-
tepanje?
Znate li zasto djeca pocinju tepati i kako reagirati u tim situacijama?
Ispravljati ili ignorisati?
F ce za koji dan napuniti 3 godine.
Propricao je tecno sa 21 mjesec i od tada, rekla bih, da prica izuzetno razumljivo.
Cesto nas zadese komentari tipa "zar on sa manje od 3 tako razumljivo prica i bla bla..." Dakle ovim zelim reci da nismo imali nikad nikakvih problema po pitanju govora.
No, zadnjih cca 7 dana on je poceo da tepa. Nije to cijelo vrijeme no on svjesno ne zeli pricati ispravno, odnosno svjesno tepa.
Nemam pojma odakle mu to.
Primjer: sinoc umjesto slusa (on jos ne govori L i R, ostalo sve da) on govori "ćuća" i sl primjeri..
jutros se igrai govori "koci koci koci" a ja kazem da ne razumijem, da li je mislio reci da "skoci, skoci, skoci" i on kaze jeste i smije se...
Ok, mozda skrece paznju na sebe, mozda mu nesto fali. Mozda se samo igra....No zanima me kako reagirati u tim situacijama.
-
Ne znam što da ti kažem, osim da je i Andrej počeo u zadnje vrijeme još nerazumljivije izgovarati (da, i to je moguće :mrgreen: ), ali ja sam to počela pripisivati stalno začepljenom i curećem nosu, disanju na usta i sličnim objektivnim okolnostima.
-
moja ponekad zna tako tepat (a nikad niti jednu riječ nije tepala jer smo na to strašno pazili i bilo je zabranjeno joj tepat).
i znam odakle joj tepanje: pokupi u vrtiću od mlađe djece i to je njoj fora.
kad počne, ja reagiram u stilu: stvarno te ne razumin, lipo mi reci šta hoćeš. i kaže.
a kad počne tepat kaže da je ona mala beba ko xy iz vrtića :mrgreen:
-
ma i ja kontam da je pokupio u vrticu, no njega ne vrijedja kad mu se kaze da je mala beba....on sam za sebe i kaze daj emala beba ako mu se mazi ili sl....a opet kad mu je potreba, onda je veliki :mrgreen:
ja sam za sad rearala u par navrata sa "ne razumijem te" i sa "ne valja da se tepa" ali sam i ignorisala.
Bas zato sto nemam izgradjeno misljenje glede toga, kontam sta li mi je pametno ciniti....
-
D. uživa tepat (iako ima slova koja tako i tako ne govori) i mi to pretvorimo u zezanciju. Dakle, niti ignoriram, niti se pravim da ne razumijem. On to radi iz gušta, pa guštamo skupa. Ako toliko iskrivi da stvarno ne razumijem, onda mu to kažem. Igra se tepajući već nekoliko mjeseci i mislim da mu to ne utječe na razvoj govora.
A. je čak s nekih 4 ili 5 godina bio počeo tepat, toliko da sam se prestrašila, pogotovo što nije htio reći zašto. Onda smo saznali da se počeo puno družiti s dečkom iz vrtića koji je još tepao. Prokomentirali smo s njim zašto dječak tako govori, dali mu do znanja da shvaćamo da on tepa zbog I. i to je bilo to. Kako došlo, tako )nakon nešto vremena) prošlo.
-
Leo je pričao razgovijetno i čisto uključujući č,ž,š i r do polaska u vrtić. Tada je počeo šuškati, gutati r, mijenjati r-l tj. izgovorom se pretvorio u malog R (najboljeg frenda u vrtiću). Mi smo reagirali nešto slično vertex, ukazali mu da su oni (i mi) svi različiti, da netko ima pelenu, netko dudu, netko još ne crta, netko ne jede sam, a netko malo slabije priča. I da mu uvijek uzor mogu biti oni koji su napredniji, u ovom slučaju da on R. mora pomoći dobrim primjerom. Nakon dan-dva je prestao.
-
Stariji je normalno pričao dok se zbog prilagodbe mlađem nije toliko okrenu da je počeo tepati...Nažalost ispravci su bar nama malo teži naročito kad smo krenuli u školu...Nije puno ali smeta...Zato bi bilo najbolje da ga kroz igru ispravljate... :)
-
:lol: :lol: :lol:
Umrijeću od smijeha.... jel to F. i G. idu u isto obdanište???
Taman tako, ima možda desetak dana , odjednom je došao kući moleći da ga stavim u "kevet", i onda mi nešto traži sa " na-ni no"
Molim?
"na ni no"
:? Ja te sine stvarno ne razumijem... :lol:
Pa je onda počeo da pjeva "kad si sretan ... u varijanti: "a-i-e-a-a-u-a-i-a-o-a" i onda plješće,
to ga je nešto ludo zabavljalo.
Nisam se uzrujala naročito,
uglavnom: "aaaaaa, to kao kad si bio mala beba.
pa ga uzmem u naručje (što i nije baš najjednostavnije obzirom na format)
pa ga ispod brade,
pa mu pričam gu-gu-gu, isl. i tako dva minuta.
a onda odjednom "prebacim" u uobičajenu varijantu, npr - mama ide stavljati veš u mašinu, hoćeš mi opmoći?
i sve se vrati na staro.
Ovde mi je pomogao savjet - ne praviti buku oko toga -> ne pridavati značaj -> djetetu to nije naročito interesantno -> idemo dalje.
Ili da ih spojimo pa da ih snimamo??? :lol:
-
Moj mali ima 3g. i ima isto neku fazu pa tepa(inaće govori ćčsto).
Prvo vrijeme sam mislila da nešta nije u redu, a onda sam shvatila da samo glumi da bi skrenuo pažnju na sebe jer mi je jednom prilikom rekao "JA SAM MALA BEBA" i neznam prićati... Sada me prvo upozori da će glumiti bebu....
Mislim da se zbog toga netreba zabrinjavati jer je to neka faza kod djece u toj dobi... :)