dolazi nova beba - kako im objasniti
situacija je sljdeća, MM i ja smo u blaženoj situaciji trudnoće i čekanja rođenja bebača. MM ima dvoje djece iz prvog braka , 9 i 5 godina. djeca žive s nama, sa svim usponima i padovima u globalu jako dobro funkcioniramo i slažemo se.
no, sad sam ja trudna, i pitanje je kako to njima objasniti i izbjeći ili spriječiti ljubomoru, i sve ružne reakcije koje bi mogle usljediti. Za P. kojoj je 5 godina ne strahujem, ona već sad iako nezna kaže da bi bilo dobro da imamo malu bebu doma, i da bi se ona s njom igrala, čuvala, mazila pazila.... čak je u jednom takvom razgovoru kad smo pričali kako i gdje da dobijemo bebu rekla: bože, pa u tvom trbuhu treba bit i ti ju moraš roditi!
No, problem je starija, ona je ljubomorna na mlađu sestru, od uvijek bila i ostat će bez obzira koliko se mi trudimo poticati sestrinsku ljubav, poprilično je sebična, i egoistična. svaki put kad netko spomene mogućnost još jedne bebe, ona reagira bijesom, ljutnjom, suzama....
i sad, ja umjesto da guštam u trudnoći, ja gruntam kako to objasniti a da se to prihvati koliko toliko normalno, i kako da se postavim ukoliko dođe do najgore moguće reakcije.
to me poprilično obeshrabruje, jer bi mi bilo teško da moj odnos s njom koji gradim 2 godine propadne zbog njene takve naravi.
MM misli da bi uključivanjem nje u cijelu priču i aktivnosti oko bebe ona dobila osjećaj da ju se uvažava, cijeni, da nam je jako važna i bitna njena pomć itd, te da bi možda na taj način to uspjeli iznijeti na pozitivnu stranu.
ja nisam baš uvjerena u to jer svaki put kad to napravim s njom i mlađom joj sestrom ona to doživljava kao strašnu tlaku i mučenje : "jer sad ona mora njoj dodati ručnik, pomoć pospremit krevet, pričuvat ju dok smo mi u dućanu....."
usput, je poprilično sklona preuveličavanju: primejrice ja sam grozna prema njoj jer joj govorim da obuče papuče, da se počešlja prije nego ode u školu, jer ju vratim u kupaonu jer nije oprala zube prije spavanja... pa se onda žali baki kako ja nju stalno nešto maltretiram....
uf...teško ovo život
trokut :svekrva - djeca - ja
ovo se nadovezuje na sve one probleme o kojima sam pisala gore, i na prihvaćanje nove bebe u našoj obitelji.
moja svekrva (živimo u istom dvorištu) je nakon razlaza MM-a i njegove bivše, naravno preuzela na sebe brigu oko djece, njegove kuće .... o tome imam samo pohvalne riječi i uistinu se žena od 60 godina žrtvovala i dala maksimum da djeca barem u tom djelu ne osjete toliko da mama više nije prisutna.
e sad, kad sam se ja doselila, i kad smo MM i ja počeli raditi na tome da se on, njegova djeca i ja oformimo kao obitelj nastao je problem sa svekrvom. ona naprosto ne želi prestati. do nedavno je svaki dan dolazila u kuću i pospremala dječje krevete, čistila im sobu (iako sam ju ja očistila npr dan prije) mijenjala im posteljinu (iako sam ju ja promijenila prije par dana)....
svakodnevno su djeca jela kod nje - doručak, ručak, večeru... a ja sam bacala hranu, kad bih obukla manju za vrtić i počešljala, ona bi joj promijenila frizuru, ili cipele ili već nešto.
sve to je popraćeno njenom pričom po cijelom kvartu kako ona jadna mora sve i kako mi ne vodimo brigu oko te djece..... a nama stalno kuka kako ona to više nemože, kako je bolesna.... pa kad joj je MM rekao da bi bilo krajnje vrijeme da uzmakne koji korak, e onda opet nije bilo dobro jer mi njoj nedamo ni blizu te djece za koju je ona jadna sve dala...
sad je problem jer manja kćer kad dođe iz vrtića ode lijepo svojoj kući, pojede lijepo ručak koji sam skuhala, uzme dekicu i gleda crtić, pa zaspe. što znači da ne ide baki, ne jede kod bake.... i sad je baka nadurena jer ja nedozvoljavam djetetu da ode k njoj.
meni ne govori ništa, ne prigovara mi ništa direktno (neznam zašto jer sve druge u dvorištu izvrjeđa kad joj se prohtije) ali zato MM-u servira sve šta misli o meni.
sve to naravno doprinosi i tome da A. mene ne doživljava baš kao roditelja, i da A. uopće ne želi biti doma jer joj se kod bake sve servira, od nje se ne zahtjeva da ispunjava bilo kakve obveze tipa pospremi za sobom, počešljaj se, lijepo se obuci, pazi kako jedeš nemoj se zaflekati..... pa šta sam ja takva vještica??????
A. uredno ustane ujutro i ode baki, od bake odlazi u školu, baki dolazi iz škole, kod bake bude defakto dok ne ide spavati.
Ja sam to počela malo rezati, ali to se na kraju pretvara u nemoguću misiju. Odem vikendom ujutro na plac, pekaru.... za to mi treba realno pola sata, vratim se kući, djece nema - gdje su? kod bake. šta rade - doručkuju? Pa u ...... :evil: Do kad će to tako?
Jedna stvar je kad ti netko pomaže i uskače kad ti nemožeš, ali sasvim je druga stvar kad ti netko sve to što ti "pomogne" nabije na nos i govori da po selu da "ona jadna nema vremena ni otić sestri na kavu od posla s tom djecom.... jer mi smo grozni..."
Ako joj kažem nešto, ona to protumači kako joj je volja, i naravno ispadnem ja vještica koja joj brani njena prava.... ako šutim dovodi me to do ludila i žderem se do besvjesti. MM je očajan jer ima s jedne strane mamu koju naravno voli, poštuje.... a s druge strane mene s kojom živi i gradi obitelj. Ja nerado o tome s njim razgovaram i ne želim njega stavljati u poziciju da se mora s njom svađati radi mene, jer je imao dosta problema sa bivšom i smatram da ne treba sve to prolaziti samnom.
Uf, odužila sam.....sorry, al eto morala sam se mali izjadat