Kratak period izmedju IVF postupaka-iskustva!
U dilemi prije nastupajuceg 7. IVF/ICSI pokusaja a 1x u Mb,iako nam je dr.Vlaisavljevic rekao da moramo imati 6mj. pauzu od zadnjeg IVF-a, mi smo zadnji obavili u 10mj. a u veljaci sam upisana u Mb. sto znaci da vec u 12mj. pocinjem sa Yasminom a sredinom/krajem 1.mj sa stimulacijom..
Kad sam radila pokusaje u Zg.i Austriji,svi su mi govorili da je dovoljno 3mj.pauze...Ima li koja od vas pozitivna iskustva ili izrazito negativna vezana uz moje pitanje??
Ne znam razlog te pauze-iskljucivo zdravstveni ili zbog psihofizicke i financijske situacije? Ako je ovo drugo onda sibamo dalje vec u veljaci jer nemam vremena(39+) niti ocajavati,tugovati a niti kukati za dosadasnjem izgubljenim novcem...a vec od dana zadnje negativne bete radimo ko crvi za dalje!
Inace do sada sam radila pauze od 2 god pa do 3 mj. i niti jednom nije upalilo..
Molim iskustva! :*
Re: Kratak period izmedju IVF postupaka-iskustva!
Citiraj:
bebomanka prvotno napisa
UKad sam radila pokusaje u Zg.i Austriji,svi su mi govorili da je dovoljno 3mj.pauze...Ima li koja od vas pozitivna iskustva ili izrazito negativna vezana uz moje pitanje??
Ovo u ZG-u si radila u IVF Poliklinici. Oni jedini od ekipe u ZG-u kažu da je OK 3 mjeseca, svi drugi (Vuk Vrhovac, Sv. Duh) kažu da je OK 6 mjseci, a toga se drži i Maribor. Ja mislim da je to sve više-manje individualno - teškom PCOS-u s hipserstimulacijom i godina dana nije previše, ženi koja koristi manje lijekova može i kraće biti OK, pogotovo ako se bliži 40-tima. Nije ti to neka onako crno-bijela granica. Mariborski protokol je mene bitno manje "odalamio po glavi" nego moji uobijačajeni kratki u ZG-u di ne bi ovulirala po 6 mjseci. Normalno dobila mengu idući ciklus (dobro, ipak je bio malo dulji) i, na moj šok - ovulirala već iza IVF-a, a bila sam sigurna da ništa idućih 6 mjseci pa sam se cijepila protiv vodenih kozica i nisam smjela u postupke, a ono ovulacije kao kuća. Ja nekako "brijem" da sam u zadnjem FET-u u MB-u uhvatila neku svoju dobru fazu - endometrij fantazija tipa 12 mm, ovulacije ko kuća itd. A sad, zašto je ta faza došla... Činjenica da mi je to bio najbolji period što se tiče UZV-ova - ovulacija i endometrija - otkako sam u IVF centrifugi od 2002.-ge i išla sam u tom FET-u bez ikakve stimulacije, bez štoperice itd, nagovorila Mariborčane na 3x1 utrogestan jer šta će mi na endo od 12 mm više.... E, sad, jel' to bio razlog uspjeha... the answer, my friends, is blowing in the wind...
Ako imaš problema s tankim endometrijom onda uzmi malo veću pauzu, ako ne, onda možeš riskirat, teško mi je reć. Ja ne bi riskirala s Mariborom kad se tako dugo čeka termin, ali opet, jedan mali dio žena u Mariboru ne uspije i ima katastrofalan postupak i završe bez transfera, ne zbog toga što nisu radile pauzu, nego npr. jer im u MB-u krivo tempiraju štopericu (najčešće prerano - to ih posebno moraš pazit odn. upozorit na koliko tebi pucaju folikuli, to koji put previde pogotovo ako se radi o prvom IVF pokušaju di je prethodno iskustvo nepostojeće - znači tebi se neće dogodit tako nešto jer imaš dosta postupaka iza sebe). Osim toga, uvijek možeš imat onaj naporan sistem double-checkinga i ako ti se čini da su folikulometrije rjeđe nego što bi ti se svidjelo, otić na još jednu dodatnu kod sebe doma ili njih nagovoriti. Ali, sve u svemu, to je izvrsna klinka, najbolja u regiji, rekla bih, a uvijek se može u svemu dogodit slučajni kiks, a pogotovo u IVF-u. Sretno, i na kraju dana, poslušaj sebe, to ti je najpametnije.
Re: Kratak period izmedju IVF postupaka-iskustva!
Jedan menstrualni ciklus izmedju dvije stimulacije je pravilo koje uopceno vazi u vecini bolnica i klinika koje se bave ovom problematikom u Holandiji. Mislim da Belgija ima iste kriterije. Ocito su misljenja doktora iz razlicitih dijelova svijeta takodje razlicita.
Ja sam prilikom prvog pokusaja tri mjeseca uzastopce koristila decapeptyl (svaki dan znaci), i gonale po 7-8 dana svako 4 sedmice. Zbog previse folikula koje bi mi se razvile, doktor je prekidao stimulaciju a nastavljao sa supresijom. Pricekali bi 3-4 sedmice da mi se jajnici smire i ponovo krenuli sa manjom dozom gonala. Uspjelo mi je tek iz treceg puta da dodjem konacno i do punkcije.
Nisam imala nikakvih vecih problema a koji vec nisu poznati i vezani za upotrebu hormona. Ne znam sta ce biti za 10 godina ali to je rizik u koji sam se svjesno upustila onog trenutka kad sam se odlucila na MPO.
Ti najbolje poznajes svoju situaciju. Prati svoj unutrasnji osjecaj. I naravno sretno sta god da odlucis.