvoja.
reci da preuzimas odgovornost ako dodje do carskog i fatalnih posljedica jer si pila vodu :mrgreen:
cokolina, radi se o minimalnim količinama vode, par gutljaja, inzistiraj da ti objasne kako par gutljaja može spriječiti normalan porod, navedi rodilišta za koja znaš da se može, reci da ne želiš infuziju kao alternativu, osim ako nije potrebna iz nekih drugih razloga itd.itd.
Ako ti stvarno lijepo i logično objasne, i tebi to bude prihvatljivo, onda poslušaj. No prema onome što čujem i vidim, kada se počnu postavljati takva pitanja, onda se obično i dogovori i ispadne da nije to (nepijenje vode ili nešto drugo) baš tako ucrtano u kamen. Ili ti se dogodi da ti dr. dobije napad histerije i vrijeđanja, pripremi se da ćeš u tom slučaju morati tražiti drugog koji je u smjeni, ali normalniji. Ako se u tom trenutku ne postavi ljudski, nemoj dozvoliti da ti ta osoba više bude na porodu, jer samo prisustvo negativne osobe negativno djeluje na napredovanje poroda. Sjeti se - sisavci, opasnost, adrenalin, odgađanje poroda dok ne nastupe sigurniji uvjeti za rađanje potomka ... zato i nije nigdje zacrtano da porod počinje i završava baš toga tjedna u 00h
A najbolje ti je da despotsko i rigidno osoblje pokaže pravo lice na početku poroda, a ne dok više nemaš izbora.
moram priznati da se toga pribojavam. sto kao nekako ipak dodje do nezeljenih posljedica....?Citiraj:
Felix prvotno napisa
Ja te nisam obeshrabrivala :)Citiraj:
cokolina prvotno napisa
Naravno da bi,nema nikakve dvojbe da bi drugi put točno znala kako se postaviti,što se smije,a što ne,a ne doći tamo preplašena kao da idem na streljanje,i više bi vjerovala sebi ,a manje doktorici (koja me porodila), a bez mm-a ne bi nikako ni drugi put,bez njega bi prolupala skroz
Ja ti zaista želim prirodan porod i što manje neljudskih uvjeta i da nam kažeš da si u potpunosti zadovoljna sa svim u KBO! :*
Uostalom,ovaj forum me toliko naučio da sad prosipam savjete gdje god stignem :mrgreen: :lol:
dobro je tinna rekla ;)
hoću reći: oni su stručni, mi laici nismo, zato uvijek budi otvorena za logična objašnjenja, ali ako osjetiš nasilno nametanje volje, ironiju, vrijeđanje, potcjenjivanje, miči se od takve ekipe kilometar daleko ... sigurno je da će ti naknadno zagorčati porod, makar upočetku ti i popustila na slučaju vode.
da ne bi pričali o imaginarnim količinama
- prvi puta sam popila 4-5 gutljaja, odnosno pola male Jane (zima, i imala sam infuziju)
- drugi puta 1-2 gutljaja (ljeto i odbila infuziju)
Pregovaraj o par gutljaja vode, nemoj razgovarati o litrama vode. Ako se ne možete složiti oko 3 gutljaja vode, onda pitaj koje druge opcije ti nudi (u koju ne brojim infuziju kao zamjenu za vodu, niti guranje krpe u usta).
Što se tiče švercanja, ništa nemoj švercati.
Prvi puta, vodu u torbu se sjetio staviti MM :heart: . To je bio sastavni dio moje opreme, i nisam smatrala potrebnim nekome polagati račune o tome. Da me netko sada pita šta je to u torbi, ja bih pitala zašto me to pita, i da li je to problem. Ako je problem 3 gutljaja vode, onda bih molila drugo mišljenje i detaljno objašnjenje.
Ta krpa mi je bila toliko odvratna, ja sam trebala vodu, ne sok, pivo ili čokoladu, nego vodu - makar je kao sportaši morala ispljunuti. Pregovarala bih o vodi, u krajnjem slučaju logičnog objašnjenja zašto je ne piti, pristala bih da je ispljunem nakon gutljaja.
moj savjet vam je da svakako ponesete labelo u rađaonu, jer ako vam neće dati vode (vrlo vjerojatno neće), usne će vam jaaako popucati
niti u jednoj varijanti ne bih pristala na porod bez da je mala flaša Jane uz mene, kao što rekoh makar svaki gutljaj morala ispljunuti. To je najveći kompromis na koji bih pristala. Pucanje usana, nije isto što i žeđ, na porodu se ošteti i međica i trbuh nije isti kao što je bio, i razne druge stvari, ali žeđ je nešto sasvim drugo, zamisli da pješačiš usred ljeta negdje, a kolega do tebe ima vodu i ne da ti, nego ti da lebelo.
Možete ponijeti labelo, ali ono neće otkloniti problem žeđi. Možda bi mogla infuzija, a to podrazumijeva pikanje, nepotrebnu bol, nepomični položaj, neugodu ... kad se samo sjetim infuzije koju sam jednom primala, boljelo je katastrofa, brojala sam svaku minutu kad će iskapati. Ništa nije poplavilo, sestra je rekla da je dobro stavljena, ali boljelo je, nisam se mogla skoncentrirati niti na čitanje, a kamoli na porod.
Istina,vodu mi nisu dali ni pod razno,a labelo sam imala i nije mi puno pomogao. Odnosno toliko sam bila žedna,pogotovo pred kraj kad ti treba puno snage da beba izađe, da se uopće nisam mogla na ništa skoncentrirati ,već mi je samo bila voda u mislima,sve sam htjela napraviti,samo da mi daju vode. Onda je mm užicao malo vode od primalje,ali to je bilo tek jedan nedovoljan gutljaj....da ne duljim- definitivno jedna mala bočica mislim da bi mi puuuuno olakšala porod !Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
nego..ajmo se vratiti na neke druge stvari..nije mi jasno zar ne mogu ponjeti u radjaonu rucnik i sapun nakon klizme, kad se istusiram s cime da se obrisem? ili oni daju svoje?
Ma draga poslije klizme se istuširaš i obrišeš i sve stigneš jer na žalost,porod i neide tako brzo i maš i previše vremena(nadam se da će kod tebe ići brže i da ti ni klizma neće trebati!) uglavnom mene su pregledali,rekli spremna za rađaonu,napravili klizmu i rekli recimo za sat idemo u rađaonu!doduše ja sam bila u bolnici ležala,ne znam kako ide kad dođeš sa trudovima,jer meni su taj dan trudove izazivali,nisam imala svoje(dali mi gel)
da, ali doneses svoje ili dobijes tamo, moram to znati da li da pripremim?
došla sam s trudovima i poslije klizme sam dobila samo dvije tetra pelene da se obrišem
kutija od tekućeg sapuna je bila prazna
znači moraš uzeti svoje, mi u vž isto nosimo sve svoje, od sapuna do ručnika i wc papira
znaci ipak moram nositi povecu torbu u radjaonu. samoneka mi kazu sta.Citiraj:
bundevica prvotno napisa
hjoj...na to se mogu samo nasmijati, pa tu pola toga ne pise dobro. stari tekst, nama su masu stvari rekli drugacije na tecaju.Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
A što su vam rekli?Citiraj:
cokolina prvotno napisa
naprimjer:Citiraj:
traktorka prvotno napisa
Pri dolasku u rodilište tuširanje je obavezno, dok klizmu i brijanje možete odbiti.
- nama rekli nema odbijanja. eventualno se mozete kod kuce sami obrijati.
Prisustvo supruga je moguće, a završen tečaj nije uvjet.
- mora i suprug "zavrsiti" tecaj
Drip, prokidanje vodenjaka i epiziotomija se izvode samo uz indikacije
- ne mozete proci bez toga (ovisi koji je dr vodio tecaj)
CTG nadzor se odvija kontinuirano tijekom poroda pri čemu nije obavezan ležeći položaj.
- nama rekli kad jednom legnete nema vise dizanja.
Rodilji je za ublažavanje boli dostupna akupunktura.
- to nije istina, nije dostupna tijekom poroda, nego u trudnoci.
......itd...itd...
tu je tak sve lijepo napisano, da bi neko pozelio stvarno doci tu roditi.
i oni se usude tako javno izjašnjavati kakoo krše zakon o zaštiti prava pacijenata
još me više čudi na nitko baš niti na jednom tom tečaju ne kaže ali to je protiv zozpp, protivno smjernicama svjetske zdr. org., protivno ustavnim pravima ako baš hoćete ...
ono kad ti prodaju ispod žita sve to, mi je vjerojatnije, nego ovo da na tečaju javno kažu kako krše sva moguća prava koja su ikad napisana